szerző:
hvg.hu

Sokaknak még egy gyökérkezelés – elméleti - lehetősége is csábítóbb, mint arra ébredni hétfő reggel, hogy megint munkába kell menni. Érthető hát, ha nem tapsolsz örömödben, hogy véget ért a hétvége és ismét visszatérhetsz a taposómalomba. Hogyan űzheted el a rosszkedvet, amely az előtted álló, feladatokkal zsúfolt hét gondolatától rád tör? Tippjeinkből kiderül.

Ismerős kép? Hétfő reggel az
irodában. Tehetsz ellene
© sxc.hu
Űzd el a rosszkedvet!
Egy vidám, bulis hétvége után - főleg, ha előző éjjel is kivetted a részed a mókából - érthető, ha másnap reggel nem ugrasz fejest a munkába. Ahhoz, hogy magad mögött hagyd a gondtalan napok emlékét, hangolódj rá a hétkezdésre! A szombati dorbézolás után másnap kapcsolódj ki! Küzdd le a késztetést, hogy vasárnap éjjel a TV előtt heverj, inkább térj korán nyugovóra, hogy másnap üdének és kipihentnek érezhesd magad. Ezzel azt is elkerülheted, hogy elaludj, és késve érj be a munkahelyedre.

Az "ahogy lesz, úgy lesz" politika nem működik!
Hogyha fölkelsz az ágyból, rohansz az irodába, és naívan azt várod, hogy termékeny lesz a napod, lehet, hogy csalódni fogsz. A dolgok nem mennek automatikusan a maguk útján. Az "ahogy lesz, úgy lesz" felfogás jól működhet az élet számos területén, a munkában azonban nem. Gondold át, hogy munkahelyeden mikor, milyen feladatokat kell megoldanod, az áttekinthetőség érdekében készíts feljegyzéseket vagy táblázatot. Ez a módszer ósdinak és időigényesnek tűnhet, a későbbiekben azonban sok bosszúságtól kímélhet meg. Ne szigorú munkatervet készíts, inkább csak egy áttekintést, amely eligazít tennivalóid tengerében.

Ha nem látod, elfelejted, ezért mindent írj fel!
Tennivalóid jegyzéke mindig legyen szem előtt! Használd a számítógépeden található emlékeztetőt, amelynek segítségével – ha beállítod - képernyődön felvillannak halaszthatatlan és kevésbé fontos teendőid. Ha mindezeket hétfő reggel bepötyögöd, letudtad a nehezét, és nem kell egész héten azon rágódnód, hogy vajon mit felejtettél el.

Hatékonyan dolgozz, de ne látástól-vakulásig!
Hogy megszabadulj a robotmunka-érzésétől, találj ki egy egyéni és hatékony módszert arra, hogyan végezd  feladataidat gyorsan, precízen, ám gürcölés nélkül. Állíts föl egy fontossági sorrendet, sürgős teendőidet végezd el először.

Tarts rövidebb szüneteket, ne halogasd elintéznivalóidat és ha teheted, kerüld el azt, hogy valamit kétszer kelljen megcsinálnod. Minden nap állítsd össze az elvégzendő feladatok listáját, és törekedj arra, hogy ezeket teljesítsd is.  Józan ésszel, kellő humorérzékkel és az önmagaddal szemben fölállított követelmények betartásával nemcsak a hétfőt vészelheted át, de egész héten hatékonyan teljesíthetsz.

hvg.hu Karrier

Írj jó kísérőlevelet, hogy az önéletrajzod sikeres legyen!

Amikor megpályázol egy állást, és önéletrajzoddal felfegyverkezve megjelensz a vállalatnál, mindig csatolj hivatalos papírjaidhoz egy kísérőlevelet, amelyben képzettségeden és szakmai tapasztalataidon kívül jövőbeni terveidnek is hangot adsz. Hogyan épül föl egy kísérőlevél? Tippek!

hvg.hu Karrier

Hogyan vágd ki magad az állásinterjú kínos kérdéseiből?

Minden állásinterjún felbukkannak a rettegett és kínos kérdések, amelyekre – látszólag - lehetetlen jól, vagyis az interjúztató elvárásainak megfelelően válaszolni. Nem hallgathatsz, de nem akarsz hebegni-habogni sem. Mit csinál ilyenkor egy rutinos álláskereső? Kövesd tanácsainkat!

hvg.hu Karrier

Az önéletrajzod jó marketing eszköz vagy komplett hazugság?

Az önéletrajz egy marketingeszköz, aminek egyetlen célja van, hogy segítsen eladni a munkaerődet. Persze a munkaadó akkor tud megfelelő döntést hozni az alkalmazásodról, ha megfelelő információkkal látod el. Ha az alkalmazó nem azt kapja, amit meg akart szerezni, az együttműködés igen rövid úton ér véget attól fogva, hogy ráébredt a turpisságra.

hvg.hu Karrier

Négy kérdés, amit feltehetsz a leendő főnöködnek

A leendő főnököd személye sokszor legalább annyit nyom a latba, mint a munkakörnyezet, a várható fizetés, vagy a juttatások. Az alábbiakban négy olyan fontos szempontot vázolunk, amely befolyásolhatja, hogy elfogadd-e az állást, vagy sem.

Venezuela is bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Venezuela is bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Lamperth Mónika lehet a budapesti főjegyző

Lamperth Mónika lehet a budapesti főjegyző

Orbánt éltette Sorossal szemben Matteo Salvini Rómában

Orbánt éltette Sorossal szemben Matteo Salvini Rómában

Az ősz elment szabadságra

Az ősz elment szabadságra

Az új pécsi polgármester már el is kezdte az önkormányzati cégek átvilágítását

Az új pécsi polgármester már el is kezdte az önkormányzati cégek átvilágítását

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés