szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Konferencián vitatják meg ma az érdekeltek a "Lépj egyet előre" ingyenes szakképzési program eddigi tapasztalatait.

A Foglalkoztatási Hivatalnál néhány napja arról tájékoztatott, hogy 7500 jelentkezés érkezett a programra, február közepe óta fogadják a képzőintézmények által összegyűjtött jelentkezéseket, azóta folyamatos ezek feldolgozása, elbírálása.

Addig 1200 jelentkezést bíráltak el, ezek egynegyede felelt meg a pályázati kiírás kritériumainak, egynegyede szorult hiánypótlásra. A jelentkezések fele nem volt elfogadható, leginkább azért, mert sokan már szakképzettséggel jelentkeztek egy újabb, piacképesebb szakma elsajátítására.

A pályázati kiírás szerint a rendelkezésre álló keret legalább 70 százalékát a szakképzetlen, legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezők képzésére kell fordítani, 21 százalék lehet az érettségizettek és 9 százalék a nem piacképes szakmával rendelkezők aránya.

A program indításakor úgy kalkuláltak, hogy a 3,9 milliárd forintos keretösszeg 12 ezer szakképzetlen ember képzésére lesz elegendő. A keretösszeg 75 százalékát az Európai Unió finanszírozza. A jelenlegi fordulóban több mint 300 képzőintézmény kínált mintegy 500 szakmában képzési lehetőséget.

A keretből 2,4 milliárd forint fordítható képzés költségeire, ez személyenként 200 ezer forintot jelent. Mintegy 1 milliárd forintot fordítanak a képzésben résztvevők egyszeri, a minimálbér összegét elérő ösztöndíjára, s annak járulékaira. A fennmaradó rész a szervezési költséget, a programmal foglalkozók munkabérét fedezi.

MTI Karrier

Nagy az érdeklődés a Lépj egyet előre program iránt

Magyarországon a szakmai képzettség színvonala alacsony, a felnőtt lakosság mintegy 40 százaléka, közel kétmillió ember szakképzetlen; ennek a körnek a 90 százaléka jelenleg munkaviszonyban dolgozik - mondta a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ (CSMMK) szolgáltatási igazgatóhelyettese csütörtökön sajtótájékoztatón Szegeden.

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe

Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Marabu Féknyúz: Szájer 1.