szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nemrégiben készült nemzetközi kutatás szerint a vállalatok igen nagy részénél felmérik, hogy mire képes a foglalkoztatott munkaerő, de a tapasztalatokkal nem kezdenek semmit.

A cégek rendszeresen összegyűjtik a munkaerő működésére vonatkozó jellemzőket, de csak alig több mint az 50 százalékuk használja az adatokat arra, hogy a humántőke üzletmenetre gyakorolt befolyását felértékelje – állítja tanulmányában az ISR multinacionális piackutató cég. A vizsgálat eredményei arra engednek következtetni, hogy számos vállalatnál ugyan összegyűjtik a munkaerő felhasználására és minőségére vonatkozó adatokat, de semmit sem kezdenek ezekkel, azaz nem segítik a vállalatok felső vezetését abban, hogy a hatékonyságot, következésképpen a vállalati teljesítményt javító intézkedéseket tehessenek.

Az ISR a legkülönbözőbb iparágakban kérdezett meg 100 felsővezetőt és HR-szakembert szerte a világon arról, hogy mit kezdenek a humántőkéről megszerezhető információkkal. A válaszadók 91 százaléka azt állította, hogy a cégénél van néhány mérőszám, ami a humántőkére vonatkozik, de csak 46 százalékuk számolt be arról, hogy ezeket az adatokat úgy használják fel, ami befolyást gyakorol az üzleti teljesítményre.

A 77 százalékuk jelezte, hogy cégénél rendszeresen szerveznek az alkalmazottak véleményét megismerő kutatásokat, de csak a 47 százalék válaszolta, hogy az így nyert eredmények alapvetően fontos jelzőszámok lennének a humántőke működésének elbírálásához vagy az üzleti tervek teljesítését értékelő rendszer számára.

Még ennél is rosszabb a helyzet, ha a vezetői szegmensben nézzük a kutatási eredményeket. Csekély 43 százalék válaszolta ugyanis, hogy a humánteljesítményt valamifajta jelzőszámokkal mérnék az irányítói szinteken. Sőt mindössze 30 százalék számolt be arról, hogy e mérési rendszer hatással van a vezetők premizálására.

Patrick Kulesa, az ISR globális kutatási igazgatója szerint azok a szervezetek, amelyek nem kötik össze a humántőkéjük állapotát az üzleti teljesítménnyel, kihagynak egy lehetőséget arra, hogy kompetitív előnyöket teremtsenek maguknak. Az ISR megfigyelései szerint azoknál a cégeknél, ahol ez a kapcsolat megvolt jobb pénzügyi eredményeket értek el, mint ahol nem törődtek ezzel az összefüggéssel. Miközben a mérési eredmények látszólag az emberi erőforrások állapotára vonatkoznak, stratégiai szinten a mérlegeredményeket javítják – mondja Kulesa.

A tanulmány egy másik eredménye, hogy kiderült: a vállalatok a humántőkére alkalmazható mérőszámok széles skáláját használják. Ezek közül a top öt a következő: a státuszok száma, az alkalmazottak közötti kutatások mutatói (szerződtetés, elkötelezettség, elégedettség), a termelékenység, a továbbképzési órák száma végül a rekrutálás és kiválasztás költségei.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi szabadidő pénz. Fordítsd magadra!

Minden munkahelyen akadnak olyan üres percek, órák, amikor éppen semmi fontos teendő nem akad. Néhányaknak ez jutalom – rövidke kilépés a napi mókuskerékből –, másoknak viszont szürke és unalmas a holtidő. Akit azonban még hajt az ambíció, az intermezzókat munkahelyi-, szakmai előmenetelében hasznosítja.

hvg.hu Karrier

Munka élvezeti rangsor

Nemrégiben tették közzé azt a felmérést, amely angliai munkahelyeken próbálta kideríteni, hogy milyen jellegű munkában érzik a legboldogabbnak magukat az emberek. A City & Guilds marketing cég végül 30 foglalkozást rangsorolt egy reprezentatív mintán elvégzett kutatás nyomán. Az adatfelvétel vajon Magyarországon is készülhetett volna?

hvg.hu Karrier

Küzdelem a stresszel és a rossz főnökkel

A kedélyállapot hullámzásait és a stresszt le lehet győzni. Ehhez meg kell érteni a stressz természetét, amely magasabb szintű kívánságaink kielégítetlenségének eredménye. Ezért a menedzsereknek is tudniuk kell, hogy a beosztottjaik stresszes panaszait ők okozzák, ami a cégnek igen sokba kerül.

Újból kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában

Újból kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában

Radar360: Megugrott az államháztartási hiány

Radar360: Megugrott az államháztartási hiány

Új nagyberuházással vennének el még több területet a Dunától

Új nagyberuházással vennének el még több területet a Dunától