szerző:
hvg.hu

Hosszú, forró nyár, nyűgös munkavállalók, türelmetlen kollégák. Itt az ideje, hogy napokig, esetleg hetekig az iroda felé se nézz! Hogyan tervezd meg nyaralásodat? Milyen szempontokra figyelj, amikor eldöntöd, kiveszed jól megérdemelt szabadságodat? Ötletek.

Senki sem pótolhatatlan - tartja a mondás. Mi a helyzet nyáron, amikor a kollégák egymás után veszik ki szabadságukat? Ki dolgozik a hiányzók helyett? Hogyan vond ki magad a forgalomból egy időre úgy, hogy ne legyen lelkiismeretfurdalásod a hátrahagyott munka miatt, és ne kelljen attól tartanod, hátha kollégáid távollétedben megoldhatatlan feladatokkal szembesülnek?

Tervezz előre!

Nyár, pihenés, kikapcsolódás
© Dripnet
Jó előre - hónapokkal esedékes szabadságod előtt - jelentsd be, mikor mész nyaralni, így főnöködet és kollégáidat nem éri derült égből villámcsapásként távolléted híre. A tervezés több okból is elkerülhetetlen: egyrészt érdemes egyeztetned munkatársaiddal - hogy a nyáron mindenki ki tudja venni szabadságát -, másrészt így lecsökken annak kockázata, hogy főnököd az utolsó pillanatban arra hivatkozva, hogy nem szóltál időben, nem enged el. Egyes cégeknél már a nyaralást megelőző évben be kell jelenteni a konkrét időpontot, akkor is, ha a munkavállaló még nem tudja, hol tölti majd szabadságát.

Állj készenlétben!

Előfordulhat, hogy nem vehetsz ki több hetet egyhuzamban, szabadságodat el kell apróznod - mindez persze attól függ, hogy milyen szakmában dolgozol. Az sem egyedi eset, ha a munkavállaló év elején közli, mikor nem dolgozik, aztán pár nappal a tervezett pihenés előtt beüt valami: egy sürgős tervleadás vagy tárgyalás, vidéki út, esetleg helyettesítenie kell kollégáját, aki éppen akkor munkaképtelen. Ilyenkor mérlegelned kell: a cég érdekeit tartod szem előtt, vagy saját igényeidet.

Kínosabb a helyzet, ha előre lefoglaltad és befizetted nyaralásodat, ilyenkor nincs más megoldás: nemet mondasz és elutazol - hiszen jó előre bejelentetted, mikor nem számíthatnak munkádra  -, vagy lemondod az utat, és elhalasztod pihenésedet. Ennél jóval egyszerűbb, ha szabadságodat kellemetlenségek és különösebb szervezés nélkül eltolhatod; ebben az esetben érdemes meghoznod ezt az áldozatot a cégért.

Szervezz hosszú hétvégéket!

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Ha úgy érzed, a nyár hajszás időszak, kevés az esély arra, hogy egy hétre elszabadulhatsz munkahelyedről, „hosszú hétvégézz”. Végy ki egy-egy nap szabadságot a hét elejére vagy végére, és válassz olyan úticélt, ahol - végső esetben - kollégáid utolérhetnek. (Ez nem jelenti azt, hogy mobiltelefonodat éjjel-nappal bekapcsolva kell tartanod.)

A teljes ellazuláshoz, ahhoz, hogy tökéletesen kipihend magad, kevés három nap, legalább egy hét kell, amit az irodától távol töltesz. Ősszel vagy tavasszal, amikor kevesebb a munka, mindenképpen hosszabb időre szakadj ki a taposómalomból!

Egy friss amerikai  internetes felmérésből - amely  a munkavállalók nyaralási szokásain alapult - kiderült, hogy a vizsgálatban részt vevő országok közül a dolgozók Amerikában veszik ki a legkevesebb, átlagosan 14 szabadnapot évente. Az amerikaiakat követik a britek 24 nappal, a németek 26, a spanyolok 30, a franciák 36 szabadnappal.

Kérj szívességet!

Gondoskodj róla, hogy munkatársaid vészhelyzetben el tudjanak érni - ha mobilodat, laptopodat nem viszed magaddal, hagyd meg szállodád címét, telefonszámát, esetleg egy helyi számot, e-mail címet - fogadóét, vendégházét. Nem szükséges kollégáid orrára kötni útvonaltervedet, a lényeg, hogy szükség esetén kapcsolatba léphessenek veled. Emellett nem árt, ha megbízod egy munkatársadat azzal, hogy helyettesítsen, de tudatosítsd benne, hogy cserébe ugyanezt elvárhatja tőled.

hvg.hu Karrier

Rafinált trükkök a briliáns állásinterjúhoz

Légy udvarias! - az aranyszabályt az állásinterjún is érdemes észben tartani. Igen ám, de mit tehetsz, ha az interjúztató indokolatlanul udvariatlan, támadó vagy lekezelő? Íme néhány stratégia, amellyel leveheted a lábáról a kötözködő kérdezőt!

hvg.hu Karrier

A hat legtrükkösebb kérdés az állásinterjún

Alaposan felkészültél az állásinterjúra: az önéletrajzod tartalmilag és formailag is tökéletes, fölvértezted magad a kekeckedő kérdésekkel szemben, nem szaladgálnak hangyák a gyomrodban, és már csak az utolsó lépés van hátra, hogy odaállj az interjúztató elé. Íme, hat trükkös kérdés, amelyre jó, ha előre fölkészülsz!

hvg.hu Karrier

Négy tipp, hogy ne csak a szomszéd irodája legyen zöldebb

A „zöldmánia” az élet minden területére begyűrűzött: nemcsak otthonunk kialakításakor vagy egészségünk védelme érdekében ragaszkodunk a környezetbarát megoldásokhoz, munkahelyi közegünk kiépítésekor is fontos szempont, hogy a későbbiekben kellemesen érezzük magunkat, és persze a környezetet se pusztítsuk esztelenül. Tippek zöldbarátoknak.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi unalom csalhatatlan jelei, és a biztos recept

Hírből sem ismered a munkahelyi unalom fogalmát? Szinte röpül az idő, amikor az irodában dolgozol? Ez esetben a szerencsések közé tartozol, akik élnek-halnak munkájukért, esetleg túlterhelt vagy, és nincs időd unatkozni. Íme a kulcskérdések, amelyek fényt deríthetnek ambícióid meglétére avagy hiányára.

104-ből 100 sertésnél bukkant problémákra a Nébih Tolna megyében

104-ből 100 sertésnél bukkant problémákra a Nébih Tolna megyében

Pintér: Az elektromos roller segédmotoros kerékpárnak számít

Pintér: Az elektromos roller segédmotoros kerékpárnak számít

Csak a legjobbak: az Apple váratlanul bejelentett egy rendezvényt december elejére

Csak a legjobbak: az Apple váratlanul bejelentett egy rendezvényt december elejére

Jakab Péter újra elfoglalta Orbán parlamenti székét - videó

Jakab Péter újra elfoglalta Orbán parlamenti székét - videó

Hrutka a válogatottról: Évtizedek óta nem tudunk szembenézni a magyar foci problémáival

Hrutka a válogatottról: Évtizedek óta nem tudunk szembenézni a magyar foci problémáival

Budapestre jön a The Dead South

Budapestre jön a The Dead South