szerző:
hvg.hu

Ha üzletről, munkáról van szó, különösen kényes kérdés, hogyan változtasd meg a rólad kialakult kedvezőtlen képet, az első benyomás ugyanis döntő szerepet játszik megítélésedben. Elég egy rosszul sikerült bemutatkozás, egy elbénázott „belépő”, esetleg pár perc késés, és máris elástad magad főnököd, munkatársaid előtt. Tanácsok taktikusoknak.

Előfordulhat, hogy a negatív első benyomás miatt erőfeszítéseid ellenére sem sikerül jobb színben föltüntetni magad felettesed, kollégáid előtt. Ilyenkor nem tehetsz mást, lassan, lépésről-lépésre igyekszel megváltoztatni a  rólad kialakult képet, ügyelve, hogy cselekedeteiddel is alátámaszd: rászolgálsz a bizalomra, az elismerésre.

Most mi van?
© sxc.hu
A ''lassú víz partot mos'' taktikánál hatásosabb, ha négyszemközt beszéled meg kollégáddal, miért neheztel rád, miért vannak előítéletei, illetve mit tettél vagy mondtál, amiért ferde szemmel néz rád.

Az őszinte beszélgetés sokat segíthet, hiszen így lehetőséged nyílik arra, hogy saját szemszögedből is láttasd „ballépésedet”, amelyből kollégád ellenérzése, tartózkodása fakad. Ha magyarázatod nem győzte meg, ne erőltesd a dolgot, bízz benne, hogy idővel -  ahogy jobban megismer - megváltozik a véleménye.

Ellenkező esetben - ha előítéletei vannak veled szemben - úgysem tehetsz semmit, hozzáállását nem fogja megváltoztatni, hacsak nem történik valami, ami arra készteti, hogy átértékelje álláspontját (például kisegíted szorult helyzetéből, segítesz neki, hogy időben befejezhesse munkáját, összehozod néhány ismerős szakemberrel, akit ő csak nagy nehézségek árán tudna utolérni).

Kollégád reménytelen eset, mert szilárdan ragaszkodik a rólad kialakult negatív képhez? Hagyd meg ebben a tudatban, és igyekezz kitérni az útjából - közben derítsd ki, miből táplálkozik ellenérzése. Ha munkatársad beszélgetés közben rájön, hogy tévesen ítélt meg, kérj bocsánatot, és nevessetek egy jót a félreértésen!

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Nehezebb helyzetben vagy, ha nem tudod személyesen rendezni a dolgot, csak telefonon, vagy levélben érintkezel azzal, akire első találkozásotokkor rossz benyomást tettél. Ilyenkor ne feszegesd a kérdést, őrizzétek meg a kollegiális jó viszonyt, amíg nem tisztázzátok a félreértést! Vonatkoztass el a céges ügyektől, és írj egy privát levelet kollégádnak, amelyben arra kéred, hogy személyesen is beszélgessetek. Ha elutasítja kérésedet, ne érezd úgy, hogy feltétlenül el kell nyerned a rokonszenvét: te megtetted a kezdő lépést, a többit bízd rá!

Tudod, hogy hibáztál? Emlékszel is az esetre?  (Nem fogtál kezet a főnökkel, vagy letegezted a liftben, kézfogásnál, üdvözlésnél véletlenül leköpted, egy beszólással megbántottad stb. ?) Játszd le magadban újra az eseményeket, esetleg vitasd meg őket egy barátoddal, aki kívülállóként elmondhatja véleményét.

Hogyan hozhatod kollégád tudomására, hogy csak szerencsétlen véletlenről van szó, nem szándékos durvaságról vagy figyelmetlenségről? Mielőtt odaállsz elé és elismered, hogy hibáztál, győződj meg róla, hogy az eset valóban megtörtént, nem csak képzelt sérelemről, félreértésről van szó. Ezután kérj bocsánatot! Ne cifrázd, szorítkozz egy rövid, tömör bocsánatkérésre. Ha kedvezően reagál mondandódra, úgyis lesz lehetőségetek arra, hogy részletesen kivesézzétek a történteket.

