szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Különféle, válogatott stratégiákkal még a legtehetségesebb munkatárs is elérheti, hogy a felettes megorroljon rá. Tippjeink segítségével elkerülheted, hogy te legyél az egyik szerencsés.

Könnyen így járhatnak
Az alábbi hét viselkedéstípus egyikét sem ajánlatos az irodában gyakorolni, mert könnyen az utcán találhatja magát, aki megpróbálkozik valamelyikkel.

A hátbaszúró
Ha valaki a háta mögött másoknak sározza a főnököt, ez a legbiztosabb módja, hogy minél hamarabb kellemetlen beszélgetésbe keveredjen felettesével. Egyesek naivan azt gondolják, hogy a negatív, rosszindulatú pletykák nem találnak utat a vezetői irodába, azonban éppen ellenkezőleg, ezek fognak visszajutni a leghamarabb a főnök fülébe, s akitől származnak, már el is búcsúzhat a megbízható munkaerő látszatától.

Hazugok, csalók, tolvajok
Aki füllent a főnöknek, hogy mentse a bőrét, garantáltan nem nyeri el a kollégák megbecsülését. Ennél is súlyosabb, ha más munkáját, vagy ötletét a sajátjaként tünteti fel, ezzel akár a tettlegességet is kockáztathatja, ha a fény derül a turpisságra. Ha valakit azon kapnak, hogy elemeli az irodai eszközöket, akár rendőrségi feljelentés is kerekedhet az esetből.

A negatív
Nem lopja be magát a főnök szívébe az sem, aki kizárólag azzal traktálja, hogy mit, miért nem lehet (határidőre) elvégezni, illetve, hogy a főnök ötletei miért rosszak, gyengék, feleslegesek, vagy egyszerűen ostobák. Remek módszer az elidegenedésre, különösen ha az illető úgy érzi, hogy kevés nála okosabb ember él a világon.

A felelőtlen
Aki úgy gondolja, hogy azért fizetik, hogy minden nap elkéssen, majd korán eltűnjön legalább másfél órányi ebédszünetre, illetve a betegszabadságán kávézókba, vagy uszodába jár, s aki úgy kezeli a határidőket, és a főnök kéréseit, mint Pató Pál úr, nem fog hosszú karriert befutni egyik cégnél sem.

A rossz hír hozója
Ha valaki csak simán közli a főnökkel a rossz hírt, ezért még nem fogják kirúgni. Aki azonban erőszakosan felettese arcába dörgöli, hogy a negatív esemény az ő hibája, esetleg hozzáteszi, hogy „én megmondtam”, már közelebb kerülhet az ajtóhoz. Ha mindezt alátámasztja a három hónappal ezelőtti e-mailjeinek másolatával, amelyben ő valóban „megmondta”, ezzel csak tovább húzgálja az oroszlán – jelen esetben a főnök – bajszát.

A piszkálódó
Aki rájön, hogy mivel lehet a főnök idegeit pattanásig feszíteni, s ezt utána nap, mint nap gyakorolja, rengeteget árthat a karrierjének. Ha mindezt ráadásul munka helyett csinálja, igencsak felgyorsíthatja az utcára kerülés folyamatát.

A figyelem középpontja
Az a kolléga, aki saját fontosságát a munka elvégzése fölé helyezi, nem jut magasra a karrierlétrán. Sokat ronthat a saját helyzetén, ha erre előszeretettel felhívja a főnöke figyelmét is, különösen, ha mindemellett még fizetésemelésért is folyamodik, esetleg a kollégák munkájának a minőségét, vagy személyiségüket kritizálja, lehetőleg fennhangon.
MTI Karrier

Névtelen levél a kolléga lábszagáról

Figyelmeztetni lehet névtelenül az interneten azokat a munkahelyi kollégákat, akik izzadtságszagot árasztanak, vagy egyéb módon kellemetlenek: két élelmes dél-afrikai külön e célra új honlapot nyitott.

hvg.hu Karrier

A te főnököd is egy idióta? Bosszúból éld túl!

Különböző felmérések igazolják, hogy a munkahelyi vezetők felelőssége rendkívüli beosztottaik egészségi állapotának alakulásában. Az alkalmazottakat érő stressz ugyanis javarészt a főnökeiktől származik, s a komisz bánásmód felelős a rossz hangulat, a depresszió s számos betegség kialakulásáért.

hvg.hu Karrier

Így kezeld a rossz főnököt

Felmérések szerint a munkavállalók legalább 58 százaléka nézett már új állás után azért, mert nem jön ki jól a főnökével. Egy ilyen jellegű kapcsolatnak drámai hatása lehet a dolgozókra, s munkahelyi morált is jelentősen ronthatja. Tanácsaink segítségével elkerülheted a komolyabb súrlódást.

hvg.hu Karrier

Így viselkedj kolléganőiddel!

A hölgyek sikeresek a problémamegoldásban míg az urak folyamatosan keresik a versenyhelyzeteket. Ez – s nem csak ez természetesen – feszültségforrás lehet a munkahelyen is. A karrierépítéshez azonban elengedhetetlen a különbségek ismerete és szem előtt tartása. Az alábbi tippek segítségével magabiztosan mozoghatsz ezen a téren is.

hvg.hu Karrier

A döntéshozók trénereik véleményére adnak kollégáik helyett

Sokszor azoknak vannak a legjobb ötletei, akik nincsenek napi kapcsolatban egy cég ügyeivel. A Die Zeitnak három vezető beosztású személy mondta el, miért beszélik meg szívesebben a nehéz döntéseket inkább egy külső trénerrel, mint a beosztottaikkal.

hvg.hu Karrier

A főnök megfúrása

Nem ismeretesek olyan statisztikák, amelyek azt mutatnák be, hogy a főnökök megfúrására indított akciók hány százaléka járt sikerrel. Ennek sok értelme nem is volna, hiszen ahány eset annyiféle körülményegyüttes határozza meg a végeredményt. Pár alapvető tanulság azért van.

hvg.hu Karrier

Kampánygyűlés: jön a főnök

Mostanában a munkavállalók joggal tehetik fel a kérdést, hogy az alkotmányos jogok dacára nem éri-e kellemetlenség őket, ha elmennek egy politikai gyűlésre.

Tippek, ha rosszul indul a nap

Tippek, ha rosszul indul a nap

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson

Nem kevesebb, mint hét elnöki „Szörnyeteg” szállította Bidenéket Washingtonban

Nem kevesebb, mint hét elnöki „Szörnyeteg” szállította Bidenéket Washingtonban