szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke szerint, ha egyszerre nyolc-tíz súlyos állapotú beteg érkezik, a katasztrófamedicina szabályai alapján kell dönteni arról, kinek tudják megadni az adott sürgősségi ellátást.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Egyre fiatalabbak egyre súlyosabb állapotban érkeznek a kórházba – nyilatkozta a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) alelnöke az ATV Start című műsorában hétfőn. Tóth Judit szerint ennek az az oka, hogy a fiatalabbak aktívabbak is, és a találkozásaik száma még mindig nem csökkent le kellő mértékben.

Az alelnök szerint nagyon korainak tűnik a nyitás gondolatával foglalkozni,

szerinte további szigorításokra, valamint a meglévő szabályok szigorúbb betartatására volna szükség.

Emellett meg kellene várni, amíg az átoltottság magasabb szintű lesz, és láthatóvá válik az új fertőzöttek, valamint a kórházban ápoltak számának csökkenése.

Tóth arról is beszélt: folyamatosan kapnak jelzéseket arról, hogy a korábban 8 ágyas intenzív osztályok most 40 ággyal működnek, vagy két-háromszoros a betegek áramlása a sürgősségi osztályokon, egy orvosnak 40 beteget kell ellátnia egy műszakban, ami elképesztő terhelést jelent. „Nem kell pánikot kelteni, viszont a valóságot be kellene mutatni, nem hamis biztonságérzetet kelteni az emberekben” – hangsúlyozta.

Állítása szerint azt is hallotta Tóth, hogy egyes kórházakban a 65–70 év felettieket nem tudják lélegeztetőgépre tenni, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály.

Nagyon súlyos a helyzet, a katasztrófamedicina szabályai szerint választani kell, hogy kinek tudják megadni az adott sürgősségi ellátást, ha egyszerre bejön 8–10 súlyos állapotú beteg”

– fogalmazott.

Megköszönte továbbá az ózdi kórház főigazgatójának, Bélteczki Jánosak, hogy kiállt az igazság érdekében, amikor az intézményben tapasztalt állapotokról azt mondta: olyanok, mint a tavaly olaszországiak. Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint mindez hazugság. Tóth Judit viszont azt állította, hogy több ózdi kollégájával beszélt, akik megerősítették, hogy súlyos a helyzet.

Az emberi erőforrások minisztere szerint sincs probléma az egészségügyben. Bayer Zsolt műsorának vendégeként vasárnap este azt mondta: „Meg se rendültünk, Lombardia összeomlott”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!