Tetszett a cikk?

A felosztó-kirovó nyugdíjrendszer jelenlegi formájában a világ legtöbb országában fenntarthatatlan, ezért elkerülhetetlen a rendszer illetve egyes elemeinek további reformja Magyarországon is – jelentette ki Mészáros József egyetemi kutató a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem nyugdíj-konferenciáján.

Mészáros József, munkatársával Banyár Józseffel közösen könyvet írt a nyugdíjrendszer lehetséges átalakításáról, a konferencián az abban foglaltakat fejtette ki. A kutató a nyugdíjrendszereket érintő kihívások között említette a demográfiai problémákat: a népességen belül fokozatosan csökken az aktívan keresők száma, emiatt a társadalombiztosításnak növekvő ellátási igényre kell felkészülnie. Ez nemcsak a magyar társadalomra, hanem Európa több országára is vonatkozik.
A kutatók szerint a felosztó-kirovó rendszert az NDC, a teljes tőkeszámlás rendszer válthatja fel. Mészáros József hangsúlyozta, hogy a jelenlegi magyar rendszerben az ellátás és a biztosítottak teljesítménye nem kapcsolódik össze, ami arra ösztönzi a biztosítottakat, hogy minimalizálják a rendszerben a jelenlétüket, ahelyett, hogy erősítenék. Az NDC az utóbbira hozna megoldást.
Banyár József hangsúlyozta, hogy a könyv által elemzett tőkeszámlás rendszer önfenntartó, és hosszú távon egyensúlyban van. Fontosnak nevezte biztosítás hordozhatóságát a munkahelyek és az országok között. Banyár bírálta, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer különböző pillérei eltérő logika szerint működnek, ezért nem harmonizáltak. Ezzel szemben az általuk javasolt nyugdíjrendszer nulladik pillére az öregségi segélyrendszer volna. Az első pillér az egyéni tőkeszámlán alapuló felosztó-kirovó rendszer, amely hosszú távon fokozatosan tőkésítenének fel. Ezt egészítené ki a második pillér, a tőkeszámlákon alapuló tőkefedezeti rendszer, illetve a harmadik pillér, az egyéb önkéntes nyugdíjcélú megtakarításoké.
A második és harmadik pillér nagyrészt már ma is működik, ezeknél csak kisebb korrekciókra lenne szükség, de a nulladik pillért létre kellene hozni a meglévő első pillért pedig radikálisan át kell alakítani.
Az előadáshoz hozzászólók vitatták, hogy az NDC rendszer létrehozása sikeres lehet Magyarországon. Többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a nyugdíjrendszer reformja nemrég kezdődött, így jelenleg átmeneti állapotban van. A hozzászólók egy része a jelenlegi felosztó-kirovó rendszer továbbfejlesztését jobb megoldásnak tartotta a teljesen tőkeszámlás rendszernél. (MTI)
332 millió forintot nyert a Ferencváros a BL-döntetlenjével

332 millió forintot nyert a Ferencváros a BL-döntetlenjével

Federica Pellegrini vírustesztje negatív, talán indulhat is Budapesten

Federica Pellegrini vírustesztje negatív, talán indulhat is Budapesten

Öt év börtönre ítélték a román parlament volt elnökét

Öt év börtönre ítélték a román parlament volt elnökét