szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akár egymillió munkahely is megszűnhetett Ázsiában a szökőár pusztítása miatt – áll a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) frissen közzétett jelentésében. Az ILO szerint ezért az újjáépítési stratégiának kiemelt figyelmet kell szentelnie a foglalkoztatás szempontjainak.

Indonéziában 600 ezer ember vesztette el munkáját, főképp a halászati szektorban, a mezőgazdaságban és a kisiparban. A szökőár sújtotta térség egészében 30 százalékéra emelkedhet a munkanélküliség, amely a katasztrófa előtt a munkaképes korú népesség 6,8 százalékát érintette. Az ázsiai régió egészében átmenetileg a munkanélküliségi ráta 6 százalékra emelkedhet.

Sri Lankán több mint 400 ezer ember vált munkanélkülivé az indonéziaival azonos szektorokban és a turizmusban. Közvetlenül a szökőár sújtotta megyékben az ILO szerint a munkanélküliség a megelőző 9,2 százalékról 20 százalékra emelkedhet.

E két országban az érintett emberek 50-60 százaléka az év végére találhat magának megint valamilyen megélhetési forrást, és a "munkahelyek 85 százalékát két éven belül újjáteremthetik " - olvasható a jelentésben.

A szervezet azt javasolja, hogy a "munkahelyek létrehozása az újjáépítési és az emberiességi alapon nyújtott segítség szerves része legyen". Sürgős szükség van emellett toborzó irodák és szakképzési szolgáltatások kiépítésére.

MTI Világ

Csupán pánikkeltés a dél-európai szökőár híre?

Kevesen vették komolyan Bill McGuire brit katasztrófakutatót, amikor 2001-ben előállt azzal a teóriával, hogy a Kanári-szigetek egyike, La Palma szét fog szakadni, példátlan méretű szökőárt okozva a térségben, elárasztva az egész szigetcsoportot, Spanyolország és Portugália partvidékét, sőt Amerika keleti partjait is.

MTI Világ

Tovább emelkedett a szökőár áldozatainak száma

Csaknem két héttel a december 26-i katasztrofális erejű indonéziai földrengés és azt követő, több dél-ázsiai országot érintő szökőár után továbbra is napról-napra emelkedik a halálos áldozatok száma.

MTI Világ

A szökőár áldozatait falják fel a kóbor kutyák

A szökőár áldozatainak tetemeit falják fel elvadult, kóbor kutyák egy hullaházként használt thaiföldi buddhista templomban és a katasztrófa által sújtott más vidékeken. A gazdátlan ebeket az éhség még arra is megtanította, hogyan nyissák ki a lezárt hullazsákokat.

Tízmilliárdból rendez fenntarthatósági világtalálkozót a kormány

Tízmilliárdból rendez fenntarthatósági világtalálkozót a kormány

Lázár János kerülhet a teniszszövetség élére

Lázár János kerülhet a teniszszövetség élére

Drasztikusan visszaesett a társasházak építése vidéken

Drasztikusan visszaesett a társasházak építése vidéken