szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A januárban és februárban kiváltott alkalmi munkavállalói könyvek száma csaknem elérte a 80 ezret, az alkalmi munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók ebben az időszakban 293 millió forint értékben vásároltak közteherjegyet – közölte Pirisi Károly, a Foglalkoztatási Hivatal főigazgatója.

Tavaly mintegy 269 ezer könyvet váltottak ki a munkavállalók, a munkáltatók által megvásárolt közteherjegy értéke elérte az 1 milliárd 481 millió forintot. Az alkalmi munkavállalói könyv 1997-es bevezetését követően egy évben még csak alig több mint 20 ezer könyvet váltottak ki. Az alkalmi munkavállalói könyv 2002-ben vált népszerűbbé, amikor a közteherjegy értékét 50 százalékkal, regisztrált munkanélküli foglalkoztatása esetében negyedére csökkentették. A nagyobb használat miatt viszont nem csökkent, hanem számottevően nőtt a közteherjegyekből származó bevétel.

Újabb könnyítés volt, hogy 2005. augusztus 1-je óta már nem csak évi 120 napot dolgozhatnak az alkalmi munkavállalók, hanem 200 napot, ha több, de legalább három természetes személynél vagy kiemelten közhasznúnak minősülő szervezetnél vállalnak munkát. Tavaly augusztus 1-je óta az alkalmi munkavállalót foglalkoztató magánszemély a közteherjegy értékének 75 százalékát leírhatja a személyi jövedelemadójából.

A legális alkalmi munka a közteherjeggyel befizetett összeg miatt nyugdíjszerző időszak, jogot biztosít az egészségügyi, munkanélküliségi szolgáltatásokra. Az évi 200 nap munkavállalással megszerezhető az álláskeresési segélyhez szükséges legkevesebb munkavégzési idő.

Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás, más foglalkoztatáshoz képest jóval kisebb járulékfizetést jelent. A járulékot a munkadíjhoz rendelt négy kategória szerint kell kiszámítani: az első kategória 1800-2399 forintos napi munkadíjhoz 400 forintos napi közteherjegyet rendel, a negyedik szint 3600-4600 forintos munkadíjhoz 1100 forintos közteherjegyet.

A könyvet a munkavállalók válthatják ki a munkaügyi kirendeltségeken ingyenesen, a közteherjegyeket a munkáltatók vásárolhatják meg, 100, 200, 500, 1000 forintos címletekben a postahivatalokban. A közteherjegy-bevételek forgalmazási költségekkel csökkentett része a Magyar Államkincstárhoz kerül.

A közteherjegy bevételek a könnyítések ellenére folyamatosan nőttek: 2002-ben 39421 könyvet adtak ki, és 287,5 millió forint értékben vásároltak közteherjegyet a munkáltatók, 2005-ben 268.674 könyvet adtak ki és 1481,4 millió forint értékű közteherjegy fogyott.

Az új típusú könyveket a múlt év augusztus 1-jétől állítják ki. A korábbi könyvek mindig csak az adott évre voltak érvényesek, az új könyveknél viszont nincs ilyen korlátozás. A tavaly kiadott 268674 könyvből 112 ezer volt az augusztus 1-je után kiadott új típusú könyv. A legtöbb könyvet Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyében adták ki.

A múlt év augusztus 1-jétől kétféle alkalmi munkavállalói könyvet lehet kiváltani. A kék könyvet a magyar és az európai uniós országokból érkező munkavállalók, a zöld színűt más külföldiek használhatják, amikor mezőgazdasági idénymunkát végeznek.

MTI Karrier

Nagy az érdeklődés az alkalmi munkavállalói könyv iránt

Jövőre akár a 250 ezret is elérheti a kiváltott alkalmi munkavállalói könyvek száma - jegyezte meg Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter egy budapesti munkaügyi kirendeltségen tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Karrier

Egyre több a legális alkalmi munkás

Az év első 5 hónapjában már több mint 62 ezer alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki országszerte, miközben tavaly egész évben ez a szám alig több mint 80 ezer volt - közölte Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter.

Az év könyves sikere Amerikában az Obama-memoár

Az év könyves sikere Amerikában az Obama-memoár

Jővő héten dönt a kormány a karácsonyi időszak járványügyi intézkedéseiről

Jővő héten dönt a kormány a karácsonyi időszak járványügyi intézkedéseiről

Miért is baj, ha ecstasyt találnak valakinél, mint Szájer Józsefnél?

Miért is baj, ha ecstasyt találnak valakinél, mint Szájer Józsefnél?