szerző:
euractiv.hu

Az Európai Bizottság 27 ezres dolgozói állományának közel egyötöde szenvedett már el pszichikai zaklatást a munkahelyén. Az adat egy 2005-ben végzett felmérés anyagában szerepel, s a számok alapján javaslatcsomag készült euro-tisztségviselők munkahelyi viszonyainak javítása érdekében.

Az új belső személyzeti szabályokat az Európai Bizottság alelnöke és a brüsszeli adminisztrációs vezető, Siim Kallas dolgozta ki. A javaslatok a dolgozók biztonságára és egészségére is kitérnek, illetve foglalkoznak a betegállomány miatti hiányzások kezelésével is. Kallas a morális és a szexuális zaklatás elleni harcot is fontosnak tartja, ezért e problémák megoldásra is új javaslatokat dolgozott ki.

A 2005 februárjában készült felmérés szerint 10450 alkalmazott közül 1900 adott számot pszichológiai zaklatásról, ez 18,2 százalék. Ugyanazon felmérés szerint a megkérdezettek 2,7 százaléka panaszkodott szexuális zaklatásra (284-en), igaz, a jelentett esetek száma csökken.

A legtöbb zaklatási ügyet informálisan intézik el, ami segít az alkalmazottaknak abban, hogy jelentsék a zaklatás tényét.

2004 márciusától 2005 végéig 270 alkalmazott vette fel a kapcsolatot az apparátusnál tevékenykedő, erre szakosodott munkatársakkal, s a konfliktusok 32 százalékát megegyezéses úton sikerült rendezni.

Az Európai Bizottságnál előforduló zaklatási ügyek 76 százalékát nők jelentették. A panaszt tevő alkalmazottak 57 százaléka úgynevezett C osztályú (nem menedzseri) beosztásban dolgozik. A bepanaszoltak többnyire férfiak voltak (61 százalék), és 80 százalékuk A osztályú vezető.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi pszichoterror hazánkban is szedi áldozatait

A munkahelyi pszichoterrorral kapcsolatos cikksorozatunk legújabb részében Vajda Róza szociológust egy a témával foglalkozó nemzetközi kutatásról, valamint a hazai helyzetről, Dr. Plette Richárd munkapszichológust egy új, 2005-ös magyarországi kutatás kapcsán kérdeztük.

hvg.hu Karrier

Mit tegyünk, ha ki akarnak csinálni a munkahelyen?

A munkavállalók karrierjük során legalább egyszer célpontjai lehetnek főnökük, beosztottjuk, illetve egy vagy egyszerre több kollégájuk ellenséges akcióinak. A munkahelyi szurka-piszka jelenségét hajlamosak vagyunk személyes konfliktusnak értelmezni, holott – amint azt munkapszichológusok kimutatták – a jelenségnek szélesebb társadalmi háttere van.

hvg.hu Karrier

Munkahelyi pszichoterror

A dolgozók között előforduló erőszakkal a nyolcvanas évek elején kezdtek el foglalkozni Nyugat-Európában a munkapszichológusok: felfigyeltek azokra a munkahelyi jelenségekre, melyek során egy vagy több személy a szó szoros értelmében „kikészíti idegileg” egy vagy több munkatársát, különféle eszközökkel ellehetetlenítve a célpontok munkáját. Utóbbiak akár bele is betegedhetnek ebbe a zaklatási folyamatba, és gyakran elveszítik az állásukat.

Újabb sztárokat jelentettek be a SZIN-re

Újabb sztárokat jelentettek be a SZIN-re

A kormány azt akarja, hogy egyen több nyulat

A kormány azt akarja, hogy egyen több nyulat

Nézegessen cuki fehér oroszlánkölyköt!

Nézegessen cuki fehér oroszlánkölyköt!

Újabb rejtélyek a Buda-Cash brókerbotrányban

Újabb rejtélyek a Buda-Cash brókerbotrányban

Három kiskorú lány tűnt el egy időben a VIII. kerületből, keresik őket a rendőrök

Három kiskorú lány tűnt el egy időben a VIII. kerületből, keresik őket a rendőrök

Megszólalt Donald Trump a Huawei-bojkottról

Megszólalt Donald Trump a Huawei-bojkottról