szerző:
hvg.hu

Mint bikának a vörös posztó, olyan az irritáló, provokatív vagy éppen tudatlan jelentkező az interjúztatónak. Neked áll feljebb, vagy csak így jelzed a felvételi beszélgetést vezető kekeckedő munkatársnak: amilyen az adjisten, olyan a fogadjisten? Íme néhány idegesítő körülmény, amelytől az interjúztatókat kirázza a hideg!

Telefonos állásinterjú? Személyes beszélgetés? Villámgyorsan összedobott önéletrajz? Nem árt, ha alaposan megfontolod, mit írsz le, és mit mondasz, ha komolyan pályázol egy állásra. Nem csak megjelenéseddel, viselkedéseddel; mondandóddal és beszédstílusoddal is hathatsz leendő fönöködre.

Hiányos adatok az önéletrajzban

A legelemibb hiba - mégis sokan elkövetik -, hogy önéletrajzukban nem tüntetik föl elérhetőségeiket: telefonszámukat, amelyen állandóan elérhetők, vagy e-mail címüket. Hiába a tökéletes referencia, a megfelelő végzettség, ha a cég nem tud kapcsolatba lépni veled, ugrott a munkalehetőség is.

Telefonos állásinterjú: zavart jelentkező

Interaktív kérdezz-felelek
© sxc.hu
A telefonos állásinterjú lehetőségét hallva sokan megkönnyebbülten felsóhajtanak: nem kell fürkész tekintetekkel szembesülniük az állásinterjún, ahogy azon sem kell órákig töprengeniük, hogy mit vegyenek föl, vagy hogyan viselkedjenek az interjúztatóval: mikor nézzenek a szemébe, mit mondjanak, hogy megtörjék a kínos hallgatást, stb.
 
A telefonos interjú azonban számos buktatót rejt: villámgyorsan kell válaszolnod a kérdésekre, és nincs lehetőséged arra, hogy hezitálj - az interjúztatóra nézz, arckifejezéséből állaspontjára, elvárásaira következtess, esetleg valamilyen visszacsatolást kapj arról, hogyan vélekedik az elhangzottakról. Vagyis sötétben tapogatózol.

A kérdezőt csakis  válaszaid győzhetik meg rátermettségedről, megjelenésed, testbeszéded ezúttal nem segít abban, hogy leendő főnököd pozitív képet alakítson ki rólad. Véleményére csak hangjából - hangszínéből, hangerejéből, beszédmódjából, beszédstílusából, stb. -következtethetsz. Éppen ezért ügyelj arra, mit, és hogyan mondasz.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Légy határozott, magabiztos, precíz és összeszedett. Csak arra válaszolj, amit kérdeznek.  Az interjúztatók nem lelkesednek azért, ha  a jelentkező hebeg-habog, könnyen zavarba jön, eltér a tárgytól, vagy összevissza beszél.  Emellett azzal is magad alatt vágod a fát, ha arrogáns vagy, egy-egy keresztkérdésre ingerülten válaszolsz, esetleg kioktatod vagy provokálod a kérdezőt. Ne hagyd, hogy az állásinterjú alatt bármi kihozzon a sodrodból! Gondolj arra, hogy csak rövid ideig tart a kényszerű kérdezz-felelek. (Ez a személyes felvételi beszélgetésekre is érvényes.)

Kellemetlen percek: titkolózás, tudatlanság (Oldaltörés)

A kínos perceknek is vége szakad
© sxc.hu
Eltitkolt szakmai „ballépések”
Az önéletrajzát mindenki igyekszik felturbózni, hogy elnyerje a hőn áhított állást. Ezzel nincs is gond. A rutinos fejvadászok, HR-esek egyből kiszúrják, ha valaki nyilvánvaló hazugságokkal rukkol elő: ilyen a poszt betöltéséhez szükséges képzettség, végzettség hiánya, a sok „kamutanfolyam” (pár hónapos szakmai gyorstalpalók), a gyakorlat hiánya, vagy a nagyvonalúan felsorolt munkahelyek listája. Ezek mellett nem nézik jó szemmel, ha az álláskereső igyekszik eltitkolni, hogy előző munkahelyét már hónapokkal, esetleg évekkel korábban otthagyta, és azóta nem dolgozott a szakmában, esetleg kiesett a gyakorlatból.

Kellemetlen perceket szerezhetsz magadnak, ha tudatosan eltitkolod, miért jöttél el előző munkahelyedről, vagy letagadod a valós okot: kirúgtak, felmondtál. Az állásinterjún úgyis kiderül az igazság, ezért jobb, ha rögtön az elején tiszta vizet öntesz a pohárba, nem ködösítesz. Távozásod okáról tárgyilagosan, tömören számolj be, ne ócsárold volt főnöködet, sem a céget, ahonnan eljöttél. Maradj diszkrét, és tartsd magadban sérelmeidet!

