szerző:
MTI

Továbbra is jelentősek a magyarországi munkanélküliségben megmutatkozó területi eltérések - derül ki a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége kiadásában megjelent Gazdasági és szociális adattárból.

Míg Közép-Magyarországon 3,3 százalékos az állástalanok aránya, Észak-Magyarországon 15,8 százalék. Ez a csaknem ötszörös különbség évek óta fennáll a munkanélküliség szempontjából legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb régió között, sőt 2002-ben és 2003-ban, amikor a közép-magyarországi régió rátája 2,9 százalék volt, a különbség csaknem hatszoros volt.

Még nagyobbak a különbségek a megyéket összehasonlítva. A 2004-es tavaszi adatok alapján Budapesten 2,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 18,4, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 17,5 százalék.

A legkedvezőtlenebb helyzetű megyékben ugyanakkor az utóbbi években több százalékponttal csökkent a munkanélküliség. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében például néhány éve még csaknem 21 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 20,5 százalék.

A hét régió közül az észak-magyarországin kívül 10 százalék feletti még a munkanélküliségi ráta további három térségben is. Így az Észak-Alföldön több mint 14 százalék, a Dél-Dunántúlon több mint 12 százalék és a Dél-Alföldön 10,5 százalék.

A jobb helyzetben lévő térségekben jóval 10 százalék alatt van ugyan a munkanélküliségi ráta, ám még messze vannak Közép-Magyarország 3,3 százalékos mutatójától. A Közép-Dunántúlon 6,9, a Nyugat-Dunántúlon pedig 5,7 százalék a munkanélküliségi ráta.

Itthon

Több százan válhatnak munkanélkülivé Békéscsabán

Több száz munkavállaló foglalkoztatása kerülhet veszélybe, amennyiben a Carnex-csoporthoz tartozó Merian Rt. többségi tulajdonában lévő békéscsabai baromfi-feldolgozó üzem havi több tízmillió forintos veszteségét nem tudja megszüntetni a gyár vezetése - közölte Varga Tibor, a békéscsabai üzem vezetője a beszállítókkal folytatott hétfői tárgyalásokat követően.

Karrier

A munkaképes lakosságnak csupán a 60 százaléka aktív

Az EU 25 tagállama között Magyarország az utolsó helyen áll azzal, hogy a munkaképes lakosságnak csupán a 60 százaléka gazdaságilag aktív, tehát foglalkoztatott vagy munkanélküli - hangsúlyozta Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a pénteken megrendezett Civil Foglalkoztatási Konferencián. A „régi unióban” 10 százalékponttal magasabb a gazdaságilag aktívak aránya.

Rákapcsolnak a szúnyogirtásra

Rákapcsolnak a szúnyogirtásra

A köztévében Kálmán Olga győzelmét jósolják

A köztévében Kálmán Olga győzelmét jósolják

Egyre többen vesznek fel hitelt új lakásra

Egyre többen vesznek fel hitelt új lakásra

Rengeteg metánt találtak a Mars légkörében, az élet jelenlétére utalhat

Rengeteg metánt találtak a Mars légkörében, az élet jelenlétére utalhat

Nem tesz jót a bőrnek az óceánban fürdőzés

Nem tesz jót a bőrnek az óceánban fürdőzés

Elárulta az erdélyi gróf, mivel tölti náluk az időt Károly herceg

Elárulta az erdélyi gróf, mivel tölti náluk az időt Károly herceg