szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kórházak telítettsége nem emelkedik jelentősen, az egészségügy terhelésében azonban legalább egy hónapig még nem várható látványos csökkenés a járvány terjedését modellező szakember szerint.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„A számításaink szerint a vírus terjedése tetőzött” – nyilatkozta a Válasz Online-nak Iván Kristóf, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának dékánja, aki más szakemberekkel a járvány terjedését modellezi matematikai módszerekkel. Szerinte a csúcsot mostanában értük el, ami annak tudható be, hogy a lezárások miatt nem növekedett a kontaktusok száma, az oltási program viszont felpörgött.

Ehhez szerinte valóban elég 2,5 millió oltás, ha a legfertőzőképesebb és a legsérülékenyebb csoportoknak adják be, így ugyanis hatásosan lehet csökkenteni a kórházak terhelését.

Arra a kérdésre, nem veszélyes-e a csúcson, a legmagasabb fertőzésszámnál nyitni, Iván Kristóf úgy válaszolt: „A nyitásban nem csak epidemiológiai szempontokat vesznek figyelembe, hanem gazdaságiakat is. A mi feladatunk szerencsére nem a döntés, csak a különböző forgatókönyvek hatásának bemutatása.” (Erről beszélt az al-Dzsazíra hírtelevíziónak adott interjúban Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi szóvivője is.) A szakember szerint ugyanakkor optimizmusra adhat okot, hogy az ország eddig sem volt teljesen lezárva, „hanem egy már nyitva álló ajtót tárunk kicsit tovább”. Emiatt nőni fog ugyan az érintkezések és azzal együtt a fertőzések száma, ám nem ugrásszerűen.

A modellszámítások szerint a kórházak telítettsége sem emelkedik majd jelentősen feljebb, mivel az idősebbek nagy része már be van oltva, a nyitás fokozatos lesz, közben pedig még tovább növekszik a beoltottak aránya – magyarázta a szakértő, de később azt is elmondta: az egészségügy terhelésében legalább egy hónapig még nem várható látványos csökkenés.

A beoltottak száma a nyár közepére érheti el a nyolc-kilencmilliót „addig tart ez az egyensúlyozásra épülő állapot” Iván Kristóf szerint. Hozzátette azonban: „Modellünk annyiban működik jól, amennyiben jók a beletáplált adatok. Ha elterjed egy új mutáns, ha kiderül, hogy az oltottak bizonyos százaléka mondjuk nyolc-kilenc hónap után megbetegszik, vagy a vakcinát megkapó személyek is tovább adhatják a fertőzést, az mindent felborít.”

Az általános iskolák közelgő megnyitásáról szólva a szakértő azt mondta:

A nyitás nyilván növelni fogja a kontaktus- és fertőzésszámot is, ugyanakkor a pedagógusok jelentős része már átesett a fertőzésen és megkapta az első oltását, amelynek érvényesül a hatása. Remélhetőleg nem alakul ki egészségügyi vészhelyzet.”

Arról is beszélt, hogy ahol egy pedagógus vagy egy gyerek megbetegszik, a kontaktkutatás szabályait kell alkalmazni, és vissza kell állni online oktatásra.

Iván Kristóf hangsúlyozta, hogy a modelljük „egy-két hétre megbízható, utána már nagyon sok faktortól függ a számítások helytállósága, például a szófogadási kedv alakulásától is. Ha ez jelentősen csökken, az emberek nem tartják be a szabályokat, már nem működik”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!