szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hewitt Associates – globális HR outsourcing és tanácsadó cég – által végzett Legjobb Munkahely Felmérés közép-és kelet európai eredményei azt mutatják, hogy a régió négy résztvevő országának vannak közös erényeik és bűneik, mindezek ellenére van köztük néhány szembetűnő különbség is.

Értékelje munkahelyét, töltse ki kérdőívünket!
© hvg.hu
A Hewitt Associates közel egy évtizede készíti a Legjobb Munkahely Felmérést. A tanácsadó cég világszerte 2000 vállalat több mint 750 000 munkavállalójának véleményét elemezte az elmúlt években. Európa szerte már több mint 500 vállalat vett részt a felmérésben, és közel 200 000 munkavállaló mondta el véleményét.

A régió legjobb munkahelyei, nemzeti hovatartozástól függetlenül, magas minőségi elvárásoknak felelnek meg, és a kiemelkedő munkavállalói elkötelezettség minden esetben szembetűnő. Néhány, a listán szereplő cég bebizonyította, hogy nem lehetetlen több országban is legjobb munkahellyé válni, úgy mint a Microsoft, a GlaxoSmithKline vagy a Merck, amelyek számos országban elnyerték a Legjobb Munkahely címet.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy általában kollegiális kapcsolataikkal, munkakörnyezetükkel és felettesük támogatásával a legelégedettebbek a dolgozók.

A régió munkahelyei egységesen vonultatják fel a legnagyobb elégedetlenséggel jellemezhető területeket: a fizetés teljesítményarányossága és a vonzó karrierlehetőségek hiánya a legtöbb munkahelynél áthidalhatatlan problémának tűnik. Csaknem minden negyedik munkavállaló egyértelműen állítja, hogy nemcsak pénzbeli kompenzációt, de dicséretet sem kap jól végzett munkájáért.

Másrészről az országok közti különbségek is tisztán láthatók a felmérésből: míg a cseh dolgozók a legoptimistábbak munkahelyükkel kapcsolatban, a lengyel és magyar munkavállalók a legpesszimistábbak. Sőt, a magyarokra mindezek felett jellemző a „szomszéd kertje mindig zöldebb” szemlélet is. A dolgozók munkahelyükhöz való kötődésükben egyre nagyobb szerepet kap, hogy milyennek is látják cégüket más munkahelyekhez képest. Ennek következtében az elkötelezettség mértéke alacsonyabb: az emberek nyitottak a különböző lehetőségekre, készek akár egy hirtelen állásváltásra is.

Online kérdőív (Oldaltörés)

A cseh és lengyel munkavállalók számára a cég hírneve, míg az osztrákok és magyarok számára a szakma szeretete a legfőbb megtartó tényező. Az osztrák munkavállalókra továbbá az is jellemző, hogy hosszú távra terveznek cégüknél, láthatólag számukra könnyebb megteremteni az egyensúlyt a munka és a személyes elkötelezettség között. Az osztrákok megtalálják a módját, hogyan valósítsák meg önmagukat munkájukban. A fentiek is hozzájárulnak ahhoz, hogy ők hosszabb távra kötelezzék el magukat munkáltatójuknál.

A HVG és a Hewitt Associates által közösen indított Legjobb Munkahely Felmérés idén hatodszorra ad lehetőséget minden – minimum 50 főt foglalkoztató és legalább 2 éve Magyarországon működő – hazai vállalatnak arra, hogy „tükörbe nézzen”: munkaadóként mennyire állja meg a helyét. Az idei felmérésre a jelentkezéseket 2006. június 30.-ig fogadja el a Hewitt.

Az országos felméréssel párhuzamosan online szavazást indítunk, mivel kíváncsiak vagyunk azon munkavállalók véleményére is, akiknek munkaadója nem száll ringbe a „Legjobb Munkahely” címért.

Az online kérdőív kitöltése most mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy elmondja véleményét: szerinte mitől jó egy munkahely, melyek a legfontosabb szempontok, amelyek alapján munkahelyet választ.

A szavazás megkezdődött! Mondja el Ön is véleményét – nem mint egy adott vállalat alkalmazottja, hanem mint magyarországi munkavállaló!

MTI/hvg.hu Karrier

Legjobb munkahely 2005: magyar cég a harmadik

A régió 4 országának 205 vállalkozásából a Legjobb Munkahely 2005-ös nemzetközi felmérés első helyezettje egy lengyel, a második egy cseh, a harmadik pedig egy magyar cég lett.

Karrier

Legjobb munkahely – 2004

Mintegy száz pályázó cégből tíz nyerte el az idén a legjobb munkahely címet az alkalmazottak elkötelezettsége és elégedettsége alapján. A kutatásból azonban kiviláglik, hogy a megkérdezett dolgozók többsége jobb munkahelyet is el tudna képzelni a jelenleginél.

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Éjszakai kijárási tilalom Brüsszelben, számos intézményt bezárnak

Éjszakai kijárási tilalom Brüsszelben, számos intézményt bezárnak

Itt a Földbarát telefon, újrahasznosított anyagokból van, a tokja lebomlik

Itt a Földbarát telefon, újrahasznosított anyagokból van, a tokja lebomlik