szerző:
MTI

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban kötött megállapodáson alapuló jogszabály szerint a legalább középfokú iskolai végzettséget és/vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben július elsejétől már kötelező a 62500 forintos minimálbérnél magasabb bérminimum kifizetése.

Az augusztusi bérkifizetéseknél már ellenőrizhető, hogy a szakképzett munkavállalók mindenhol hozzájutottak-e a kötelező legkisebb keresethez. Ez a minimálbér 1,05-szörös, illetve az 1,1-szeres, szorzóval számított mértéke. A kifizetést a munkaügyi ellenőrzések során számon kérik a munkáltatóktól. A júliusra esedékes munkabéreket augusztus elején fizetik ki, tehát a napokban már aktuálisak lesznek ezek az ellenőrzések.

A szakképzetteknél kétéves gyakorlatig 1,05, két év gyakorlat felett 1,1-szeres a 62500 forintos általános minimálbérhez viszonyított szorzó. Az 50 év feletti munkavállalók esetében nem kell figyelembe venni a gyakorlati időt.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban kötött megállapodás alapján kötelező lenne a szakképzetteknél a szorzók alkalmazása 2007-ben és 2008-ban is. Akkor 1,1 és 1,15, illetve 1,2 és 1,25 a szorzó a gyakorlati időtől függően.

A 2005-ös országosan kötelező minimálbér 57 ezer forint volt. Az Országos Érdekegyeztető Tanács döntése szerint a minimálbér 2006-tól 62500 forint, 2007-ben 65500 forint, 2008-ban 69000 forint.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlotta azt is, hogy a felsőfokú iskolai végzettséget és/vagy akkreditált felsőfokú szakképzettséget igénylő munkakörökben 2006-ban, 2007-ben, illetve 2008-ban lehetőleg a minimálbérhez viszonyított 1,4, 1,5, 1,6-os szorzót alkalmazzanak a munkáltatók. Ez nem kötelező, csak ajánlás.

A megállapodás egyik aláírója, a munkáltatói oldal viszont a közelmúltban az egyezség újratárgyalását kezdeményezte. A munkáltatók arra hivatkoztak, hogy a megállapodást a jelenleginél sokkal kedvezőbb adó- és járulékfeltételek alapján írták alá, nem kalkuláltak az idén, illetve a jövő évtől alkalmazott szigorításokkal. Kifogásolták a korábban ígért járulékcsökkentés, az egészségügyi hozzájárulás megszüntetésének elmaradását. A tárgyalásokat az ősszel kezdi a fórum, s ha az nem vezet eredményre, a munkáltatók felmondják a megállapodást.

MTI Karrier

Lefelé is el lehet térni a minimálbér-szorzótól

A legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképzettséget igénylő munkakörökben július elsejétől már kötelező a 62500 forintos minimálbérnél magasabb bér fizetése, ezt a munkaügyi ellenőrzések során számon kérik a munkáltatóktól.

hvg.hu Vállalkozás

Bérkalkulátor: mennyit kell fizetnie az alkalmazottai után?

Ha új alkalmazottat szeretne felvenni cégéhez, vagy meg szeretné tartani a régit, elkerülhetetlen a bértárgyalás. Ehhez azonban többnyire hosszú és bonyolult számolgatásra, illetve szakember segítségére is szükség van. Kivéve, ha rákattint az alábbi bérkalkulátorra, amely a kékkel jelölt értékek megadása után, kiszámítja a potenciális munkavállaló után fizetendő összeget.

euractiv.hu Karrier

Uniós minimálbért akarnak a szocialisták

Az Európai Szociális Párbeszédben való részvételre sürgetik az Európai Ipari és Munkáltatói Szövetségek Egyesületét (UNICE) a szocialisták. Jacques Delors volt EU-bizottsági elnök egységes európai minimálbér megállapítását szorgalmazza.

MTI Karrier

Garantált bérminimum július elsejétől

A Munka törvénykönyvének múlt évi módosítása ez év július elsejei hatállyal vezeti be a garantált bérminimumot a legalább középfokú iskolai végzettségű, vagy szakképzettségű alkalmazottak részére. Így a ma minimálbérrel foglalkoztatott, legalább két éve dolgozó szakmunkások bére 68 800 forintra emelkedik, de 2008-tól már 86 300 forint lesz.

MTI Karrier

EU: 1400 eurós minimálbér-különbség

Az EU statisztikai hivatalának összesítése szerint óriási eltérések mutatkoznak az egyes EU-tagországokban alkalmazott minimálbérek között: a legalacsonyabb és legmagasabb uniós minimálbér között januárban közel 1400 euró volt a különbség. Lettországban 129 euró, Luxemburgban 1503 euró a hivatalosan megállapított minimális munkabér a teljes munkaidőben foglalkoztatottak számára.

Nemzetközi autótolvaj-bandát kapcsoltak le a rendőrök

Nemzetközi autótolvaj-bandát kapcsoltak le a rendőrök

Orbánnak egy nőt is jelölnie kell EU-biztosnak

Orbánnak egy nőt is jelölnie kell EU-biztosnak

22 embert kellett kimenekíteni a békési uszodából

22 embert kellett kimenekíteni a békési uszodából

Itt az újabb Brexit-ultimátum: éjfélig meg kell találni a megoldást

Itt az újabb Brexit-ultimátum: éjfélig meg kell találni a megoldást

Novembertől jön az ország ötödik legnagyobb pénzintézete

Novembertől jön az ország ötödik legnagyobb pénzintézete

Leváltották a polgármestert, akit azzal vádolnak, hogy EU-pénzből épített magának vadászházat

Leváltották a polgármestert, akit azzal vádolnak, hogy EU-pénzből épített magának vadászházat