Tetszett a cikk?

A Demján Sándor távozása után ideiglenes elnöknek számító Tarsoly Csaba megkurtítaná a labdarúgók jövedelmét. Egy másik sport valóban profi szervezete, az NBA ezt már rég megtette.

Tarsoly Csaba, a Magyar Labdarúgó Liga ideiglenes elnöke szerint felesleges horribilis összegeket fizetni a hazai profi labdarúgás megélhetési játékosainak. A fizetéseket drasztikusan csökkenteni kell, s a megmaradó pénzt az utánpótlásra kell áldozni.
Az ideiglenes elnök kijelentései – bár hasonló tartalmú megnyilatkozásokat korábban is lehetetett hallani szakemberektől – azonnal találgatásokat és vitákat indítottak meg. Az egyik nézet képviselői szerint a bajnokságot kiíró Ligának - miként a bajnokság lejátszásához szükséges költségvetés fedezetének előírására - szükség esetén arra is joga van, hogy a játékosok fizetéséről döntsön. És most itt a szükség... A másik nézet szerint a csapatok gazdasági vállalkozások (papíron profi a foci), amelyeknek bérezési rendszerébe – az érvényes törvények és jogszabályok betartása esetén – külső szervezet nem szólhat bele, hiszen a piacgazdasági elvek ezt nem teszik lehetővé.
A piacgazdaság legerősebb bástyája, az Egyesült Államok sportpiacán azonban van egy ismert példa a fizetések korlátozására: az amerikai kosárlabda liga, az NBA (nem csak a sportág és a látvány, de a dimenzió is más) "fizetési sapkája" például rögzíti azt a maximális összeget, amit egy csapat játékosok szerződtetésére és alkalmazására fordíthat. Bár a fizetési sapka célja nem az, hogy a klubokat megóvja a mérhetetlen bérköltségektől, hanem hogy egyensúlyt tartson közöttük, s a tőkeerősebb csapatok ne vásárolhassák fel a legjobb játékosokat, amivel eleve eldönthetnék a bajnokság kimenetelét, s rontanák az NBA egészének üzletét. A korlátozás azonban így is csak korlátozás. A rendszer azt eredményezte, hogy a 2001/2002-es szezonban a csapatok bérköltségei és a győzelmek száma közötti korreláció értéke 0,13 volt, ami azt mutatja, hogy a fizetések nagysága és a győzelmek száma között szinte nem volt kimutatható összefüggés.
A liga és a Játékosok Szövetsége közötti kollektív szerződés foglalja össze azokat a szabályokat, amelyek alapján az egész NBA-cirkusz működik. Ez a szerződés határozza meg ezernyi más dolog mellett a fizetési sapkát is, azokat az eljárásokat, amelyekkel a minimális és a maximális kereseteket kiszámítják. (Mellesleg az idei szezonban a fizetési sapkában csapatonként 40,271 millió dollár van.) Végül is kétfajta korlátozás működik az NBA-ben. Az egyik a játékosok fizetését korlátozza, a másik pedig egyensúlyt tart a csapatok között. Egy 10 éve az NBA-ben lévő játékos minimális fizetése körülbelül 1 millió dollár, maximális fizetése pedig kevéssel több mint 14 millió dollár lehet.
Ezek szép pénzek, de a dollárszázmilliós vagyonaikat nem a csapatoktól húzott fizetésekből, hanem a személyes szponzori szerződésekből keresik a játékos sztárok. Michael Jordan az utóbbi évek és minden idők egyik legnagyobb kosárlabda fenoménja azért gazdagodott meg, mert vele kiválóan el lehetett adni számos terméket: a nevével jelzett áru minőségét minőségi kosárlabdajátéka igazolta. A magyar labdarúgás számára a tanulság ebből csak annyi, hogy az olyan félistenek, mint Magic Johnson, Air Jordan vagy Shaquille O’Neal fizetését is lehet korlátozni. A maguknak megkeresett jövedelem persze egészen más…
Meixner Zoltán
Új külgazdasági céget alapít a kormány

Új külgazdasági céget alapít a kormány

1,7 milliárd forint egy ilyen Bugatti Divo, de már mindet előre eladták

1,7 milliárd forint egy ilyen Bugatti Divo, de már mindet előre eladták

Kínában halálra ítéltek két kanadait

Kínában halálra ítéltek két kanadait