szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németországban júniusban lassult a munkanélküliség csökkenése: 138 ezerrel 4,397 millióra fogyatkozott a munkanélküliek száma, a munkanélküliség aránya 10,5 százalékra csökkent a májusi 10,8 százalékról, közölték a szövetségi munkaügyi hivatalban csütörtökön.

Tavaly februárban a második világháború utáni rekordon – egyes számítások szerint az 1930-as évek eleje óta nem látott szinten – volt a munkanélküliek száma, 5,216 millió állástalant tartottak nyilván, az arány 12,6 százalékos volt. Júniusban szezonális kiigazítással 49 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma Németországban, 4,542 millióra. A kiigazítással számított arány 10,9 százalékra enyhült a májusi 11,0 százalékról.

Júniusban a kínált állások száma 25 ezerrel 531 ezerre nőtt, a májusi, 21 ezres szaporulat után. Májusban 255 ezerrel 4,535 millióra csökkent a munkanélküliek száma, a munkanélküliség aránya 10,8 százalékra mérséklődött az áprilisi 11,5 százalékról.

Májusban szezonális kiigazítással 83 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma Németországban, 4,591 millióra. A kiigazítással számított arány 11,0 százalékra csökkent az áprilisi 11,3 százalékról.

A teljes szám a politikai küzdelmek résztvevőit, a szezonálisan kiigazított szám a gazdaságelemzőket tájékoztatja a helyzetről.

Németországban májusban, szezonális kiigazítás nélkül – azaz ténylegesen 163 ezerrel 38,659 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, közölték a szövetségi statisztikai hivatalban szintén csütörtökön, a Nemzetközi Munkaügyi szervezet (ILO) szabványa szerint számolva.

Áprilisban 136 ezerrel, tavaly májusban 106 ezerrel nőtt az állásban lévők száma. Szezonális kiigazítással májusban 43 ezerrel 38,725 millióra emelkedett a foglalkoztatottak száma. Ugyanígy számolva áprilisban 18 ezres volt a többlet, tavaly májusban 8 ezres a fogyatkozás. Májusban a leggyorsabban nőtt a foglalkoztatás tavaly szeptember óta, jelezve a gazdasági növekedés folytatódó javulását.

A munkanélküliséggel és a jövedelmi helyzettel egybevetve azonban a fejlődés nem egyértelműen pozitív a lakossági fogyasztás, vagyis a gazdasági növekedés sokoldalúbb támogatása számára.

A foglalkoztatás jóval lassabban nő, mint amennyire a munkanélküliség – ezek szerint látszólag és lassulva – csökken; a munkanélküliek jelentős része az idő múlásával kikerül a statisztikából és a támogatottak köréből.

A foglalkoztatás növekedése önmagában sem elegendő a fogyasztás ösztönzésére, mert a munkajövedelmek növekedése továbbra is nyomott. A termelés olcsóbb országokba helyezésével, a hazai állások elvesztésével állandóan fenyegetett német bérből és fizetésből élők munkajövedelme az első negyedévben átlagosan 1,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, erősen elmaradva az átlagos inflációtól.

MTI Karrier

Az EKB-nak nem tetszik a német fémipari bérmegállapodás

A hét végén elért német fémipari bérmegállapodás – 3 százalékos fizetésemelésről – „nem mérsékelt, és remélhetőleg nem válik precedenssé”, idézte hétfőn Axel Webert, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagját, a német központi bank elnökét a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

MTI Karrier

Németországban májusban csökkent a munkanélküliség

Németországban májusban 255 ezerrel 4,535 millióra fogyatkozott a munkanélküliek száma, a munkanélküliség aránya 10,8 százalékra csökkent az áprilisi 11,5 százalékról, közölték a német munkaügyi hivatalban szerdán. A hivatal szerint a munkahelyek megszüntetésének irányzata lassult.

euractiv.hu Karrier

Idejön tanácskozni a teljes német turisztikai szakma

Budapesten tartja kongresszusát 2008-ban a Német Utazási Szövetség (DRV). A rendezvény óriási lökést adhat a magyarországi beutazó turizmusnak, hiszen a német idegenforgalom valamennyi számottevő szereplője, mintegy 600-800 szakember (utazási iroda vezetője, túraszervező) lesz jelen a kongresszuson, s tölt - reményeink szerint - emlékezetes napokat Magyarországon.

"Ez az ember egy angyal volt" – 28 éves esküvői fotót posztolt Courtney Love

"Ez az ember egy angyal volt" – 28 éves esküvői fotót posztolt Courtney Love

Kásler béremelést jelentett be a pedagógusoknak

Kásler béremelést jelentett be a pedagógusoknak

A világ tőzsdéi is áldozatául estek a koronavírusnak

A világ tőzsdéi is áldozatául estek a koronavírusnak