szerző:
MTI

A tavalyi és az év eleji erős gazdasági növekedés miatt jobb tárgyalóhelyzetbe került szakszervezetek az idén több béremelést tudtak kiharcolni az euróövezetben.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Hosszas lassulás után első ízben az idei második negyedévben gyorsult a bérköltségek növekedése az euróövezet átlagában éves összehasonlításban. Hosszabb távra azonban nem sok jót ígér, hogy az augusztusról múlt héten megjelent beszerzőmenedzser-mutatók tanúsága szerint a foglalkoztatás növekedése már lassul mind az iparban, mind a szolgáltatásokban.

Az euróövezet átlagában a vállalati bérköltség - a nominális óránkénti munkaköltségeken belül a bérköltség szezonális kiigazítással - a második negyedévben 2,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölték az EU statisztikai hivatalában.

Előzőleg folyamatosan lassult az ütem: a tavalyi első és második negyedben 2,9-2,9 százalékkal, a harmadikban 2,7 százalékkal, az utolsóban 2,4 százalékkal, az idei első negyedben 2,3 százalékkal volt nagyobb a bérköltség, mint egy évvel korábban.

Az EU statisztikai hivatalának módszertanában a bérköltség csak a dolgozók pénzbeli és természetbeni javadalmazását tartalmazza, a bérre rakodó vállalati adókat, járulékokat - mínusz a foglalkoztatási támogatásokat - egyéb munkaköltségként tartja nyilván a hivatal. Az egyéb munkaköltségek az euróövezetben a tavalyi második és harmadik negyedben 2,4-2,4 százalékkal, az utolsóban 2,1 százalékkal, az idei első negyedben 1,9 százalékkal, a második negyedben 1,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Így, a második negyedben gyorsabb bérköltség-emelkedés ellenére, hosszabb távon mégiscsak enyhült a vállalatok teljes munkaköltség-terhelése az euróövezet átlagában. Habár az ütem gyorsult kissé az előző negyedhez képest, a második negyedévben a teljes munkaköltség-növekedés (a bér és az egyéb terhek átlaga) is csak 2,5 százalékos volt éves összehasonlításban, az egy évvel korábbi, 2,8 százalékos éves ütem helyett.

Magyarországon a bérköltség változásának irányzata nagyjából ellentétes volt az euróövezetihez képest. A bérköltség a tavalyi második negyedben 8,7 százalékkal, a harmadikban 9,9 százalékkal, az utolsóban 12,1 százalékkal, az idei első negyedben 9,2 százalékkal, a második negyedben 12,0 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál, az EU statisztikai hivatalának nyilvántartása szerint.

Közben az egyéb terhek a tavalyi második negyedben 4,5 százalékkal, a harmadikban 6,1 százalékkal, az utolsóban 10,5 százalékkal, az idei első negyedben 8,1 százalékkal, a második negyedben 10,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Ezzel a teljes munkaköltség a tavalyi második negyedben 7,7 százalékkal, a harmadikban 9,0 százalékkal, az utolsóban 11,8 százalékkal, az idei első negyedben 9,0 százalékkal, a második negyedben 11,6 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit.

MTI Karrier

Szeptemberben ki kell adni a megmaradt szabadságokat

Legkésőbb szeptember végéig kell kiadni a múlt évben ki nem adott szabadságokat a Munka törvénykönyve április 1-jétől hatályos módosítása szerint, s közben az idei szabadságokat sem lehet a korábbi mértékben átcsoportosítani a következő évre.

MTI Karrier

Kétezren pedáloztak: bringázz a munkába!

Sikeresnek értékelte a Kerékpáros Magyarország Program részeként egy hete indult Bringázz a munkába! kampányt Bodor Ádám, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kerékpáros ügyekért felelős miniszteri biztosa. A programra eddig 1890-en regisztráltak.

MTI Gazdaság

Intézkedéscsomag a feketegazdaság visszaszorítására

A kormány felkérte a vámhatóságot, az adóhatóságot, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP), valamint az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőséget (OMMF), hogy szeptember végéig készítsenek intézkedéscsomagot a feketegazdaság visszaszorítására - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt

Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt

Emmi: minden hajléktalannak jut hely

Emmi: minden hajléktalannak jut hely

Fehérorosz szál is felbukkant a Gruevszki-ügyben

Fehérorosz szál is felbukkant a Gruevszki-ügyben

Szenvedett Rossi, míg az észtekkel játszott a csapata

Szenvedett Rossi, míg az észtekkel játszott a csapata

Most vigyázzon, ha a K&H-nál van számlája, lenyúlós e-mail terjed

Most vigyázzon, ha a K&H-nál van számlája, lenyúlós e-mail terjed

Újabb nagyvárosokból tiltják ki a dízel autókat Németországban

Újabb nagyvárosokból tiltják ki a dízel autókat Németországban