Tetszett a cikk?

Ismét megkezdi termelését szombaton a március óta felszámolás alatt álló, az idén még egyetlen percet sem működő diósgyőri kohászati társaság, a DAM Steel Rt., miután csütörtökön a felszámolószervezet aláírta a CIB Bank Rt.-vel a termelés újraindítását lehetővé tevő pénzügyi szerződést.

Kovács János felszámolóbiztos elmondta: elhárult minden akadály az acélgyártás ismételt beindítása elöl, ennek köszönhetően szombaton újból acélt csapolhatnak Diósgyőrött. A termelést finanszírozó CIB Bank Rt.-vel hosszú hetek óta tárgyalt a kohászat felszámolószervezete, a Mátraholding Rt.; a megbeszélések csütörtökön vezettek eredményre.
A pénzintézet 1,8 milliárd forintos forgóeszközt biztosít a DAM Steel Rt.-nek, a bankgarancia birtokában pedig a MOL Rt. és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Rt. megkezdi a szolgáltatást. Kovács János megjegyezte: a felszámolás megkezdése óta eltelt két hónapban elvégezték a működtetéshez elengedhetetlenül szükséges javításokat, így lényegében semmi sem akadályozhatja az elektrokemence és a hengersorok újraindulását.
Az MTI értesülései szerint a felszámolószervezet és a gyárban működő három érdekképviseleti szervezet vezetője - mint magánszemély - 3 millió forintos törzstőkével Borsodi Nemesacél Acélgyártó (BNA) Kft. néven új társaságot alapított, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság csütörtökön jegyzett be. Ezzel kapcsolatban Kovács János elmondta: szándékuk az, hogy néhány hónapon belül ez az új cég vegye bérbe a DAM Steel Rt. működő vagyontárgyait, és alkalmazza a kohászat 1135 dolgozóját. "Állami segítségben egy felszámolás alatt álló társaság ugyanis nem részesülhet" - tette hozzá. A BNA viszont pályázhat, mint ahogy már megtette: az MTI tudomása szerint a Munkaerőpiaci Alaptól 700 millió forintot nyert a társaság bérre és azok járulékaira.
A DAM Steel Rt. az idén egyetlen napig sem üzemelt. A tulajdonos, az olasz Cogne-csoport a leállást azzal indokolta, hogy nem sikerült megállapodni az energiaszolgáltatókkal, elsősorban az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt.-vel az elektroacél gyártásához nélkülözhetetlen villamos áram tarifájáról. Nehezményezték az olaszok a magyarországi hulladékvas-piac nyitottságát is, valamint a forint erősödése által elszenvedett veszteségeket.
Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét

Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét

A GVH 660 millió forintra bírságolt egészségügyi tendereket felosztó cégeket

A GVH 660 millió forintra bírságolt egészségügyi tendereket felosztó cégeket

Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok

Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok