szerző:
MTI

Németországban májusban 255 ezerrel 4,535 millióra fogyatkozott a munkanélküliek száma, a munkanélküliség aránya 10,8 százalékra csökkent az áprilisi 11,5 százalékról, közölték a német munkaügyi hivatalban szerdán. A hivatal szerint a munkahelyek megszüntetésének irányzata lassult.

Márciusban 12,0 százalékos, februárban 12,2 százalékos, januárban 12,1 százalékos, decemberben 11,1 százalékos, tavaly májusban 11,8 százalékos volt az állástalanság aránya Németországban.

Tavaly februárban a második világháború utáni rekordon – egyes számítások szerint az 1930-as évek eleje óta nem látott szinten – volt a munkanélküliek száma, 5,216 millió állástalant tartottak nyilván, az arány 12,6 százalékos volt.

Most májusban szezonális kiigazítással 93 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma Németországban, 4,596 millióra. Az elemzők 20 ezres csökkenést vártak. A kiigazított arány 11,0 százalékra csökkent az áprilisi 11,3 százalékról. Tavaly májusban 11,9 százalékos volt ez az arány. A teljes szám a politikai küzdelmek résztvevőit, a szezonálisan kiigazított szám a gazdaságelemzőket tájékoztatja a helyzetről.

A kínált állások száma májusban 19 ezerrel 502 ezerre gyarapodott. Áprilisban 15 ezerrel nőtt a meghirdetett álláshelyek száma. Áprilisban, szezonális kiigazítással, 38,67 millióan voltak állásban Németországban, 11 ezerrel többen, mint márciusban, közölték ugyancsak szerdán a munkaügyi hivatalban. Márciusban 4 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Tavaly áprilisban 38,659 millió embernek volt állása.

Kiigazítás nélkül, azaz ténylegesen 38,496 millióan voltak állásban áprilisban, 136 ezerrel többen, mint márciusban. Márciusban 68 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma ténylegesen. Tavaly áprilisban 38,488 millió embernek volt állása, ugyancsak kiigazítás nélkül.

MTI Karrier

Maradnak az osztrák és német korlátok a keleti munkaerő előtt

Felemás üzenetet tartalmaz majd az Európai Bizottság februári, az új kelet-közép-európai tagországok állampolgárainak szabad uniós munkavállalásával kapcsolatos jelentése: miközben pozitív mérleget von meg a folyamatról, nem tesz ajánlást a számos országban meglévő korlátozások feloldására.

MTI Karrier

Gyűlik a szemét a német utcákon

Újabb tartományokra terjedt ki hétfőn a német közszolgálati-közületi dolgozók sztrájkja, amely azonban nem fenyeget az élet megbénulásával.

MTI Karrier

Az EKB-nak nem tetszik a német fémipari bérmegállapodás

A hét végén elért német fémipari bérmegállapodás – 3 százalékos fizetésemelésről – „nem mérsékelt, és remélhetőleg nem válik precedenssé”, idézte hétfőn Axel Webert, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagját, a német központi bank elnökét a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

MTI Világ

Később mennek nyugdíjba a németek

Demográfiai és pénzügyi gondok miatt valószínűleg két évvel tovább kell majd dolgozniuk a németeknek, ha élvezni akarják a teljes időskori nyugdíjat - ismertették a nagykoalíciós tárgyalások harmadik plenáris ülését követően.

Hétfőtől Budapesten látható Gábor Áron rézágyúja

Hétfőtől Budapesten látható Gábor Áron rézágyúja

Otthon pumpálta fel az izmait, majdnem le kellett vágni mindkét karját

Otthon pumpálta fel az izmait, majdnem le kellett vágni mindkét karját

Sokkal gyorsabban olvad a sarki jég, mint hittük, drámai videón a változás

Sokkal gyorsabban olvad a sarki jég, mint hittük, drámai videón a változás

Nagy segítség lesz a Google Maps új funkciója

Nagy segítség lesz a Google Maps új funkciója

600 kilométeres hatótávval érkezik a BMW i4 villanyautó

600 kilométeres hatótávval érkezik a BMW i4 villanyautó

Az oroszok forradalmasítják a közlekedési lámpát

Az oroszok forradalmasítják a közlekedési lámpát