Müller: Kielégítő a kínai vakcina dokumentációja, hamarosan kezdődik az oltás

Müller: Kielégítő a kínai vakcina dokumentációja, hamarosan kezdődik az oltás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján megerősítette, a harmadik hullám felívelő szakaszában vagyunk.

“Egyértelműen a harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk” - kommentálta az aktuális járványügyi adatokat Müller Cecília, aki szerint a mutáns törzsek megjelenésével együtt indult meg a fertőzésszám felfelé.

Koronavírus: két hónapos csúcson az új fertőzöttek száma, meghalt 110 beteg

Orbán Viktor a Kossuth rádióban ismertette a friss járványügyi adatokat.

A tiszti főorvos beszámolt a Magyarországra érkezett 550 ezer adag kínai Sinopharm-vakcináról is, amelyek dokumentációja szerinte kielégítő.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ immunbiolgóiai készítmények minőségellenőrzési főosztálya megvizsgálta a vakcinát, és összes dokumentációját. Úgy találta, hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése.

A gyártói specifikációnak megfelelt a kínai Sinopharm vakcina hatósági vizsgálata, erről értesítették az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézetet is. Ez azt jelenti, ha jóváhagyják az emberi alkalmazást, elkezdődhet az oltások beadása Magyarországon a Sinopharmmal.

Müller szerint a Sinopharmmal kapcsolatban az összes információt közzéteszik a betegtájékoztatóval együtt. “Az immunreakció kiváltása talán még fokozottabb is más vakcináknál, hiszen tartalmazza a teljes (elölt) vírust úgy, hogy már fertőzést és betegséget okozni nem képes” - mondta. “Erőteljes lehet a szervezet részéről az immunológiai válasz. A leiratban 79 százalékos hatékonyságot jelölnek, 18 év felett mindenki számára oltható” - mondta, hozzátéve, hogy a várandósok és egyes krónikus betegek ebben az esetben is kivételt képeznek.

Az újságírói kérdésekre elmondta, máig 1474715 adag vakcina érkezett Magyarországra nyugatról és keletről. Ennek a nagyjából másfél millió vakcinának a 60 százaléka nyugatról jött, 40 százalék pedig keleti beszerzésből. Müller azt ígérte, a kormányzati tájékoztató honlapon hamarosan nyilvánosságra hozzák, melyik vakcinából mennyi érkezett.

Hozzászólások