szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csalódott és elcsigázott álláskeresők végső elkeseredésükben gyakran szokatlan módszereket vetnek be, mondván: most már úgyis mindegy! De megéri mindez? Meddig mehetünk el annak érdekében, hogy megkaparintsuk az áhított munkát? Furcsa taktikák, bizarr megoldások vagány keresgélőknek!

Ne ülj ölbetett kézzel!
Sokak szerint, ha igazán jó állásra pályázol, az az egyetlen megoldás, hogyha tudatosan kitűnsz a tömegből. Mások azt javasolják, hogy szabotáld az álláskeresést, ha úgy érzed, hogy hosszú ideje nem lépsz egyről a kettőre. Egy dolog azonban biztos: akkor is légy megfontolt, előrelátó és óvatos, hogyha szokatlan megoldásokhoz folyamodsz! Ügyelj rá, hogy soha ne használd ezeket a hagyományos és jól bevált álláskereső taktikák rovására!

Extravagáns módszerek kísérletező kedvű állásvadászoknak

Amikor az állásles megszokott taktikái befuccsolnak — egyetlen vállalat sem reagál a szétküldött önéletrajzra, állásinterjúra sem hívnak — és már nincs veszítenivalód, érdemes „kibújni a bőrödből”. Mivel és hogyan próbálkozz?

Egy vállalkozó szellemű amerikai fiatalember, aki biztosítási ügynökként már hónapok óta nem jutott megbízáshoz, kiállt az előző munkahelyéhez közel eső forgalmas utcasarokra „állást akarok” feliratú táblával a nyakában. A szokatlan demonstrációnak meglett a gyümölcse, az egyik országos napilapban megjelent írás végül is álláshoz juttatta a férfit.

Szemérmesebb vagy annál, hogy ily módon tárd ország-világ elé átmeneti sikertelenségedet? Próbálkozz hasonló, ám jóval diszkrétebb módszerrel: készíts egy „munkát akarok” feliratú pólót. Ha legközelebb állásvadászatra indulsz, vagy csak cél nélkül cirkálsz a városban, kapd magadra saját gyártmányú pólódat! Egy kis szerencsével rábukkanhatsz egy elfogadható – akár átmeneti — lehetőségre, és környezeted nemcsak jó heccként könyveli el megjelenésedet. Állásinterjúra azonban ne menj ilyen öltözékben, mert őszinteséged és találékonyságod valószínűleg az ellenkező hatást váltja majd ki leendő munkaadódban. Tehetős és bolondozásra hajlamos álláskeresők akár az autójukat is díszíthetik hasonló feliratokkal.

A meggondolatlan és az okos álláskereső ismérvei

Gyakran pengeélen táncol, aki vakmerően vág bele az állásvadászatba. Extravagáns húzással demonstrálnád találékonyságodat és elszántságodat? Vigyázz, mert a cseles, ötletes megoldások gyakran visszafelé sülnek el, ha attrakciód rámenős, elkoptatott vagy bugyuta, csak károdra válik.

Talán szokatlan, de külföldön egyre több álláskereső folyamodik ahhoz a bizarr megoldáshoz, hogy az utcasarkon osztogatja önéletrajzát, mint a szórólapot. Egyesek végső kétségbeesésükben — és kreativitásukat latba vetve — arra vetemednek, hogy buszok oldalán reklámozzák szaktudásukat. Szembetűnő termékei ezek az állásvadászatnak, ám nem biztos, hogy hatékonyak, mert valószínűleg nem a megfelelő célcsoport figyelmét ragadják meg. Egy komoly szaktudást igénylő állás esetében a munkaadó általában nem díjazza a harsány magamutogatást. Ezért aztán jóval kifinomultabb módját is választhatod az álláskeresésnek: nézz utána, milyen területen és melyik vállalatnál szeretnél dolgozni, a neten pedig szerezz be minden elérhető információt. Ezután jelentkezz a cég munkaügyi osztályán és érdeklődj, hogy milyen állásokat hirdettek meg legutóbb.

Azok, akik az álláskeresés során összetett stratégiát alkalmaznak, jobban járnak, mint azok, akik egyetlen módszerre építenek. Amikor állást keresel, ne hagyd figyelmen kívül a jól bevált utakat: böngészd az álláshirdetéseket, járj állásinterjúra, állásbörzére, jelentkezz egy fejvadász cégnél, és továbbra is küldd el minél több helyre az önéletrajzodat.

Emellett még hirdethetsz a neten vagy napilapban, házfalakon és közlekedési eszközökön: buszon, villamoson vagy léghajón. Bekopoghatsz a kiszemelt cégekhez, és kis utánajárással azt is kiderítheted, hogy melyik vállalatnál keresnek friss munkaerőt — mégha nem is hirdetik. Bármelyik megoldást választod, a lényeg, hogy lelkesedésed soha ne lankadjon, mert kitartásod előbb-utóbb meghozza gyümölcsét.

 
hvg.hu Karrier

Öt módszer, hogyan borítsd ki leendő főnöködet

Jól működik a beszélőkéd? Kedvenc mondataid közé tartozik, a „te már eleget dumáltál, most én következem?” Még ha egyértelmű nemmel válaszolsz is erre a kérdésre, akkor is mérlegeld, hogy melyek azok a viselkedésformák, amelyeket egy állásinterjú során célszerű elkerülnöd, mert hátrányosan befolyásolhatják megítélésedet. Tippjeink.

hvg.hu Karrier

Túlképzett vagy? Alkalmazkodj a körülményekhez!

A nyugodt munkahelyi légkör és a biztonság érzése mindennél előbbre való számodra, és ezért még arra is hajlandó vagy, hogy a ranglétrán visszalépj? Netán nyomasztóan hat rád, hogy úgy érzed, apró halacska vagy a nagyvállalat cápái között? Bizonyára veled is előfordult már, hogy az állásinterjún azt vágták a fejedhez, hogy a betöltendő poszthoz túlképzett vagy. Mi a teendő ilyekor? Tippjeink.

hvg.hu Karrier

Utálod a munkádat, vagy ez csak nyár végi depresszió?

A nyár elmúltával bizony nehezen veszi rá magát az ember, hogy egy kellemes kirándulás helyett kora reggel loholjon a munkába. Különösen igaz ez azokra, akiket már munkahelyük puszta gondolatától is kiráz a hideg. De honnan tudhatja az elégedetlenkedő, hogy nyárvégi kedvetlensége csak átmeneti állapot vagy súlyosabb okokra vezethető vissza? Tanácsainkból kiderül.

hvg.hu Karrier

10 ötlet a világbajnok önéletrajzért

Az önéletrajz-írás gondolatától a hideg is kiráz? Pedig csak első hallásra tűnik borzalmasnak, ha ügyesen fogsz hozzá, összehozhatod a legjobb cv-t, amelyet leendő főnököd csak olvasott. Légy meggyőző és hiteles, ne csak az állásinterjún, írásban is! Tanácsaink.

77 szegedi egyetemi tanár írta alá a Színművészetit támogató nyilatkozatot

77 szegedi egyetemi tanár írta alá a Színművészetit támogató nyilatkozatot

363 felett ragadt a forint

363 felett ragadt a forint

A kényszerű home office fellendítette az önfoglalkoztató szexmunkások üzletét

A kényszerű home office fellendítette az önfoglalkoztató szexmunkások üzletét