szerző:
MTI

Német nyelvtudással több szakmában keres dolgozókat a bonni munkaügyi központ, a toborzást Budapesten a Foglalkoztatási Hivatalban tartják április 4-én, 5-én, 6-án.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján olvasható felhívás szerint a jelentkezéseket előzetesen a lakóhely szerinti megyei munkaügyi központokban kell leadni március 23-ig.

A német munkahelyekre a vendéglátó és szállodaiparba keresnek dolgozókat. Így elsősorban hölgy felszolgálók, valamint  szakácsok, McDonalds-eladók, szobaasszonyok, bankett-pincérek, recepciósok jelentkezését várják. A recepciósoknál csak korlátozott számú álláshely áll rendelkezésre, elsősorban éjszakai szolgálatra. A bankett-pincéreknél és a recepciósoknál jó német és angol nyelvtudás szükséges.

Alkalmazási feltétel a 18-40 év között életkor, szakképesítés és legalább kétéves szakmai gyakorlat, valamint a büntetlen előélet. A szobaasszonyi és recepciós munkakörök kivételével a szakképesítést helyettesítheti három éves szakmai gyakorlat.

A magyarok nyugati munkavállalásáról a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium legutóbb 2004-es adatokat közölt. Ezek alapján elmondható, hogy bár munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak magyarok az Egyesült Királyságban, Írországban, Svédországban, ezekben az országokban csak 4 ezer, 2 ezer, illetve 200 magyar vállalt munkát.

Ugyanakkor Németországban, illetve Ausztriában, ahol munkavállalási engedély szükséges, 17 ezer, illetve 14 ezer magyar dolgozott. Viszonylag magas, 1100, illetve 900 volt azok száma akik Olaszországban, Hollandiában dolgoztak, néhány száz volt a Spanyolországban és Görögországban dolgozók száma. A többi régi európai uniós tagállamban száznál kevesebb magyar dolgozott az FMM adatai szerint.

MTI Karrier

Félezer külföldi munkavállaló dolgozik Szabolcsban

Mintegy ötszáz külföldi munkavállalót foglalkoztatnak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg a cégek és intézmények - közölte a térségi munkaügyi tanács csütörtöki nyíregyházi ülésén a nyírségi munkaügyi központ igazgatóhelyettese.

MTI Karrier

Csaknem 350 ezer kelet-európai munkavállaló Nagy-Britanniában

Csaknem 350 ezer munkavállaló érkezett Nagy-Britanniába az új kelet-európai EU-tagállamokból az unió bővítése óta, ami sokszorosa a brit kormány által adott előzetes becsléseknek, nincs azonban bizonyíték arra, hogy a keletiek brit állampolgárokat szorítanának ki a munkapiacról – ez derül ki két illetékes brit minisztérium kedden kiadott új felméréseiből, amelyek szerint magyarok alig vannak az új munkavállalók között.

MTI Karrier

Finnország is lehetővé teszi a szabad munkavállalást

Az Egyesült Királyság, Írország és Svédország után Finnország is vállalta, hogy szabad munkavállalást biztosít az új tagállamok állampolgárainak - jelentette be Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI Karrier

Belgium még nem engedi be az új EU-tagok munkavállalóit

Belgium egyelőre nem nyitja meg munkaerőpiacát az új EU-tagországokból, így Magyarországról érkező munkavállalók előtt – így határozott pénteken a szűk körű belga kormánykabinet, előrevetítve a néhány héten belül várható végleges döntést.

euractiv.hu Karrier

Az európai liberálisok a munkavállalás szabadsága mellett

Az Európai Parlament liberális képviselőcsoportja (ALDE) szerdai frakcióülésén Szent-Iványi István (SZDSZ) előterjesztésére úgy határozott, hogy a március közepén esedékes plenáris ülésen szóbeli kérdéssel fordul a Tanácshoz és a Bizottsághoz az EU egyes új tagállamaiból érkező munkavállalókat sújtó átmeneti korlátozások ügyében. A kérdéseket plenáris vita - és a többi képviselőcsoport beleegyezésétől függően - határozat követi majd.

Huszadik alkalommal is leszavazta a Fidesz az ügynökakták nyilvánosságra hozását

Huszadik alkalommal is leszavazta a Fidesz az ügynökakták nyilvánosságra hozását

Nagyobb a baj a Mátrai Erőmű körül, mint elsőre gondolták

Nagyobb a baj a Mátrai Erőmű körül, mint elsőre gondolták

Top 500: hiába hajt Kína, még mindig amerikaiak a leggyorsabb szuperszámítógépek

Top 500: hiába hajt Kína, még mindig amerikaiak a leggyorsabb szuperszámítógépek

Két prostituáltat is előállítottak a Borkai-ügy miatt

Két prostituáltat is előállítottak a Borkai-ügy miatt

Halálos baleset az M7-esen

Halálos baleset az M7-esen

Letartóztattak egy dúsgazdag üzletembert a máltai újságírónő meggyilkolásának ügyében

Letartóztattak egy dúsgazdag üzletembert a máltai újságírónő meggyilkolásának ügyében