szerző:
hvg.hu

Különböző felmérések igazolják, hogy az állásban lévő emberek negyede valamilyen oknál fogva elégedetlen a munkájával. Következésképpen jelentős részük nekilát munkát keresni, de közben meglévő állását sem akarja elveszíteni. Így aztán titokban kell tartania, hogy elvágyódik, sőt már akcióba is kezdett, hogy jobb helyet találjon magának. No de hogyan?

Álláskeresés munkaidőben.
Diszkréten információk
© sxc.hu
Az emberek nagytöbbsége nem egyszerűen új munkát akar találni, hanem egyensúlyba szeretne kerülni önmagával. Azoknál, akik heti ötven óra felett dolgoznak, közben gondoskodnak a családjukról, igyekeznek ápolni emberi kapcsolataikat, s megpróbálják képezni is magukat fennáll a kiégés veszélye. Sokan ettől féltik magukat leginkább, hiszen a napi verkliben céltalanná és kiüresedetté válhat az életük, miközben még a fáradtságból, unalomból, csömörtől csökkenő vagy hullámzó munkateljesítményük miatt főnökük rosszallását, munkatársaik szemrehányó pillantásait, megjegyzéseit is el kell viselniük.

Akárhogy is, ha egy munkahelyen nem működik az ember élete az elvárásainak megfelelően, úgy jobb egy új, megfelelőnek tűnő helyet keresni. De mikor, ha semmire sincs idő?! Természetesen munkaidőben, hiszen (a többség ilyenkor dolgozik) napközben lehet a legtöbb embert elérni, s ilyenkor a legkönnyebben lopni egy kis időt az álláskeresésre.

A legtöbb tanácsadó azt ajánlja, hogy az álláskeresést „teljes munkaidőben” végezze az ember. De hogyan is lehetne erre sort keríteni munka mellett, különösen a ma divatos egyterű irodákban, ahol a főnök átnézhet az ember válla felett, éppen az állásközvetítő weboldalak képét mutató monitorra. Nos a feladat nem lehetetlen: íme pár tipp.

Csak bölcsen az e-mailekkel

Az álláskeresés elmaradhatatlan részét képezik manapság az e-mail-váltások, de azt jó tudni, hogy bár a levéltitok az elektronikus levelekre is vonatkozik, ezek tartalmába – ha törvényes, ha nem – mégis bele lehet pillantani, s nem fog látszani, hogy a „felbontáskor” elszakadt a boríték. Ezért a vállalati e-mail-rendszert nem jó ilyen célra használni. Jobb egy freemail-szolgáltatást igénybe venni, s onnan levelezni. Az effajta problémák elkerülése érdekében a legtöbb álláskínáló weblap, néha még a fejvadászok szájtjai is jelentkezési ablakot tartanak fenn az applikációk beküldéséhez. De még ilyen körülmények között is ügyelni kell rá, hogy annál a fejvadásznál, amelyik a jelenlegi munkaadónak dolgozik, ne küldjünk jelentkezési anyagot. Hasonló a helyzet a konkurencia weboldalainak álláskínáló fejezeteivel, amelyek meglátogatása könnyen kideríthető.

Öltözködni, mint mindig

Ha valaki megjelenik a legjobb öltönyében, az legalább is feltűnést keltő. Nyilván meg is kérdezik tőle, hogy esküvőre igyekszik-e. De az is lehet, hogy a főnökének szöget üt a fejébe, hogy tán interjúzni indul a külső tárgyalás helyett. Így aztán könnyű lebukni. Erre azonban viszonylag egyszerű megoldások vannak. A legtöbb magasabb szakképzettséget kívánó munkakörben elvárják, hogy az üzleti dresszkód szerint öltözködjelek az alkalmazottak. Ezért egy fekete nadrág vagy szoknya nem feltűnő, ha ehhez egy kevésbé tiszteletet sugárzó színű vagy mintázatú felsőrész társul. A blézert, a zakót és a nyakkendőt pedig a kocsiban is könnyű lecserélni.

Diszkréció az információgyűjtésnél

A diszkréció alapvető fontosságú. Akár azok miatt akik egy új munkahely lehetőségeiről, körülményeiről informálnak, akár azok miatt, akik rólunk adnak információkat a következő potenciális munkaadónak. Az információk és a referenciák megszerzése sokat elmond az adott ember munkaerkölcseinek színvonaláról, de szervezőkészségéről, probléma megoldási képességeiről is. Mi több munkát kereső emberismeretéről is kiállítja a bizonyítványt, hiszen ki kell választania azokat az embereket, akik távozásának előkészítésében támogatják, ami egyet jelent azzal, hogy megbíznak benne. Ezek az emberek általában és érthetően többnyire az egyenrangú munkatársak, semmint a főnökök közül kerülhetnek ki.

Használd okosan az idődet!

