szerző:
hvg.hu

Azt kívánod, bárcsak azon szerencsések közé tartoznál, akik gyermekkoruk óta tudják, hogy mivel szeretnének foglalkozni? Ha felnőtt fejjel még mindig nem látod, merre indulj, vagy úgy érzed, semmi örömöt nem lelsz munkádban, ne ess kétségbe! Tépelődés helyett értékeld karriered eddigi állomásait, és tervezd meg a jövőt! Ötletek.

Hogyan tovább? Mihez kezdj, ha elvégezted az iskolát? Merre indulj, ha választott szakmád nem tetszik, és menet közben jössz rá, hogy mégsem arra a pályára születtél, amelyen mozogsz? Tanácsokat ugyan nem adhatunk - csakis te döntheted el, mibe fogsz -, ám néhány szempontot vázolunk, ezeket érdemes figyelembe venni, és mérlegelni, amikor elbizonytalanodsz! A legfontosabb, hogy ne sajnáld magad, és ne tördeld a kezeidet, mondván: neked sosem lesz olyan munkád, amelyet szívvel-lélekkel végeznél! Szenvedély és elhivatottság: e kettő a munkahelyi elégedettség kulcsa.

Gondold át karrierutadat!

Egyenesen előre!
© AP
Az elhivatottság sokszor már gyerekkorban kialakul. (Gondoljunk csak az öt-hat éves gyerekek lelkendezésére: „színész/tűzoltó/rendőr leszek, ha nagy leszek”.) Ha tanácstalan vagy, és nem tudod, mely területen találhatnád meg számításaidat, emlékezz vissza, hogy gyermekkorodban mi volt a kedvenc elfoglaltságod, hobbid, mennyire vetted ezeket komolyan, milyen eredményeket értél el egy-egy versenyen, rendezvényen.

Jól sportoltál? Általános iskolás korodban sorra nyerted az énekversenyeket? Te voltál a gokartpálya ördöge? Sokat olvastál az állatokról, ám álmaid az ideális karrierről időközben szertefoszlottak? Találd ki, valójában mi térített el attól, hogy a vágyott pályára lépj!

Kiderült, hogy nincs tehetséged a választott szakmához, vagy csak nem volt lehetőséged arra, hogy képességeidet kibontakoztasd? Esetleg szülői nyomásra más irányba indultál, mint ahogy tervezted? Gondold át, melyek voltak a legfontosabb szempontok, amelyeket szem előtt tartva most ott tartasz, ahol tartasz.

Többre becsülted a szabadságot, a rugalmas munkaidőt, mint az irodai kötöttségeknél? Nem tudtad összeegyeztetni vérmérsékletedet a munkahelyi követelményekkel? Etikai, morális problémáid voltak azokkal, akikkel együtt dolgoztál, vagy a munkád nem elégítette ki igényeidet (fizetés, juttatások), szakmai elvárásaidat, ambícióidat?

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Sokat kellett utaznod munkahelyedre, munkádból kifolyólag, vagy éppen ellenkezőleg: irodádba zárva, egy helyben ültél egész nap? Nem volt lehetőséged arra, hogy kreativitásodat kamatoztasd? Vagy csak a te ötleteidre építettek, kihasználtak a vállalatnál? Egyedül dolgoztál, és egész nap nem volt kihez szólnod? Munkahelyeden állandó volt a nyüzsgés, és a hangzavar, nem hallottad a saját gondolataidat? Nem tudtál munkádra koncentrálni, mert valakinek mindig volt kérdése? Nem jöttél ki főnököddel, esetleg túl nagy felelősség nyomta válladat, mert saját magad főnöke voltál?

Ezekre a kérdésekre válaszolva valószínűleg nem csapsz majd rögtön a homlokodra, lelkendezve, hogy végre rájöttél, mit rontottál el, ám ahhoz ad némi támpontot, hogy milyen irányba lépj tovább. Készíts egy listát mindarról, amit időközben elértél, és arról is, ami ahhoz hiányzik, hogy jól érezd magad munkahelyeden!

Derítsd ki, milyen lehetőségeket rejt jelenlegi munkád!

A szakmai gyakorlat, tanulóidő, melyet egy-egy cégnél töltesz, jó lehetőség arra, hogy beleláss, hogyan működik a vállalat, és olyan kapcsolatokat építs ki, amelyek a közeljövőben gyümölcsözőek lehetnek. Használd szabadidődet arra, hogy tapasztalatokat szerezz!

Ahhoz, hogy szakmád éllovasaként tartsanak számon, és valóban az egyik legjobb szakember légy, elengedhetetlen, hogy élvezd is, amit csinálsz, és ne kényszerből teljesíts! Válassz olyan szakmát, amelyet teljes odaadással végzel. Szereted munkádat, ám nem tudod eldönteni, hogy csak a busás fizetés reménye vagy a szakmai elhivatottság hajt?  Gondold át, hogy akkor is élveznéd-e, amit csinálsz, ha nem fizetnének meg. A lelkesedés is fűt, vagy csak a zsíros bankszámla képe lebegett lelki szemeid előtt, amikor pályát választottál?

