Tetszett a cikk?

A Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (PHDSZSZ) nem tartja helyesnek, hogy az európai uniós csatlakozás előtt nagy számban bocsátanak el köztisztviselőket: ehelyett létszámstopot javasol, illetve azt tartaná helyesnek, ha a nyugdíjba vonulók helyére nem vennének fel új embereket, különben a leépítések végső pénzügyi mérlege veszteséget mutat majd.

A szövetség úgy véli, hogy a kormány tervezett intézkedése többek között azért hátrányos sokak számára, mert speciális képzettséggel és gyakorlattal nehéz a termelői szférában elhelyezkedni a 40-50 éves, vagy annál idősebb embereknek. A szakszervezet közlemény szerint a költségvetés tervezetében a központi költségvetési szervek 2.382,191 milliárd forinttal szerepelnek. A kormány a 10 százalékos tervezett létszámcsökkentéssel mintegy 40 milliárd forintot akar megtakarítani, ami az összes kiadás kevesebb mint egy százaléka. Mivel a megtakarítandó pénz nagy része a munkaadót terhelő járadék, ezért a leépítés nemcsak megtakarítást, hanem bevételcsökkenést is okoz a költségvetés számára. A PHDSZSZ szerint emiatt a megtakarítás a központi költségvetési szervek összes költségeinek 0,5 százalékánál kisebb lesz, s csak az egész büdzsé két ezrelékét éri el.
A postások szerint a kormány nem kalkulálta be a kiadások közé az elbocsátások járulékos költségeit: a munkaviszony megszüntetésekor hat havi felmondási időt kell kifizetni a köztisztviselőknek. A végkielégítés összege az idősebb korosztály esetében általában nyolc hónapi fizetés, míg ha a nyugdíj előtt öt éven belül mondanak fel valakinek, akkor még több pénz jár neki. Ezekkel az összegekkel együtt a szövetség számításai szerint a tervezett megtakarítás helyett közel tízmilliárdos többletköltséggel lehet számolni.
A szervezet az elbocsátások helyett azt javasolja, hogy a költségvetési szférában létszámfelvételi stopot rendeljenek el, szüntessék meg a további vezetői megbízások bővítését, s a nyugdíjkorhatárt elért alkalmazottak helyett ne vegyenek fel újakat. (MTI)
Az Oktatói Hálózat is támogatja a SZFE-sek október 23-i sétáját

Az Oktatói Hálózat is támogatja a SZFE-sek október 23-i sétáját

Zárlatot rendeltek el egy bajor járásban a koronavírus ellenőrizhetetlen terjedése miatt

Zárlatot rendeltek el egy bajor járásban a koronavírus ellenőrizhetetlen terjedése miatt

245 millióért épült új kerékpárút Békés megyében, de az átadása előtt szétrepedt

245 millióért épült új kerékpárút Békés megyében, de az átadása előtt szétrepedt