Tetszett a cikk?

Az Európai Unió tagországai közül 2002-ben Belgiumban nőtt a legnagyobb mértékben a termelékenység, majd Franciaország, Írország és Németország következett a sorban. Ez derül ki a 176 tagországot tömörítő Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) vizsgálatából.

Az Egyesült Államokban, amely a világ termelékenységi listáját vezeti, egy foglalkoztatottra 60 728 dollárnyi termelési érték jutott 2002-ben, Belgiumban 45 338 dollár, Franciaországban 52 000 dollár és Németországban 43 463 dollár.
Az Egyesült Államokban a termelékenység növekedése az utóbbi hét év átlagában 2,2 százalékos volt, míg az EU-ban csak 1,2 százalékos. Az ILO szerint ennek oka, hogy USA-ban hosszabb a munkaidő. Az Egyesült Államokban 2002-ben éves átlagban a munkaidő 1825 óra volt, az unióban 1300 és 1800 óra között mozgott. Japánban csökkent a munkaidő és az Egyesült Államok szintjére esett vissza. Görögországban 2002-ben 4,1 százalékos volt a termelékenység emelkedése, magasabb, mint az Egyesült Államokban, ahol 2,8 százalékos. Görögországban tavaly 1934 órát dolgoztak.
A genfi központú szervezet „A munkaerőpiac legfontosabb jellemzői” című kiadványa rámutat arra is, hogy az európai és más ipari országok a foglalkoztatottak lakossághoz viszonyított arányát tekintve behozták a lemaradást. Bár e vonatkozásban is az Egyesült Államok vezet, de ott ez a jelzőszám 1999-2002 között 64,3 százalékról 62,7 százalékra csökkent. A legtöbb ipari országban – Japánt és Németországot leszámítva – a 1999 és 2002 között mind a termelékenység, mind a foglalkoztatottak száma emelkedett. Sőt Franciaországban, Nagy-Britanniában, Belgiumban és Írországban a lakosság és a foglalkoztatottság aránya emelkedett, a munkanélküliség csökkent. Németországban ez a mutató 53 százalék, Svájcban 66 százalék - áll az ILO jelentésében.
Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Jogellenes a Színművészeti dolgozóinak sztrájkja a Fővárosi Törvényszék szerint

Jogellenes a Színművészeti dolgozóinak sztrájkja a Fővárosi Törvényszék szerint

A magyar gazdaság utolérte és megelőzte a szlovákot

A magyar gazdaság utolérte és megelőzte a szlovákot