Nemcsak a megfelelő képességek, készségek és szaktudás előny, a lelkesedés, szenvedély is ugyanolyan fontos a jó munkavégzéshez! Csináld azt, amit szeretsz, és amihez a legjobban értesz, így a munka nemcsak kötelesség, örömforrás is lesz! Tudatosan tartsd távol magadtól a negatív gondolatokat, kényszerképzeteket („Ezt nem tudom megcsinálni”, „Nem vagyok elég belevaló ahhoz, hogy tető alá hozzak egy üzletet”, „Nincs elég tapasztalatom”.) Az önbizalom, szakmai alázat és odaadás hozzásegít ahozz, hogy karrierutadat építve jó döntéseket hozhass! 

hvg.hu Karrier

Mit tehetsz, ha túlsúlyod zavar a karrierépítésben?

„Ez a csaj kövér! Vékony lányokat keresünk!” A túlsúlyos munkavállalókat gyakran éri hátrányos megkülönböztetés munkahelyükön. A szomorú valóság az, hogy az elhízott dolgozók többsége egy kis odafigyeléssel, rendszeres sportolással kordában tarthatná kilóit. Hogyan akadályozhatod meg a drasztikus súlygyarapodást? Ötletek.

hvg.hu Karrier

Hogyan puhatolhatod ki a főnök gyenge pontjait?

Amikor a főnök kapatosan ropta a titkárnővel ... A sztori másnap bejárja az irodát, és mire visszajut a szenvedő alanyhoz (a főnökhöz), már alsógatyában dajdajozó férfiról szól a fáma, aki kollégái szeme láttára alaposan kirúgott a hámból. Kérdés, hogy a munkatársak bizalmasan kezelik-e a pikáns részleteket, vagy csorbát szenved a főnök tekintélye? Tippek.

hvg.hu Karrier

A mesteri tárgyalás tízparancsolata

Amikor a gazdasági helyzet kedvező, az álláskeresők többsége úgy véli, ostobaság lenne, ha egyezkedés, alkudozás nélkül vállalna el egy munkát. Amint ennek ellenkezője érvényesül, a helyzet gyökeresen megváltozik: sokan bepánikolnak, és rögtön rábólintanak az első ajánlatra, nem kockáztatják meg, hogy elveszítsék a kiszemelt állást. Alkudozni, tárgyalni - ésszerű keretek között - viszont ilyenkor is érdemes! Ötletek.

hvg.hu Karrier

Tippek munkahelyi unaloműzésre

A munkahelyi unalom sokak számára ismeretlen fogalom, míg mások nap mint nap küzdenek, hogy munkaidejüknek legalább egy részét hasznosan töltsék. Ez – valljuk be – nem is nehéz, különösen, ha a munkavállaló kedvére telefonálhat, internetezhet, msn-ezhet, és senki nem néz a körmére. Ám nem biztos, hogy mindenki ilyen munkára vágyik. Hogyan szítsd fel lelkesedésedet és tettvágyadat a munkahelyen? Ötletek.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi ajándékozás buktatói

A nyári ajándékosztás – amikor a szabadságról hazatérve csemegékkel, apró szuvenírrel halmozod el munkatársaidat - kedves gesztus. Ám érdemes odafigyelni arra, hogy kinek, mit hozol a messzi távolból, nehogy az illető úgy érezze, le akarod kenyerezni, esetleg épp ellenkezőleg: kihagyod a szórásból. Mit ne vegyél munkatársaidnak? Ötletek.

Megszületett a magyar úszósport 1000. érme, Hosszú Katinka nyerte meg

Megszületett a magyar úszósport 1000. érme, Hosszú Katinka nyerte meg

Vigasztalja Orbán a kézilabda-válogatottat

Vigasztalja Orbán a kézilabda-válogatottat

Elkészült végre minden Star Wars-rajongó álma: egy jó videojáték – teszt

Elkészült végre minden Star Wars-rajongó álma: egy jó videojáték – teszt

Pikó: Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra

Pikó: Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra

Krzysztof Zanussi: A populizmus Európa öngyilkosságának harmadik felvonása lehet

Krzysztof Zanussi: A populizmus Európa öngyilkosságának harmadik felvonása lehet

Orbán 20 éve a korrupcióról: Elszomorító, hogy olyan ügyekben sem indultak vizsgálatok, amikben kellett volna

Orbán 20 éve a korrupcióról: Elszomorító, hogy olyan ügyekben sem indultak vizsgálatok, amikben kellett volna