Az álláskeresés konkrét akcióit persze jobb a munkaidőn kívülre időzíteni. Például a reggeli állásinterjúk vagy a 8 órai reggelik igen jól szolgálnak ezen a téren, hiszen a 9 órás munkakezdést az interjút követőn akár késé nélkül is el lehet érni. Ha a partner hajlandó rá, a hosszabb beszélgetéseket a hétvére is lehet, sőt érdemes időzíteni. Az új potenciális munkahellyel való ismerkedést pedig legjobb szabadság alatt megejteni.

Nem csökkenhet a teljesítményed!

Úgy a legkönnyebb lebukni, ha valaki elhanyagolja munkahelyi teendőit. Ilyenkor ugyanis a főnökök szinte automatikusan nekiállnak vizsgálódni, hogy az emberük vajon miért teljesít olyan jól, mint eddig. S a jóindulatú figyelem könnyen felháborodásba, haragba csaphat át, ha kiderül, hogy az alkalmazott suttyomban a konkurenciával tárgyal állásügyben. Így aztán az álláskeresés időszakában sem szabad elfelejteni, hogy a munkaidő munkára való. Az ilyenkor tanúsított hajtásnak időnként meg van az a nem várt hatása is, hogy a javuló teljesítmény felhívja a figyelmet az adott munkavállalóra, aki hirtelen komolyabb megbízást, elismerést kap, aminek hiánya okozta, hogy távozni akart a cégtől. Azaz a munkakeresési gond helyben megoldódik. Persze többnyire a jól elvégzett munka csak a távozás keserűségét segít kicsit megédesíteni, s javít az ember általános megítélésén, de végül mégiscsak a lelépés előkészületeit leplezi, tisztességes módon.

hvg.hu Karrier

Hogyan vágd ki magad az állásinterjú kínos kérdéseiből?

Minden állásinterjún felbukkannak a rettegett és kínos kérdések, amelyekre – látszólag - lehetetlen jól, vagyis az interjúztató elvárásainak megfelelően válaszolni. Nem hallgathatsz, de nem akarsz hebegni-habogni sem. Mit csinál ilyenkor egy rutinos álláskereső? Kövesd tanácsainkat!

hvg.hu Karrier

Hogyan érj el gyors sikereket a munkahelyen?

A kor nem számít, akár a legifjabb titánok közül is kikerülhetnek a cég új kulcsemberei. Ehhez azonban nem elég megfelelően teljesíteni, néhány további tényező is szükséges az elismerés kivívásához.

hvg.hu Karrier

Hogyan tedd elviselhetővé a hétfői munkakezdést?

Sokaknak még egy gyökérkezelés – elméleti - lehetősége is csábítóbb, mint arra ébredni hétfő reggel, hogy megint munkába kell menni. Érthető hát, ha nem tapsolsz örömödben, hogy véget ért a hétvége és ismét visszatérhetsz a taposómalomba. Hogyan űzheted el a rosszkedvet, amely az előtted álló, feladatokkal zsúfolt hét gondolatától rád tör? Tippjeinkből kiderül.

hvg.hu Karrier

Az önéletrajzod jó marketing eszköz vagy komplett hazugság?

Az önéletrajz egy marketingeszköz, aminek egyetlen célja van, hogy segítsen eladni a munkaerődet. Persze a munkaadó akkor tud megfelelő döntést hozni az alkalmazásodról, ha megfelelő információkkal látod el. Ha az alkalmazó nem azt kapja, amit meg akart szerezni, az együttműködés igen rövid úton ér véget attól fogva, hogy ráébredt a turpisságra.

hvg.hu Karrier

Négy fontos tipp a sikeres telefonos állásinterjúhoz

A telefonos állásinterjú sajátos műfaj, sajátos szabályokkal. Nem kell azonban vaskos könyveket kiolvasni, hogy valaki magabiztosan és sikeresen vegye az efféle akadályt. Mindössze négy dologra kell odafigyelned, s máris megnyílnak előtted álmaid munkahelyének kapui.

Molnár Péter: Turul, Városmajor, Szabadság tér, Horthy szobor

Molnár Péter: Turul, Városmajor, Szabadság tér, Horthy szobor

Keményen beszólt Márki-Zay Péternek Bessenyei Ferenc özvegye

Keményen beszólt Márki-Zay Péternek Bessenyei Ferenc özvegye

Budaörsi önkormányzat: nem felelősek a szemészeten történt fertőzések miatt

Budaörsi önkormányzat: nem felelősek a szemészeten történt fertőzések miatt

Elhagyatott IKEA-épületből lesz nulla energiaigényű hotel

Elhagyatott IKEA-épületből lesz nulla energiaigényű hotel

Matolcsy hozzányúlna az euróhoz, ám ez egyelőre nem több játszadozásnál

Matolcsy hozzányúlna az euróhoz, ám ez egyelőre nem több játszadozásnál

Egészen elképesztő történetek a budapesti dokufilmfesztiválon

Egészen elképesztő történetek a budapesti dokufilmfesztiválon