szerző:
hvg.hu

Bizonyára érezted már, hogy bizonyos tevékenységek nem hogy elfárasztanának, hanem energiával töltenek fel, s valódi izgalmat érzel, ha csak rájuk gondolsz. Képzeld el, hogy ugyan ezt a bizsergést érezheted minden nap abban a munkában, amivel a pénzt keresed. Lehetséges ilyen munkát találni, ha az ember megfelelő módszert használ a felkutatására. Íme.

1. Ismerd meg önmagad!
Mielőtt belevetnéd magad a karrierálmok kergetésébe, érdemes egy kis időt tölteni azzal, hogy felfedezd önmagad, feltárd belső titkaidat, vágyaidat. Először is érdemes egy listát összeállítani – egészen a gyerekkorodtól kezdve mostanáig –, hogy melyek voltak azok a dolgok, amelyeket igazán élveztél. Ha kész a lista, nézd át még egyszer és állítsd sorba a rajta szereplő dolgokat. Írd az első helyre, amit a legjobban élveztél. A nyertes dolgok közül válassz ki egyet és igyekezz kideríteni, hogy miért is tetszett annyira. Írd le a legfontosabb jellemzőit, amelyek miatt oly vonzó volt. Aztán vegyél elő egy másik dolgot a listáról és járj el ugyan így. Ha már eleget vizsgálódtál, hasonlítsd össze, hogy az egyes dolgoknál mi jelentette az élvezet forrását. Ha sikerült azonosságokat találnod, talán közelebb kerültél, hogy megértsd: mi is az, amire igazán vágysz.

2. Agymenés
Ha már tudod, hogy mi az, ami felgyújtja a fantáziádat, akkor meg kell próbálnod ezeket a dolgokat valahogyan társítani a jelenlegi életeddel és/vagy lehetőségeiddel. A legegyszerűbb, ha szabadon engeded a képzeletedet, s ami eszedbe jut, az lejegyzed egy darab papírra, mert a szárnyaló gondolatok könnyen jönnek, és könnyen mennek. Ezt az agyalási szeánszot megismételheted azokkal a barátaiddal is, akik jól ismernek. Ne törődj vele, ha őrültnek tűnő dolgok merülnek fel, majd később ráérsz értékelni őket. A legvadabb ötletek között általában akad egy-egy fenomenális gondolat is.

3. Fedezd fel!
Ha sikerült kiválasztani azokat a területeket, amelyek ígéretesnek tűnek, akkor fedezd fel őket. Tudjál meg róluk minél többet. Derítsd ki, hogy kik a nagymenők ezekben a dolgokban, s vizsgáld meg, hogy mivel foglalkoznak pontosan, s hogyan jutottak a mai pozíciójukba. Keress olyan szakértőket, akik válaszolhatnak a kérdéseidre, kutass az interneten, menj el könyvtárba, s létesíts minél több hasznos információkkal, tanácsokkal szolgálni képes emberrel.

4. Apró lépésekkel
Ha megpróbálsz fejest ugrani egy új tevékenységbe, könnyen csalódás érhet, mert nem ismered jól a körülményeket, s a fejedet beleverheted egy falba, amelyről nem is sejtetted, hogy létezik. Ezért apró lépésekkel érdemes haladni, ami lehetőséget ad a körültekintésre, s a tapasztalatok maradéktalanabb befogadására. Ez persze nem jelenti, hogy ne élvezhetnéd, amit csinálsz, különösen, ha közben a hosszú tűvú célodat képes vagy mindvégig szem előtt tartani.

5. Azonosítsd az akadályokat!
Sima útra ritkán számíthat az ember, azért jobb számba venni a megkerülendő, átugrandó, eltávolítandó akadályokat. Vannak a reáliák, például a pénzügyi kötelezettségek (autórészlet, lakbér, rezsi, a gyermekek iskoláztatási költségei, stb.) vagy a tevékenység és a lakóhely közötti nagy távolság, stb. amelyeket mindenképpen figyelembe kell venni. De előfordulhat, hogy csak a szakértelem hiányosságai vagy a tapasztalatlanság okoz nehézségeket, amelyeket tanulással, gyakorlással mások segítségével ki lehet küszöbölni. S persze megállíthatnak belső dolgok is, az ismeretlentől való félelem, az önbizalomhiány, a mindenféle kétségek, sőt a tunyaság is. Nos, ha sikeres akarsz lenni, akkor fel kell mérned, hogy melyek azok a dolgok, amelyeknek az átlépése, meghaladása a legnagyobb erőfeszítést kívánják tőled. Ha például lusta vagy, akkor meg kell acéloznod az akaratodat, ha nem bízol magadban másokban, olyanokban kell támaszt keresned, akikben viszont feltétel nélkül megbízol.

6. Háttér
A sikeres emberek legtöbbje mindig elmondja, ha a sikertényezőkről faggatják, hogy azoknak az embereknek a támogatása kellett, akik körülveszik őket. A családjuk, a munkatársaik, a barátaik, sőt az ügyfeleik is. Akinek nincs megfelelő háttere az többet nézeget a háta mögé és oldalra, mint előre. A támogatók körét némileg formalizálni lehet, amennyiben többé-kevésbé rendszeres találkozókon ki lehet cserélni velük az információkat, véleményt, megoldási javaslatokat lehet tőlük kérni.

