szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kerületi ügyészség hatályon kívül helyezte a rendőrség korábbi határozatát az eljárás megszüntetéséről.

Nyáron írta meg a hvg.hu, hogy busás haszonnal turistáknak adtak ki önkormányzati bérlakásokat a Budai Várban, és akár egy-két nap alatt megkereshették a helyhatóságnak fizetett havi 20-27 ezer forintos lakbért. A lakásokat turistáknak adták ki, egészen addig, amíg az önkormányzat váratlan ellenőrzéseket tartott, majd felmondták a bérleti szerződéseket.

Vadai Ágnes DK-s képviselő ezt követően Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult írásbeli kérdéssel, azt próbálta megtudni, hogy történt-e bűncselekmény az ügyben. A legfőbb ügyész a képviselő kérdését feljelentésként értékelte, és a fővárosi I. kerületi rendőrkapitánysághoz továbbította.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azonban megszüntette az eljárást, mert vizsgálatuk szerint „a cselekmény nem bűncselekmény”. A rendőrség arra hivatkozott, hogy a bérlők az önkormányzat felé megfizették a bérleti díjakat, így annak kára nem keletkezett, és így nem történhetett csalás. Az ügy azonban ezzel nem ért véget, a hvg.hu-t ugyanis Vadai Ágnes most arról tájékoztatta, hogy

a kerületi ügyészség hatályon kívül helyezte az eljárás megszüntetéséről szóló határozatot, és elrendelte annak folytatását.

Az ügyészség indoklása szerint csalás bűntettének gyanúja valóban nem állapítható meg, viszont a rendelkezésre álló adatok alapján a közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja igen. A rendőrség ugyanis azt nem vizsgálta, hogy a lakások bérlőinek lakcímeként ténylegesen a bérelt lakások címei kerültek-e a nyilvántartásba, illetve azt sem, hogy a bérlők ugyanezen lakcímek alapján kerültek-e felvételre választói névjegyzékbe.

Az eljárás során azt sem tisztázták, hogy a lakások önkormányzat általi bérbeadásakor az azokhoz tartozó berendezési tárgyakat is átadták-e a bérlőknek. Amennyiben a bérlők ezen rájuk bízott ingó dolgokkal együtt adták további albérletbe a lakásokat, úgy azokkal sajátjukként rendelkeztek, ami más vagyon elleni bűncselekmény, a sikkasztás elkövetésének gyanúját vetheti fel.

A fentiek alapján megállapítható, hogy a nyomozó hatóság határozatában tévesen állapította meg, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény, továbbá a teljes körű felderítés érdekében nem hajtott végre minden szükséges nyomozati cselekményt, így a határozata törvénysértő volt – indokolta az ügyészség, miért van szükség az eljárás folytatására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Zsófia Vállalkozás

Razzia a Várban: busás haszonnal turistáknak adtak ki önkormányzati bérlakásokat

Akár egy-két nap alatt megkereshették a havi 20-27 ezer forintos lakbért azokkal a budavári bérlakásokkal, amiket nemzetközi szálláskereső portálokon keresztül adtak ki turistáknak. A tavaly óta ellenzéki vezetésű önkormányzat azonban megelégelte a régóta folyó, illegális Airbnb-bizniszt, és váratlan ellenőrzéseket tartott. Váradiné Naszályi Márta polgármester szerint a bérlakások nem arra vannak, hogy szállodát működtessen bennük, a lebukott bérlők szerződéseit felmondták.

Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson

Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson

Újabb részleteket árult el Szájerről a brüsszeli parti szervezője

Újabb részleteket árult el Szájerről a brüsszeli parti szervezője

Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek

Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek