szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átfogó tanulmány jelent meg Magyarország helyzetéről, amiben már van pár előrejelzés a 2021-es évre. A Fidesz konszolidációja nem valószínű, viszont ha gyengül a gazdaság, még erősebb propagandára kell számítani.

Angol nyelvű évkönyvet adott ki Magyarországról a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung német politikai alapítvány, Bíró-Nagy András szerkesztésében. A tanulmányban 2020-at összegzik öt témakörben (kormány, ellenzék, gazdaság, társadalom, Magyarország helye a világban), de minden fejezetben van kitekintés arról, mi várható 2021-ben.

Kormány

Azt valószínűsítik, hogy a szorosnak tűnő 2022-es választás miatt még módosulhat a választási törvény, annak ellenére, hogy továbbra is messze a legerősebb párt a Fidesz. Az is valószínű, hogy méginkább pártpolitikai kérdést csinálnak a kormányzásból, és a 2021-es döntésekkel stabilizálhatják a már amúgy is túlerőben lévő kormánypártot. A tanulmány szerint elképzelhető például a kampányra fordított büdzsé megnövelése.

Az eddigiekből ítélve a koronavírus miatt bajba jutottak sem számíthatnak sokkal több segítségre: “Bár szofisztikáltabban, mint Trump és Bolsonaro, Orbán is magáévá tette azt a ‘gazdaság az első’ jelszót, ami sok olyan országot jellemzett, amit súlyosan érintett a koronavírus” - áll a szövegben.

©

Valószínűnek tűnik még a bíróságok függetlenségének csorbítása, de inkább a kormánynak kedvező személycserékkel és nem törvénymódosításokkal: a tanulmány szerint ez azért jobb módszer, mert kisebb ellenállásba ütközik az Európai Unióban, mint egy látványos változtatás.

A Fidesz gépezetével szemben az ellenzéknek csak akkor van esélye, ha nagyon stabil együttműködési szabályokat fektet le, az ebbe beleálló pártok pedig csak a közös érdekeket nézik, ugyanis az elmúlt tíz év alapján most is biztosak lehetünk benne, hogy már ebben az évben felpörög a kampány.

Ellenzék

A tanulmány szerint a koronavírus második hulláma komoly lehetőséget teremtett a Fidesz leváltására, az ellenzéknek elő kell állnia az együttműködés pontos feltételeivel. Az ebben résztvevő pártoknak be kell nyelniük, hogy a közös listával - amire a Fidesz a választási törvény módosításával rákényszerítette őket - pénzt fognak veszíteni (mert csak egy lista után kapnak állami kampánytámogatást), miközben arra is fel kell készülniük, hogy a hatóságok nagyon gyorsan megjelennek, ha úgy tűnik, a hivatalosnál többet költenek kampányra.

Ez utóbbi azért is problémás, mert már az előválasztás megszervezése és lebonyolítása is komoly anyagi vállalásokkal jár, a pártoknak pedig nem nagyon van pénzük. Ha viszont sikerül megszervezni, akkor a budapesti előválasztáshoz hasonló lehetőség kínálkozik arra, hogy az ellenzék határozza meg a politikáról szóló közbeszédet az országban, és egységessé teheti őket a vállalt értékekben és a programban.

Az ellenzéknek nemcsak a Fidesszel kell küzdenie, hanem meg kell győznie a bizonytalanokat arról, hogy képesek lesznek kormányozni. Legkönnyebben az ellenzéki vezetésű városok sikereivel tudnának kampányolni, erre viszont kevés az esély azután, hogy a kormány a járvány elleni védekezésre hivatkozva sok pénzt vett el az önkormányzatoktól, az adó- és díjemeléseket pedig megtiltotta.

Helyünk a világban

A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök eddig el tudta kerülni a legnagyobb külpolitikai válságokat, de nem tartja kizártnak, hogy az az állandó feszültség, ami Magyarország és Nyugat-Európa között feszül, nem tartható fenn örökké, a kilátások pedig romlanak a nagynehezen elfogadott 2021 és 2027 közötti uniós költségvetéssel. Az Európai Unió egyelőre elnapolta a döntést arról, mit kezdjek Magyarországgal és Lengyelországgal, és bár a szöveg szerint a “leszámolás” elkerülhetetlen, kevés az esély arra, hogy ez idén történjen meg.

