szerző:
MTI

Magyarországon a szakmai képzettség színvonala alacsony, a felnőtt lakosság mintegy 40 százaléka, közel kétmillió ember szakképzetlen; ennek a körnek a 90 százaléka jelenleg munkaviszonyban dolgozik - mondta a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ (CSMMK) szolgáltatási igazgatóhelyettese csütörtökön sajtótájékoztatón Szegeden.

Mészáros Tibor hozzátette, a Lépj egyet előre projektet a kormány azzal a céllal indította, hogy javuljon a munkavállalók képzettségi színvonala és jobban igazodjék a munkáltatói igényekhez. A programra az országos lebontás alapján Csongrád megyében közel félezren jelentkezhetnek. A felnőttképzés színvonalát tekintve az Európai Unió 25 tagországa közül az utolsó helyen állunk, 100 felnőtt közül ma Magyarországon 12 vesz részt valamilyen képzésben, míg az uniós átlag 45 fő - mondta.

A Lépj egyet előre projektben minden 16 évet betöltött, iskolarendszerű képzésben, valamint egyéb képzési támogatásban nem részesülő felnőtt részt vehet; akik hiányszakmában szeretnének képzettséget szerezni, illetve egyéb szakmai végzettséget nyújtó kurzusokon kívánnak részt venni, azoknak a részvétel szükségességét elismerő munkáltatói nyilatkozattal lehet jelentkezni.

A projekt 4 milliárd forintos költségének 75 százalékát az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a Munkaerőpiaci Alap biztosítja – közölte Mészáros. 

A szakember kiemelte, a 150-800 órás képzés ingyenes, sikeres vizsga után a jelentkező egyhavi minimálbérnek megfelelő juttatásban részesül; a tervek szerint az országban mintegy 12 ezer fő képzésére nyílik lehetőség és igény esetén a program folytatódhat.

Lippainé Deák Emese, a CSMMK szakreferense hozzátette, a januárban induló és 2007. szeptember végéig tartó programban a jelentkezők 251 tanfolyam közül választhatnak a megyében; eddig 61 hiányszakmát rögzítettek.

A 2005. évi adatok alapján összeállított lista szerint az általános ápolónői, ápolói, általános asszisztensi, általános orvosi, áru-összeállítói és autóbusz vezetői munkákra találnak legnehezebben megfelelő munkaerőt, de igény van biológusra, botanikusra, zoológus, ökológusra, bolti pénztárosra és bútorasztalosra is.

MTI Karrier

Modul rendszerű szakképzést vezetnek be Magyarországon

Modulokból épül fel az év végétől a szakképzés, az újabb hasonló szakmák megszerzéséhez akár a korábban elsajátított modulok fele is hasznosítható lesz majd – közölte Nagy László, a Nemzeti Szakképzési Intézet vezetője.

MTI Itthon

Tizennégy pont a szakképzés átalakításáról

Bevezetnék a munkavállalói képzési kártyát, kiemelten támogatnák a hiányszakmák oktatását, és mintegy felére csökkenne az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmák száma. A kormány nyilvánosságra hozta szakképzési koncepcióját.

MTI Karrier

Szakképzési hírlevelet kapnak a diákok Tatabányán

Tatabányán minden pályaválasztás előtt álló általános iskolásnak hírlevelet juttatnak el a keresett szakmákról - jelentette be a város polgármestere hétfőn a kiadványt bemutató sajtótájékoztatóján.

hvg.hu Karrier

Felelős szakképzést követel az MKIK

A gazdaság szereplőinek teljesen mindegy, hogy a foglalkoztatási vagy az oktatási tárca irányítja a szakképzést, de nem két egymással versengő, hanem egy felelős minisztériumra kellene bízni ezt a gazdaságnak fontos feladatot – vetette fel Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

hvg.hu Karrier

Regionális szakképzési modell Észak-Magyarországon

Regionális szakképzési modell kialakítását kezdeményezi közösen a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Heves és a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - jelentették be hétfőn, egy Egerben tartott sajtótájékoztatón.

Megerőszakolt egy nőt, segítsen a rendőrségnek megtalálni

Megerőszakolt egy nőt, segítsen a rendőrségnek megtalálni

Ezer tehetős család is fürdőszoba nélküli lakásban húzza meg magát

Ezer tehetős család is fürdőszoba nélküli lakásban húzza meg magát

Horn Gábor: A közösségromboló uniós kifizetésekről

Horn Gábor: A közösségromboló uniós kifizetésekről

Fegyvert kapnak ismét az orosz űrhajósok

Fegyvert kapnak ismét az orosz űrhajósok

TGM: Lépésnyire a végső győzelemtől

TGM: Lépésnyire a végső győzelemtől

"Azért, mert nem lakunk a híd alatt, még jogunk van a tisztességes bérhez"

"Azért, mert nem lakunk a híd alatt, még jogunk van a tisztességes bérhez"