Tetszett a cikk?

Veszélybe sodorhatják a brit páciensek biztonságát, sőt akár életét is azok a külföldi orvosok, akiknek az angoltudása hiányos. A jelenlegi jogszabályok szerint Nagy-Britanniában csak az Európán kívüli országokból érkező szakemberek nyelvtudását ellenőrizhetik.

A nyelvtudás hiánya akár
életveszélyt is előidézhet
© sxc.hu
A brit Általános Orvosi Társaság (GMC) vizsgálja az Európán kívülről érkező kollégák angolnyelv-tudását, ám az európai országokból származó orvosok mentesülnek az ellenőrző teszt alól, pedig a brit orvosok szerint az utóbbiak között szép számmal akadnak hiányos nyelvtudásúak.

A társaság regisztrációjában 230 ezer orvos szerepel, közülük 162 ezer brit állampolgár, 12 ezer az Európai Gazdasági Övezetből (az EU-tagországok, valamint Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein) érkeztek, 60 ezren pedig a világ más részeiből. A szakma gyakorlását engedélyező szakemberek szerint az Európán kívüli országokból származó orvosok gyakran sokkal jobb angolnyelv-tudással rendelkeznek, mint az európaiak, hiszen általában az angol nyelvet használva végeznek szakmai gyakorlatot. A kontinensről érkezőkről pedig gyakran csak „éles helyzetben”, praktizálás közben derül ki, hogy nem tudják megértetni magukat sem a betegekkel, sem pedig kollégáikkal.

Kornis Anna, a Christopher Martin munkaközvetítő cég munkatársa korábban a hvg.hu-nak nyilatkozva elmondta, 2004 decembere óta mintegy 105 embert közvetítettek ki különféle - főként brit - cégekhez - köztük orvosokat, nővéreket is - s az érdeklődés azóta sem lanyhult a külföldi munkahelyek iránt. A nyelvtudás hiánya valós probléma, Kornis szerint ugyanis körülbelül a jelentkezők 3-4 százaléka beszéli megfelelő szinten a nyelvet, ez pedig különösen az egészségügyi állások esetében súlyos hiányosságot jelent.

London most az Európai Bizottság állásfoglalására vár, hogy módosíthatja-e a jelenlegi gyakorlatot, amely szerint az EU területéről érkező orvosok nem kötelezhetők nyelvtudásuk bizonyítására. 
Harry herceg és Meghan Markle belevetette magát a munkába

Harry herceg és Meghan Markle belevetette magát a munkába

Az új Mercedes G-osztály újraértelmezi a "fával gazdagon díszített" fogalmát

Az új Mercedes G-osztály újraértelmezi a "fával gazdagon díszített" fogalmát

TGM: Gyurcsány rosszul teszi

TGM: Gyurcsány rosszul teszi