Tetszett a cikk?

Franciaországban a kormány átfogó nyugdíjreformterve ellen tiltakoznak 60-70 városban, összesen 115 tömegfelvonuláson. Ausztriában ma elmarad a tanítás, s Bécsben tüntetést szerveznek a szakszervezetek, mivel a múlt heti egy napos általános sztrájkkal nem sikerült megváltoztatni a kormány nyugdíjreform-elképzeléseit.

Franciaországban az országos mozgósítás célja, hogy megvédelmezze az érvényben lévő nyugdíjrendszert, amely a közalkalmazottaknál 37,5 évi szolgálat, a magánszektorban dolgozók számára pedig 40 évi munka után biztosítja a nyugdíjjogosultságot. A kormány reformterve 2008-tól egységesen 40 évre akarja emelni a nyugdíjhoz szükséges munkaévek számát, és a közalkalmazottak eddigi 7, 85 százalékos nyugdíjjárulék-fizetését a magánszektorban évek óta érvényben lévő 10,35 százalékos szinten tervezi kiegyenlíteni. Az egységesítés után 2008-tól 2012-ig 41 évre, 2020-ra pedig 42 évre nő a teljes összegű nyugdíjra feljogosító munkaévek száma.
A "fekete kedd" munkabeszüntetéseit a tömegközlekedési vállalatok indították. Az SNCF állami vasúttársaság már hétfő este 20 órától jelentősen megritkította járatait. A légi közlekedés és a városi tömegközlekedés vállalatai kedd hajnaltól minimálisra csökkentették szolgáltatásaikat.
A francia közvélemény 65 százaléka támogatja a jelenlegi nyugdíjrendszer megvédésére meghirdetett munkavállalói demonstrációt, amely az egy éve hivatalban lévő jobbközép Raffarin-kormány első nagy erőpróbája.

Bécsben is nagy tüntetéseket tartanak kedden a kormány tervezte nyugdíjreform elleni tiltakozásul, azt követően, hogy az egy héttel ezelőtti sztrájk nem hozott eredményt. A tervezett nyugdíjreform a fiatalokat későbbi nyugdíjuknál a mai számításhoz képest mintegy 25 százalékos vesztességgel sújtja, és ennek ellensúlyozására havi 500 eurót kellene magán nyugdíjpénztárba fizetniük. A kormány a mai demonstráció ellenére is kitart tervezete mellett, s amellett, hogy a reformot június 4-én bocsássák szavazásra a parlamentben. Az ország általános iskoláiban elmarad a tanítás, de a tanítók a nyugdíjreform elleni tiltakozás mellett "saját ügyükben" is véleményt nyilvánítanak: az oktatási miniszter a tanítási órák heti kettővel való csökkentését és ezzel a tanítók létszámának leépítését tervezi takarékossági okból. (MTI)
Nagy pénz Kisvárda

Nagy pénz Kisvárda

Detroitban a rendőri erőszak ellen tüntetők közé lőttek

Detroitban a rendőri erőszak ellen tüntetők közé lőttek

Duma Aktuál: Ki az okosabb Gergely, Litkai vagy Karácsony?

Duma Aktuál: Ki az okosabb Gergely, Litkai vagy Karácsony?