©

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy mivel bár Orbán pragmatikus vezető, nem fog engedni a Biden-adminisztrációnak vagy Brüsszelnek, tovább közeledik Oroszországhoz és Kínához, miközben figyel arra, hogy minél több pénz érkezzen Brüsszelből. Abban biztosak a szerzők, hogy bár sok dolog van Orbán eszköztárában, a "normalizálódás" nincs.

Gazdaság

Az Európai Bizottság előrejelzésére hivatkozva 2021-re 4, 2022-re már 4,5 százalékos GDP-növekedést jósol, viszont az államháztartási hiány és az államadósság emelkedhet.

Az egyéni fogyasztás korlátozottan nőhet, mivel nincs szakpolitika az alacsony és átlagos keresetűk segítésére. A vállalkozások további támogtására viszont lehet számítani, a magánvállalkozások jelentős adókedvezményeket kaphatnak, a turizmus is lassan visszaépülhet. A tanulmány szerint a koronavírus megmutatta a kormánynak az egyensúly fontosságát a külföldi és hazai vállalatok között, arra pedig égető szükség lenne, hogy az ide települő cégekbe több hozzáadott értéket tegyenek a magyarok. Ez mozdíthatna ki sokakat a "közepes jövedelem" csapdájából is.

Magyarország társadalma

A tanulmány egy korszak végeként jelöli meg az Index beszántását, az SZFE-n keresztül az egyetemek alapítványi fenntartásra váltását, és magától értetődőnek tekinti, hogy ezek a folyamatok 2021-ben sem állnak le. A régóta folyó kultúrharcnak viszont vége, és maximum a maradék intézményeket söpörheti be, ami miatt nem várhatók nagy tüntetések.

A szöveg szerint a Fidesz kissé fel is adta a fiatalok behúzását, de csak egyelőre, hiszen idő közben az oktatást a párt emberei irányítják, akik a Fidesznek kedvező tanterv szerint tanítanak (időközben Orbán Viktor bejelentette a 25 év alattiak szja-mentességét - a szerk).

Az előrejelzés szerint a kormánynak kifejezetten érdeke a társadalom már most is nagyon erős megosztottságának mélyítése, pártszimpátia vagy város-vidék alapon. A kormány és az ellenzék szempontjából sem mindegy, születik-e olyan történet, amit a kormánytól függetlenül magáének tud érezni az ország.

Az sem lényegtelen, hogy bár a kormány narratíváját elhiheti a választók nagyrésze, sokan elégedetlenek a kórházak állapotával vagy az oktatással, amit a gazdasági növekedés miatt néztek el. Ha a növekedés megáll, ezek a kérdések zavaróbbá válhatnak, nem véletlenül erősödik fel a Fidesz-kommunikációja a Soros-hálózatról, a melegekről és a migránsokról.

Ezen a “kommunikációs ködön” kell átjutnia valahogy az ellenzéknek, ha egyesíteni akarja a városi szavazóit legalább a vidékiek egy részével - írja a tanulmánykötet. Bíró-Nagy András szerkesztővel, a Policy Solutions igazgatójával a szombati Fülke című podcastunkban hallhatnak interjút.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az összeesküvés-elméletek hívői most azt terjesztik a TikTokon, hogy a texasi hó kamu

Az összeesküvés-elméletek hívői most azt terjesztik a TikTokon, hogy a texasi hó kamu

150 nappal a rajt előtt: a koronavírus átírta az olimpia szabálykönyvét, de még így is sok a kérdőjel

150 nappal a rajt előtt: a koronavírus átírta az olimpia szabálykönyvét, de még így is sok a kérdőjel

Videó: Menekülni kezdett egy autós a Kacsóh Pongrác úton, miután kiintették a rendőrök

Videó: Menekülni kezdett egy autós a Kacsóh Pongrác úton, miután kiintették a rendőrök