szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem sújtja negatív megkülönböztetés az új EU-tagállamok munkavállalóit unión kívüliekkel szemben – állítja Franco Frattini, az Európai Bizottság igazságügyi felelőse abban a levélben, amelyet a tagállamok kormányaihoz intézett.

A hétfőn Brüsszelben a nyilvánosság számára is közzétett iratban az olasz biztos kiemelte: annak ellenére, hogy idén életbe lépett az irányelv, amely a tartósan az unióban tartózkodók számára munkavállalás szempontjából a tagországi állampolgárokkal egyenlő bánásmódot tesz lehetővé, a két éve csatlakozottakat nem éri újabb hátrányos megkülönböztetés. A kelet-európai új tagországok számára ez azért különösen fájó pont, mert ezek munkavállalóit a régebbi tagországok több mint felében még korlátozásokkal sújtják.

Az EP-ben az említett irányelv apropóján – kiemelkedő magyar részvétellel – élénk lobbitevékenység indult meg a korlátozások eltörlése ellen. Szerdán szavaz a parlament Őry Csaba (Fidesz-MPSZ) jelentéséről, amely egyebek között az unión kívüliek új tagok fölé emelése ellen is szót emel. Szent-Iványi István (SZDSZ) más liberális képviselőkkel Frattinihoz intézett kérdést a témában, egyebek között tűrhetetlennek minősítve, hogy az Európai Unió új tagországainak állampolgárai bizonyos esetekben harmadrendű szereplők legyenek az unió munkaerőpiacán.

Frattini lényegében erre válaszolt most a levélben, egyebek közt azt hangoztatva, hogy a harmadik országok polgárai nem élveznek akkora szabadságot, mint az uniósok, mert például az EU-tagországokban nem mozoghatnak szabadon munkavállalóként, csak ott élveznek egyenlő elbánást, ahol tartósan tartózkodtak már jó ideje. A liberális kérdés EP-vitájában Frattini egyebek között azt hangoztatta, hogy már a jelenlegi uniós szabályok sem teszik lehetővé a régi tagállamoknak unión kívüli személy alkalmazását olyan állásokra, amelyeknél az adott tagország nem tudja garantálni az új tagállamok munkavállalóinak szabad hozzáférését is.

euractiv.hu Világ

Miért a férfiak az egyenlőbbek Európában?

Az Európai Bizottság frissen közzétett jelentése szerint a nők foglalkoztatottsági aránya Európa-szerte 55,7 százalék, 15 százalékponttal kisebb, mint a férfiak hasonló mutatója, és csupán 10 százalékuk tölt be vezető pozíciót valamely EU-beli nagyvállalat élén.

MTI Karrier

Hódít az egyéves Europass

Az Európai Bizottság által üzemeltetett Europass honlap napjainkban ünnepli első születésnapját. Az Europass honlap egy olyan egységes dokumentumcsomagot bocsát az érdeklődök rendelkezésére, amelyet az állampolgárok önkéntes alapon, Európa-szerte használhatnak végzettségeik, kompetenciáik bemutatására, munkavállalás esetén a munkaadók tájékoztatására.

MTI Karrier

EU: a nők 15 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál

Az EU-ban a nők még mindig 15 százalékkal kevesebbet keresnek hasonló beosztású férfi kollégáiknál, bár némi változás mutatkozik - erre a megállapításra jutott az Európai Bizottság a témával foglalkozó legfrissebb jelentésében, amely 2004-es adatokon alapul.

euractiv.hu Karrier

EU-állások uram-bátyám alapon

Rossz előjelekkel vághat neki Edith Cresson volt EU-biztos az Európai Bíróságon ellene indított pernek: a bíróság főtanácsnoka kihirdette álláspontját, amely szerint az Európai Bizottság jogosan perli volt tagját, aki EU-biztoshoz méltatlan magatartást tanúsított.

MTI Karrier

Belgium még nem engedi be az új EU-tagok munkavállalóit

Belgium egyelőre nem nyitja meg munkaerőpiacát az új EU-tagországokból, így Magyarországról érkező munkavállalók előtt – így határozott pénteken a szűk körű belga kormánykabinet, előrevetítve a néhány héten belül várható végleges döntést.

MTI Karrier

Csaknem 350 ezer kelet-európai munkavállaló Nagy-Britanniában

Csaknem 350 ezer munkavállaló érkezett Nagy-Britanniába az új kelet-európai EU-tagállamokból az unió bővítése óta, ami sokszorosa a brit kormány által adott előzetes becsléseknek, nincs azonban bizonyíték arra, hogy a keletiek brit állampolgárokat szorítanának ki a munkapiacról – ez derül ki két illetékes brit minisztérium kedden kiadott új felméréseiből, amelyek szerint magyarok alig vannak az új munkavállalók között.

1,9 billiárd dollárból mentené meg az amerikai gazdaságot Biden

1,9 billiárd dollárból mentené meg az amerikai gazdaságot Biden

Mentőt előzött jobbról, majd büntetőfékezett egy BMW-s az autópályán - videó

Mentőt előzött jobbról, majd büntetőfékezett egy BMW-s az autópályán - videó

Jegybanki alelnök: Addig járatjuk a pénzpumpát, ameddig kell

Jegybanki alelnök: Addig járatjuk a pénzpumpát, ameddig kell