szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az operatív törzs szerint feszes tempót diktálunk, több mint 1 millió magyar már a második oltását is megkapta. A tiszti főorvos arra figyelmeztetett, hogy továbbra is arcmaszkot kell hordani.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Keddre az átoltottsági arány 25 százalékosra nőtt, ezzel Magyarország továbbra is az egyik legfeszesebb oltási tempót diktálja az egész EU-ban – mondta az operatív törzs szerdai tájékoztatóján György István. Az államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője szerint

ma már minden negyedik magyar kapott koronavírus elleni vakcinát.

György István hozzátette, a kétszer beoltott magyarok száma ma már meghaladja az egymilliót. Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy mától nyitva lehetnek az üzletek, és csak 22 órától lép életbe a kijárási tilalom. Az oltási program azonban továbbra sem lassul.

Elhangzott, hogy eddig az idősek oltása volt az első, de a praxisokban és az oltópontokon már az aktív korosztályt is oltják a szakemberek. Tart a pedagógusok oltása is, közülük már több mint 100 ezren kaptak vakcinát, hamarosan pedig újabb 100 ezer fő kap behívót. Ezeket az oltásokhoz is a Pfizer–BioNTech-féle oltóanyagot fogják használni.

György István szerint a múlt héten összesen 526 ezer oltást adtak be, ami újabb rekordnak számít. “Ha van elég oltóanyag, gyorsan tudunk haladni” – tette hozzá az államtitkár. Azt is megemlítette, hogy csak Budapesten 18 szakrendelőt vontak be az oltási folyamatba, így a húsvéti ünnepek alatt is folytatódhatott az oltás. Az elmúlt napokban a honvédségi oltóbuszok is dolgoztak, két megyében több mint 20 kistelepülésre látogattak el.

György István
©

György István szerint a következő napokban a Szputnyik és a Pfizer vakcináit fogják használni az oltásra regisztráltaknál.

A járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek Magyarországon, a kórházi kezelésre szorulók száma pedig nagyon magas – fogalmazott Müller Cecília országos tiszti főorvos. “Tudjuk jól, hogy ez jellemzően a brit mutánsnak köszönhető” – hangsúlyozta.

Müller szerint figyelemmel követik az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos híreket, aggodalmakat. Azt is mondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan ma vagy holnap foglal állást az oltóanyaggal kapcsolatban, a döntést pedig a magyar hatóságok is figyelembe fogják venni. (Az EMA azóta bejelentette, hogy ma délután négy órakor tartanak sajtótájékoztatót a témában – a szerk.)

A tiszti főorvos elmondása szerint részben adattorlódás okozta a szerdai rekordmértékű halálozási számot, mert a húsvéti ünnepek alatt a szakemberek nem tudtak pontos jelentést készíteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Der Spiegel: A cseh kormányfő újabb ügynökváddal és a bukással néz szembe

Der Spiegel: A cseh kormányfő újabb ügynökváddal és a bukással néz szembe

Tiborcz István cégének is jutott az állami olcsó hitelből

Tiborcz István cégének is jutott az állami olcsó hitelből

Dobszay János: Spirit FM, lelketlenül

Dobszay János: Spirit FM, lelketlenül