szerző:
hvg.hu

Egy friss nemzetközi munkahelyi felmérés eredményei szerint a magyar szülőknek közel egyharmada szívesen vállalna még több munkát, ha megfelelő gyermekfelügyelet állna rendelkezésére.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

A megkérdezett szülők 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a megfelelő minőségű gyermekfelügyelet hosszabb munkaidőt és nagyobb munkahelyi produktivitást tenne lehetővé számukra. Közülük sok a magasan képzett munkavállaló - 44 százalékuknak van egyetemi diplomája -, akik szeretnének visszatérni korábbi karrierjükhöz.

A magyarországi válaszadók 95 százaléka tartja fontosnak a gyermekek megfelelő felügyeletét, ami jól mutatja, milyen jelentőséggel bír ez a kérdés a családok számára.

A megfelelő gyermekfelügyelet igénybevételét számos akadály nehezíti,  a válaszadók által első helyen említett tényező a költség (32 százalék), ezt követi a szolgáltatás minősége (18 százalék), majd a várólisták problémája (7 százalék) és az utazás időigénye (3 százalék).

A fiatalabb szülők számára inkább a gyermekfelügyelet költsége a probléma, míg az idősebb szülők számára a költség és a szolgáltatás minősége egyaránt gondot jelent.

A gyermekfelügyelet kérdésének megítélésében határozott különbségek figyelhetők meg a nemek között. Érdekes módon a nők számára leginkább a gyermekfelügyelet költsége jelent problémát, míg a férfiakat a nőknél jobban foglalkoztatja a szolgáltatás minősége.

A felmérés szerint bár a megfelelő gyermekfelügyelet hiánya jellemzően a nőkre rója a legnagyobb terhet, a probléma meglepően sok férfit is érint. A megkérdezett nők mintegy 49 százaléka tudna korábban kezdeni a munkahelyén vagy tovább dolgozni, ha megfelelő gyermekfelügyelet állna rendelkezésére, míg a férfiaknál ez az arány 22 százalék.

A Kelly Global Workforce Index felmérése 28 ország mintegy 70 ezer dolgozójának véleményét gyűjtötte össze, köztük majdnem ezer magyar munkavállalóét.

hvg.hu Tech

Washington D.C. lakosainak egyharmada analfabéta

Az amerikai Állami Oktatási Ügynökség felmérése szerint az USA fővárosában minden harmadik ember funkcionális analfabéta. Ezzel Washington jóval elmarad az amerikai átlagtól, amely szerint a lakosság egyötödének vannak problémái az olvasással és szövegértéssel.

hvg.hu Gazdaság

Maholnap tanult kínaiakkal versenyzünk munkahelyeinkért

Az IBM Magyarország és a GKI eNET közzétette reprezentatív felmérését a magyar munkaerő mobilitásáról és külföldre irányuló migrációjáról. A kutatási eredmények megvitatására szervezett konferencián megjelent szakértők megállapították, hogy szükség van a magyar munkavállalók attitűdjének megváltoztatására, s a magyar munkaerő sokkal rugalmasabbá tételére, ha az ország meg akarja őrizni versenyképességét.

hvg.hu Karrier

A legkínosabb hibák az állásinterjún

A legutóbbi állásinterjún beigazolódtak félelmeid: leszerepeltél, ezért úgy érzed, soha nem találod meg az ideális munkahelyet? Ne szívd mellre a kudarcot, inkább tanulj belőle! Íme néhány ostoba hiba, amelyet a jelentkezők gyakran elkövetnek, amikor remegő lábakkal érkeznek a felvételi beszélgetésre.

hvg.hu Gazdaság

Kibővíti sóskúti gyárát a Mapei

A 2006-ban a kis- és középvállalati kategóriában Magyarország legjobb munkahelye címmel kitüntetett Mapei Kft. idén egymilliárd forintos beruházással kibővíti sóskúti gyárát.

Elfogták a férfit, aki a tanévzáró alatt lopta végig az iskolát

Elfogták a férfit, aki a tanévzáró alatt lopta végig az iskolát

Lehet, hogy a Marvelnek el kell engednie a Pókembert

Lehet, hogy a Marvelnek el kell engednie a Pókembert

Összefogtak a videósok, diszkrimináció miatt perlik a YouTube-ot és a Google-t

Összefogtak a videósok, diszkrimináció miatt perlik a YouTube-ot és a Google-t

Sokat drágult a kenyér az elmúlt egy évben

Sokat drágult a kenyér az elmúlt egy évben

Ceglédi a közvélemény-kutatásokról: három év becsszóra

Ceglédi a közvélemény-kutatásokról: három év becsszóra

"Legkövérebb és legröpképtelenebb": 70 év után végre 200 fölé emelkedett a bagolypapagájok száma

"Legkövérebb és legröpképtelenebb": 70 év után végre 200 fölé emelkedett a bagolypapagájok száma