Túlzott elvárások

Az interjúztatóknak olykor bizony leesik az álluk, amikor a kérdésre, hogy milyen céges juttatásokra számít a jelentkező, megdöbbentő - az állásra pályázók számára magától értetődő - választ kapnak. A céges autót, telefont, taxicsekket, étkezési utalványt, fittneszbérletet náhány jelentkező még akkor is elvárja, ha munkaköre és a meghirdetett poszt ezeket a plusz juttatásokat nem teszi indokolttá. Az sem hajtja a jelentkező malmára a vizet, ha a felvételi beszélgetésen gátlástalanul alkudozni kezd leendő főnökével a magasabb fizetésről, anélkül, hogy végzettsége, képzettsége ezt lehetővé tenné.

Tájékozatlanság

Amint egy aprócska jel utal arra, hogy a pályázó nincs tisztában a cég profiljával, tevékenységi körével, az interjúztatók máris fölénybe kerülnek. Megfelelő ismeretek, háttértudás nélkül  - felkészületlenül - ne menj állásinterjúra, mert nem tudsz majd hiteles és meggyőző választ adni a keresztkérdésekre: miért az adott cégnél akarsz elhelyezkedni, mit tudsz nyújtani a vállalatnak, hogyan képzeled el a jövődet két év múlva.


hvg.hu Karrier

Rafinált trükkök a briliáns állásinterjúhoz

Légy udvarias! - az aranyszabályt az állásinterjún is érdemes észben tartani. Igen ám, de mit tehetsz, ha az interjúztató indokolatlanul udvariatlan, támadó vagy lekezelő? Íme néhány stratégia, amellyel leveheted a lábáról a kötözködő kérdezőt!

hvg.hu Karrier

A munkahelyi unalom csalhatatlan jelei, és a biztos recept

Hírből sem ismered a munkahelyi unalom fogalmát? Szinte röpül az idő, amikor az irodában dolgozol? Ez esetben a szerencsések közé tartozol, akik élnek-halnak munkájukért, esetleg túlterhelt vagy, és nincs időd unatkozni. Íme a kulcskérdések, amelyek fényt deríthetnek ambícióid meglétére avagy hiányára.

hvg.hu Karrier

Elbénázott bemutatkozás, nyerő taktika

Ha üzletről, munkáról van szó, különösen kényes kérdés, hogyan változtasd meg a rólad kialakult kedvezőtlen képet, az első benyomás ugyanis döntő szerepet játszik megítélésedben. Elég egy rosszul sikerült bemutatkozás, egy elbénázott „belépő”, esetleg pár perc késés, és máris elástad magad főnököd, munkatársaid előtt. Tanácsok taktikusoknak.

hvg.hu Karrier

Négy nyerő ötlet, hogyan készülj a nyaralásra

Hosszú, forró nyár, nyűgös munkavállalók, türelmetlen kollégák. Itt az ideje, hogy napokig, esetleg hetekig az iroda felé se nézz! Hogyan tervezd meg nyaralásodat? Milyen szempontokra figyelj, amikor eldöntöd, kiveszed jól megérdemelt szabadságodat? Ötletek.

hvg.hu Karrier

A hat legtrükkösebb kérdés az állásinterjún

Alaposan felkészültél az állásinterjúra: az önéletrajzod tartalmilag és formailag is tökéletes, fölvértezted magad a kekeckedő kérdésekkel szemben, nem szaladgálnak hangyák a gyomrodban, és már csak az utolsó lépés van hátra, hogy odaállj az interjúztató elé. Íme, hat trükkös kérdés, amelyre jó, ha előre fölkészülsz!

Egy kis rejtély: eltűnt az egyik laptop 3 modell a Microsoft áruházából

Egy kis rejtély: eltűnt az egyik laptop 3 modell a Microsoft áruházából

Nagy ötlet: egyesíti az 5G-t és a Wi-Fi 6-ot a Qualcomm

Nagy ötlet: egyesíti az 5G-t és a Wi-Fi 6-ot a Qualcomm

André Aciman: A legtöbben nem vagyunk boldogok azzal, akik valójában vagyunk

André Aciman: A legtöbben nem vagyunk boldogok azzal, akik valójában vagyunk

Pár udvari beszállítót kiüthetnek az új városvezetők, az oligarchákat nem tudják megsebezni

Pár udvari beszállítót kiüthetnek az új városvezetők, az oligarchákat nem tudják megsebezni

Soproni Tamás: "Nem készülök boszorkányüldözésre"

Soproni Tamás: "Nem készülök boszorkányüldözésre"

Elkészült az embert láthatatlanná tévő anyag

Elkészült az embert láthatatlanná tévő anyag