szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 400 millióért megvásárolt ingatlanegyüttesnek egy kormányrendelet miatt épp a vásárlás után nőtt meg nagyon sokkal az értéke.

Azok után, hogy az egykori balatonvilágosi úttörőtábor is a NER-közeli tulajdonosokhoz kerül, már az is körvonalazódik, hogy mi épül ott – írja a Népszava, amely szerint egy hétszintes, 92 lakásos, összesen 2308 négyzetméteres bruttó alapterületű lakóépületre, illetve egy 107 négyzetméteres melléképületre adott ki március 4-i keltezéssel építési engedélyt a Somogy megyei kormányhivatal. Bár csak nyolc méter a helyi építési szabályzat által engedélyezett épületmagasság, ez 16,5 lesz, mivel egy kormányrendelet a Club Aligához hasonlóan nemzetgazdasági jelentőségűnek minősítette az építkezést, ami miatt mentesül a helyi játékszabályok alól, és a település lakóinak sincs beleszólása.

A területen mi is forgattunk, videónkat itt nézheti meg:

"Mindig megjelenik itt valaki, aki el akarja venni a Balaton-partot" - videós riport a Club Aligáról

Akár kisebb parcellákra is fel lehet majd szabdalni egyes strandokat, sűrűbben beépíteni a vízhez közeli területet Gárdonyban a Velencei-tónál, ahol egy sor strandot és parti telket minősítenének át. A helyiek és a nyaralótulajdonosok a szabadon hozzáférhető partot féltik, az önkormányzat viszont fejleszteni szeretne a turisztikai bevételekért.

A terület beépíthetősége egy kormányrendelet miatt éppen a szerződés aláírása után változott, például a lakóépület annak ellenére végződhet 8,5 méterre a tómedertől, hogy a törvény 30 métert mond ki – emlékeztet a lap.

A közvetlen tóparti, 8303 négyzetméteres egykori úttörőtábor adásvételéről tavaly februárban állapodott meg az állami vagyonkezelő, az MNV Zrt. és az Archibald Ingatlanhasznosító Kft., a szerződést májusban írták alá, a vételár 410,65 millió forint volt. A vevő többségi tulajdonosa az a Zétavár Szabadidő, Sport és Ingatlanhasznosító Kft., ennek tulajdonosai között van a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda névadója, illetve felesége, Bártfai Beatrix is. Sárhegyi Zoltán korábban az Országos Választási Bizottság Fidesz által delegált tagja.

Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület elnökhelyettese elmondta, az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ugyanis szerintük jogellenes a part kisajátítása ellentételezés nélkül, az eladás körülményei felvetik a hivatali visszaélés gyanúját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!