szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ez derül ki egy keddi Facebookon közvetített beszélgetésből, amin Varga Judit igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy jónak tartja a techóriások megfékezését célzó uniós irányt, de kiderült az is, hogy fontolgatja: regisztrál a Tiktokra.

Magyarország megvárja a készülő uniós szabályozást és utána dolgozza ki a techóriásokra vonatkozó nemzeti szabályokat. Erről Varga Judit igazságügyi miniszter beszélt a XXI. Század Intézet Facebook-oldalán közvetített beszélgetésben. Varga Judit még januárban üzent hadat a közösségi oldalaknak, miután úgy érzékelte, hogy a Facebook korlátozta a keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket.

Varga Judit a Facebookon jelentette be, hogy megrendszabályozná a közösségi oldalakat

Szándékosan korlátozta a Facebook Varga Judit közösségi oldalát az igazságügyi miniszter sugalmazása szerint, a techcég szóvivője viszont lapunknak cáfolta, hogy beavatkoztak volna. De vajon tényleg Zuckerbergék ármánykodásáról van szó, vagy netán arról, hogy a Fidesz - Donald Trump esetéből is okulva - egy Facebook-törvénnyel a háta mögött akar nekivágni a 2022-es választásnak?

Ez a harcias hozzállás később enyhülni látszott. De a miniszter nem mondott le arróé, hogy szorgalmazza a kérdéses platformok kontrolljának szükségességét. Február végén arról beszélt, ezt meg kell lépni, hogy ne a közösségi média kontrollálja az emberek életét.

Ezt a gondolatot vitte tovább a keddi beszélgetésben is a miniszter, aki szerint az átláthatóságot és a jogállamot kell számon kérni a techóriásokon, amelyek egy jelenleg ellenőrizhetetlen "pszeudojogrendszert" igyekeznek kiépíteni. Úgy vélte, hogy jó az az irány, amit az Európai Bizottság képvisel az általános jogállamisági garanciákról, jogorvoslati eljárásokról és a joghatóság létrehozásáról, a techóriásokkal szembeb, de a megrendszabályozásukra még várni kell. Arra a kérdésre, hogy mikorra számíthatunk ezekre a jogszabályokra, azt mondta, hogy nincsenek határidők, de felgyorsulhatnak az események, főleg a múlt héten történtek fényében. Úgy vélte, hogy az elkövetkezendő két évben válhat valóra ez a szabályozás, de nem biztos, hogy jövőre már lesz alkalmazható jogszabály.

A beszélgetésből kiderült, hogy Varga Juditnak kizárólag szakmai megfontolásból van Facebook-oldala - így tud politikusként sok embert elérni, és nem akar lemaradni az ezeket aktívan használó politikai ellenfelei mögött -, hogy szerinte a techóriások közösségi elveiről nem lehet tudni, hogy azokat miként fogadták el, és hogy szerinte az embereket hozzászoktatták “ehhez a szerhez” amin keresztül befolyásolják a társadalmak véleményét.

A politikus bár nehezményezte, hogy például a Facebook próbálja csökkenteni a politikai tartalmat a felületein, azt fontolgatja, hogy regisztrál a Tiktokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!