szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kizárólag az oltások miatt lehet lazítani a korlátozásokon az országos tiszti főorvos szerint, mert a járvány még nem ért véget.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Elindult az online oltási időpontfoglaló rendszer – jelentette be György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Azok, akik már regisztráltak védőoltásra, a www.eeszt.gov.hu oldalon tudnak időpontot foglalni. Jelenleg a Sinopharm-vakcinával való, kórházi oltópontokon történő oltásokra lehet jelentkezni, hétfőre, keddre és szerdára.

A véglegesített foglalás nem módosítható – hívta fel a figyelmet György –, és mindenki csak egyetlen foglalást tud intézni. A második oltást egy hónappal később ugyanott kapja majd meg mindenki, ezért külön nem kell regisztrálni.

Elindult az online időpontfoglaló oldal, egyelőre csak Sinopharmra lehet jelentkezni

Jövő hét hétfőre, keddre és szerdára vannak időpontok a kórházi oltópontokra.

A jövő héten 600 ezer adag Sinopharm-vakcina érkezik az államtitkár szerint. Ennek a felét a háziorvosok között osztják majd szét. György kiemelte, hogy aki foglal magának időpontot, de mégsem tud elmenni, az nem veszti el a jogosultságát a védőoltásra. Ugyanakkor kérte, hogy aki a háziorvosával egyeztetett időpontot oltásra, az ne jelentkezzen a kórházi oltópontokon történő oltásra is. Aki pedig az interneten foglal magának időpontot, szóljon a háziorvosának, ha az oltásra hívná őt.

A beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, így a vendéglátó teraszok szombaton kinyithatnak – folytatta egy újabb bejelentéssel Kiss Róbert rendőr alezredes. A teraszok hajnali 5 és este fél 10 között lehetnek nyitva. A vendégeknek odakinn nem kell maszkot viselniük, csak a felszolgálóknak. Az esti kijárási tilalom kezdete este 11-re tolódik.

Kiss beszámolt arról is, hogy az elmúlt nap során 681 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt, 246 emberrel szemben pedig a kijárási korlátozások megszegése miatt. Az üzletekre, szálláshelyekre vonatkozó szabályok megszegésén senkit sem kaptak rajta, az országhatáron pedig 60 intézkedés történt. 42 182-en vannak karanténban pénteken, ezt 4828 esetben rendelték el az elmúlt napon.

Ismét egyet léptünk a járvány kezelésében – mondta a harmadikként felszólaló országos tiszti főorvos, aki közölte:

az oltási program felgyorsítása érdekében péntektől elrendeli a tömeges oltást.

Müller Cecília ismertette a járványügyi adatokat is: péntekre hivatalosan 3427 új fertőzöttet azonosítottak és elhunyt 207 beteg. 
Az újranyitással kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy ezt kizárólag a védőoltások teszik lehetővé, mivel – mint fogalmazott – nem szabad elfelejteni, hogy a járványnak nincsen vége. Kiemelte az egyéni védekezés fontosságát, így a maszkviselését, a távolságtartásét és a fertőtlenítőszerek használatáét.

Müller arra is figyelmeztetett: egyetlen védőoltás sem nyújt 100 százalékos védelmet. Az ellenanyagtermelés és sejtes immunitás kiváltásával ugyanakkor esélyt  adnak arra, hogy akár már egyetlen adag vakcina után is enyhe lefolyású legyen, ha valaki megbetegedik a koronavírustól. Arról is beszélt, hogy a Sinopharm vakcinája, amellyel a jövő héten oltanak, csak 18 évesnél idősebbeknek adható. Krónikus betegeket is be lehet vele oltani, ha az oltóorvos úgy dönt, ellenben a várandósoknak jelenleg még biztosan nem adható.

Hangsúlyozta azt is, hogy aki beteg – akár koronavírusos, akár más betegsége van –, az ne foglaljon időpontot, mert ez kizárja az olthatóságot. Majd megkapja a védőoltását akkor, ha meggyógyult. Emellett György Istvánhoz hasonlóan ő is azt kérte, hogy egyszerre két helyen – a háziorvosnál és az internetes időpontfoglaló rendszerben – ne tartson fenn magának időpontot senki.

Müller a tájékoztató végén a szombatra eső rendőrség napja alkalmából megköszönte a rendőrök munkáját. Ők a bástyáink – fogalmazott –, hálásak vagyunk az áldozatért, amit nap mint nap hoznak értünk. A mellette álló Kiss Róbert ezt megköszönte, majd felolvasta a hvg.hu kérdését, az egyetlen újságírói kérdést, amely pénteken elhangzott.

A hvg.hu azzal a kérdéssel fordult az operatív törzshöz, hogy miért csak a Pfizer vakcinájával olthatóak a 16–18 évesek. Müller szerint a vakcinák használati előíratában szabják meg, hogy kik és milyen körülmények között kaphatnak egy-egy oltóanyagot. A fejlesztők célja lehetővé tenni a gyerekek oltását is, de a forgalomban lévő oltóanyagok közül jelenleg egyedül a Pfizer-féle oltás előiratában teszik ezt lehetővé. Folynak azonban erre irányuló vizsgálatok más vakcinákkal is.

Orbán bejelentette, a védettek számára nyitnak például a színházak, mozik, éttermek és szállodák

Megvan a 3,5 millió beoltott, ez már a miniszterelnök rádióinterjúja előtt kiderült. Szombaton nyithatnak a teraszok, a kijárási tilalom este 11-kor kezdődik. A követekző lépés 4 millió oltottnál jön, a szolgáltatások egészen széles köre lesz elérhető a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!