Tetszett a cikk?

Saját jogú nyugdíjas önálló tevékenységet végez, szobakiadással foglalkozik, emellett egy kft-vel kötött határozott idejű (egy évet meghaladó tartamú) megbízási szerződés alapján munkaügyi feladatokat, tb.-ügyintézést lát el. A munkát otthonában végzi, díjazása a minimálbér 30%-át nem éri el. Szabályos-e a foglalkoztatás ebben a formában?

A kérdés számos olyan elemet tartalmaz, melyeket külön-külön és együttesen is értelmezni kell a válaszadáshoz.
Annak a megítéléshez, hogy egy megbízási szerződés színlelt-e, nem jelent felmentést, hogy a munkavállaló nyugdíjas, azaz elegendő szolgálati évet szerzett. Ennek megfelelően már hosszú ideig állt munkaviszonyban, tehát nyugdíj mellett már szabadon köthető vele munkavégzésre irányuló egyéb szerződés is. A szerződés leplezett voltának minősítésénél nem mérvadó a munkát végző személye (nyugdíjas, diák), hanem a tényleges munkavégzés körülményei a döntők.
Az a tény, hogy a megbízási szerződés tartós jellegű és rendszeres munkavégzést feltételez, még nem feltétlenül minősíti a jogviszonyt színleltté. Hiszen a munkaügyi és társadalombiztosítási feladatok jogszabályon alapuló munkáltatói kötelezettségek miatt folyamatosan, illetve rendszeresen visszatérően jelentkeznek. A megbízási díj mértékének sincs szerepe a kérdés megválaszolásában.
Az elhatárolásnál sokkal inkább a konkrét feladat jellege a szempont, a munkavégzés önállósága, a munkaszervezetbe integrált, vagy attól független végrehajtása. A fenti körülmények mérlegelése alapján a konkrét esetben a foglalkoztatás megbízásos formája szabályosnak minősülhet.
Pécs önállóan szervezne színházfesztivált a POSZT helyett

Pécs önállóan szervezne színházfesztivált a POSZT helyett

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Szabadlábra helyezték a Barcelona volt elnökét

Szabadlábra helyezték a Barcelona volt elnökét