A negatív első benyomás sokszor már a személyes találkozás előtt kialakul. Ha első munkanapodon fél órát késel - és a cégnél senki nem tudja, merre jársz - ne csodálkozz, hogy érkezésedkor senki sem üdvözöl kitörő lelkesedéssel. Ha tudod, hogy nem fogsz pontosan érkezni az irodába, vagy egy üzleti találkozóra, ne állítsd át az órádat, hogy arra hivatkozhass: rosszul jár, nem vetted észre, hogy késtél. Inkább értesítsd üzletfeledet vagy az irodát, hogy később érkezel, és kérj bocsánatot! Nevezz meg egy reális időpontot, amikor beérsz, így nem kell újabb késéssel tetézni „bűnödet”, és senki sem fog hiába várni.

Egy gyenge üdvözlő beszéddel vagy prezentációval is eláshatod magad új munkahelyeden. Ilyenkor ne kezdj hebegni-habogni, inkább őszintén mondd el, hogy a lámpaláz számlájára írható „kudarcod”, és biztosítsd róla kollégáidat, hogy legközelebb gördülékenyebben megy majd  a dolog. Az őszinteség sok kínos helyzeten átsegíthet.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi unalom csalhatatlan jelei, és a biztos recept

Hírből sem ismered a munkahelyi unalom fogalmát? Szinte röpül az idő, amikor az irodában dolgozol? Ez esetben a szerencsések közé tartozol, akik élnek-halnak munkájukért, esetleg túlterhelt vagy, és nincs időd unatkozni. Íme a kulcskérdések, amelyek fényt deríthetnek ambícióid meglétére avagy hiányára.

hvg.hu Karrier

Négy tipp, hogy ne csak a szomszéd irodája legyen zöldebb

A „zöldmánia” az élet minden területére begyűrűzött: nemcsak otthonunk kialakításakor vagy egészségünk védelme érdekében ragaszkodunk a környezetbarát megoldásokhoz, munkahelyi közegünk kiépítésekor is fontos szempont, hogy a későbbiekben kellemesen érezzük magunkat, és persze a környezetet se pusztítsuk esztelenül. Tippek zöldbarátoknak.

hvg.hu Karrier

Rafinált trükkök a briliáns állásinterjúhoz

Légy udvarias! - az aranyszabályt az állásinterjún is érdemes észben tartani. Igen ám, de mit tehetsz, ha az interjúztató indokolatlanul udvariatlan, támadó vagy lekezelő? Íme néhány stratégia, amellyel leveheted a lábáról a kötözködő kérdezőt!

hvg.hu Karrier

A hat legtrükkösebb kérdés az állásinterjún

Alaposan felkészültél az állásinterjúra: az önéletrajzod tartalmilag és formailag is tökéletes, fölvértezted magad a kekeckedő kérdésekkel szemben, nem szaladgálnak hangyák a gyomrodban, és már csak az utolsó lépés van hátra, hogy odaállj az interjúztató elé. Íme, hat trükkös kérdés, amelyre jó, ha előre fölkészülsz!

hvg.hu Karrier

Négy nyerő ötlet, hogyan készülj a nyaralásra

Hosszú, forró nyár, nyűgös munkavállalók, türelmetlen kollégák. Itt az ideje, hogy napokig, esetleg hetekig az iroda felé se nézz! Hogyan tervezd meg nyaralásodat? Milyen szempontokra figyelj, amikor eldöntöd, kiveszed jól megérdemelt szabadságodat? Ötletek.

Kisiklott egy Budapestre tartó vonat mozdonya Romániában

Kisiklott egy Budapestre tartó vonat mozdonya Romániában

Közgyűjteményi toplista: Frida Kahlóék lenyomták Picassóékat

Közgyűjteményi toplista: Frida Kahlóék lenyomták Picassóékat

A doktori iskolák felhígítása felé mutatnak a Magyar Akkreditációs Bizottság új szabályai

A doktori iskolák felhígítása felé mutatnak a Magyar Akkreditációs Bizottság új szabályai

Átlépte a lakosság készpénzállománya az 5000 milliárd forintot

Átlépte a lakosság készpénzállománya az 5000 milliárd forintot

A Nixon elleni eljáráshoz hasonlította Nancy Pelosi a most zajló meghallgatás-sorozatot

A Nixon elleni eljáráshoz hasonlította Nancy Pelosi a most zajló meghallgatás-sorozatot

Elbukta alelnöki posztját a Néppártban a Fidesz

Elbukta alelnöki posztját a Néppártban a Fidesz