szerző:
MTI

Több olyan jogszabály is módosul február 17-ével, amely a foglalkoztatás javítását célozza. Azok a munkanélküliek, akik vállalják önmaguk foglalkoztatását, akár három millió forint tőkejuttatást is kaphatnak olvasható a rendelet a Magyar Közlöny legújabb számában.

A szociális és munkaügyi miniszter által jegyzett rendelet több korábbi rendeletet módosít, de legnagyobb terjedelemben a foglalkoztatást elősegítő támogatásokról szóló - még 1996-ban született - munkaügyi miniszteri rendelethez nyúl hozzá.

A képzési támogatás abban az esetben adható, ha a képzést a munkaügyi központ ajánlotta fel, vagy az abban történő részvétellel a képzés megkezdése előtt egyetértett - eddig lényegében ez a szabály vonatkozott a képzési támogatásra. A szociális és munkaügyi miniszter módosított rendelete megtartotta ezt az előírást, de sokkal részletesebb annál. Így a képzési támogatásba beszámít a keresetpótló juttatás, a keresetkiegészítés, a képzés költsége, valamint az ahhoz kapcsolódó szállás-, élelmezés-, és utazás díja. Keresetpótló támogatás csak olyan képzéshez társulhat, amelynek az időtartama eléri a heti 20 órát.

Eddig az álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő támogatások körébe egyedül a közhasznú munkavégzés - közhasznú szervezet keretében történő - támogatása tartozott. Február 17-étől jelentősen kibővül a támogatotti kör: ide tartoznak azok, akiket a munkaügyi központ legalább három hónapja álláskeresőként tartott nyílván és vállalják, hogy önmaguk foglalkoztatását egyéni vállalkozóként, gazdasági társaság tagjaként, vagy pedig őstermelőként oldják meg.

Az ilyen - vállalkozó szellemű - munkanélküli 3 millió forintig terjedő tőkejuttatást kaphat, ami lehet akár vissza nem térítendő pénz is. Feltétel a 20 százalék önerő, illetve ha visszatérítendő támogatásként kapja az illető a tőkejuttatást, akkor a vagyoni biztosíték is. A másik támogatás a minimálbér összegéig terjedő juttatás, amely legfeljebb hat hónapig adható.

Mindkét támogatást pályázaton lehet elnyerni. A pályázat kiírása szólhat úgy is, hogy egy személy mindkét támogatást (tőkejuttatás és munkabér) elnyerheti.

A munkahelyteremtési és munkahely megőrzési támogatás kiegészül néhány új feltétellel. Így például nem jár regionális beruházási támogatás acélipari tevékenységre, hajóépítéshez, szénbányászathoz, és halászathoz.

A módosító rendelet változtat még - egyebek közt - a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásához adható támogatásról, az álláskeresők nyilvántartásba vételéről, valamint az aktív foglalkoztatási célok támogatásához rendelt pénz elosztásáról szóló rendeleteken is.

Annak ellenére, hogy a módosítások február 17-én lépnek hatályba, az új előírásokat kell alkalmazni azon kérelmek elbírálásánál is, amelyeket az év első napjától adtak be, és a korábbi szabályok szerint készültek.

MTI Karrier

Több tízezer fővel nőhet a foglalkoztatás a versenyszektorban

A tavalyi 32 ezer fős bővülés után idén 33 ezerrel nőhet a foglalkoztatás a versenyszektorban - mondta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter, ismertetve a szaktárca és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös felmérésén alapuló munkaerőpiaci prognózist.

MTI Karrier

Hogyan alakul a foglalkoztatás Európában és itthon?

Az Európai Unió régi tagállamai közül Görögországban és Spanyolországban sikerült 2002 és 2005 között a 60 százalék alatti foglalkoztatási rátát e szint fölé emelni, Olaszországban viszont nem, így ott ugyanúgy 60 százalék alatti volt a foglalkoztatás, mint az új tagállamok közül négyben, közöttük Magyarországon is -derül ki az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által kiadott munkaerőpiaci tanulmánykötetből.

Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya

Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya

Egy terítő zavarta meg a szavazást Hevesvezekényben

Egy terítő zavarta meg a szavazást Hevesvezekényben

Erről a listáról kiderül, melyik telefont érdemes megvennie, ha fontos a szép hangzás

Erről a listáról kiderül, melyik telefont érdemes megvennie, ha fontos a szép hangzás

Megbírságolták a Coca-Colát a meleg párokat szerepeltető reklámja miatt

Megbírságolták a Coca-Colát a meleg párokat szerepeltető reklámja miatt

Vége a véres tüntetéseknek Ecuadorban

Vége a véres tüntetéseknek Ecuadorban

Orbán Viktor a Facebookon adta ki a feladatot

Orbán Viktor a Facebookon adta ki a feladatot