7. Vizsgáld meg még egyszer a siker és a bukás definícióját!
Mit tartasz sikernek? Nézd meg, hogy ott tartasz-e, ahol kellene vagy, ahogyan eltervezted? Ha nem, akkor vizsgáld meg, hogy vajon jó definíciót használsz-e a sikerre? Nézd meg több oldalról az elért eredményeket, s aztán azután mondj ítéletet róla, hogy sikeres voltál-e eddig vagy sem?! Ahhoz persze, hogy igazságos légy önmagadhoz meg kell mondanod azt is, hogy számodra mi a bukás vagy a sikertelenség. Ha a dolgokat, amelyek elérését kitűzted magad elé, még mindig távol vannak, vagy ha esélyed sincs a céljaid megközelítésére vajon bukás és sikertelenség? Hogy valóban az-e, ahhoz előbb látnod kell, hogy mindaz amit csináltál nem járt-e valami másfajta, nem tervezett kimenttel. Lehet ugyanis, hogy annyit tanultál, olyan új utak nyíltak meg előtted, amelyek közelebb vihetnek céljaid megvalósításához, mint az eredetileg eltervezettek. Ha nem veszted szem elől a hosszú távú céljaidat, a kisebb-nagyobb kitérők, elakadások inkább a javadat fogják szolgálni a megszerzett tapasztalatok révén. Ezek a dolgok kényszerítik ki az alkalmazkodást, mert lássuk be e nélkül a fejed újra és újra neki fog koppanni a falnak.

8. Készíts tervet!
A terv készítése mindig hasznos. Lehetőséget teremt ugyanis a kijelölt irány, határidők, költségek, módszerek, részcélok megtartására, könnyebb elérésére. A terv nem más, mint annak az összefoglalása, hogy mi az útja annak, ahogy a legjobban dolgozol. Persze a tervekhez sem szabad mindig mereven ragaszkodni, hiszen a körülmények megváltozhatnak, de éppen a terv, ami megmutatja, hogy nem lehet mindig mindent a körülményekre kenni. Vannak dolgok, amelyeket meg kell valósítani a cél eléréséhez, s ezért felelősséget kell vállalni. Ha ez megvan, akkor a terv mindig meg fogja mutatni, hogy mi a következő kritikus lépés.

9. Most kezdj hozzá!
Bizonyára ismersz olyan embereket, akik a feladataikat mindenféle indokokra hivatkozva tologatják egyre tovább és tovább. S szinte biztos, hogy nem kedveled őket. Ha valamiről meg azt gondolod, hogy ez az igazi szenvedélyed, akkor miért is várnál a cselekvéssel? Ha nem érzel kedvet a megvalósításához, akkor talán nem is ez a valódi passziód?! A közmondás, hogy amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra, nagyon is igaz, ha önmagadért dolgozol. Mellesleg ha valóban szenvedélyesen vagy képes dolgozni, akkor a dolgokat többnyire nem kell elvégezni, azok szinte maguktól megtörténnek.

10. Vállad be!
Ha nem érzel magadban elég erőt a kezdőlökéshez, írd le egy papírra, hogy megcsinálod. Mondd el egy barátodnak, hogy megcsinálod! Mondd ki hangosan a tükör előtt, hogy megcsinálod! Tűzz ki néhány feliratot a lakásodban, hogy megcsinálod! De a legegyszerűbb, ha mellőzöd a hókuszpókuszokat, bevállalod és megcsinálod. Hiszen arról van szó, amire saját elemzésed szerint a legjobban vágysz.

hvg.hu Karrier

Mit NE mondj az állásinterjún

Számtalan cikkben olvashatóak azok a formulák és kifejezések, amelyeket üdvös felhasználni a megmérettetés során. Mi a helyzet azonban a kerülendő szavakkal? Cikkünkből kiderül.

hvg.hu Plázs

Megelőzhető a PC-betegség

Egy brit orvosi szaklap szerint az alsó kéz megfelelő alátámasztásával csökkenthető a törzs felső részében érzett fájdalom, mely leginkább a számítógépeken dolgozókat érinti. A San Francisco-i University of California kutatása szerint, ha a kezet a megfelelő magasságban és módon pihentetjük, kiküszöbölhető a nyak- és a vállfájdalom, úgymint a kézfej, a csuklók és az alkar nyilallása is.

hvg.hu Karrier

Nyári karrierhoroszkóp

A nyár elvileg a legkevésbé alkalmas időszak az állásszerzésre, hiszen a szabadságolások miatt a legtöbb cég visszafogottabban működik az évközben megszokottnál, a döntéshozók nehezebben érhetőek el, s a tervek megvalósítását is inkább az őszre tartogatják. A felkészülésre azonban ez az időszak pompás. Lássuk, hogy e tapasztalatokat visszaigazolják-e a csillagok.

Videó: Igen ritka és ugyanennyire aranyos Chaco-pekarik születtek a prágai állatkertben

Videó: Igen ritka és ugyanennyire aranyos Chaco-pekarik születtek a prágai állatkertben

Megvannak a lottószámok

Megvannak a lottószámok

Saját pénzen dolgozik a Facebook, 2020-tól fizethetünk vele

Saját pénzen dolgozik a Facebook, 2020-tól fizethetünk vele

Fontos tipp: így veheti észre, ha rejtett kamera van a szállásán, vagy trükkös tükör

Fontos tipp: így veheti észre, ha rejtett kamera van a szállásán, vagy trükkös tükör

A kettős szavazás bűncselekmény, de senki nem ellenőrzi

A kettős szavazás bűncselekmény, de senki nem ellenőrzi

Svéd szülők vegán étrenden tartották a másfél éves gyereküket, aki majdnem belehalt

Svéd szülők vegán étrenden tartották a másfél éves gyereküket, aki majdnem belehalt