Tetszett a cikk?

Sok HR-es (személyzeti ügyekért felelős szakember) és interjúztató gondolja azt, hogy „stresszelős” interjú segítségével több, pontosabb információhoz juthat az állásra pályázó várható munkahelyi teljesítményéről. Ezt azonban szerencsére a kutatások nem igazolják. Írásunkból megtudhatod, mi a teendő, ha stresszinterjúztatnak.

Behívtak az interjúra

Félóra várakozás után végre behívott az interjúztató, ám szúrós tekintettel követi minden mozdulatodat. Kérdez, de nem hagyja, hogy befejezd, közbevág: „Csak ennyi?” A szobában egyébként is nagyon meleg van, fészkelődsz a kényelmetlen, alacsony széken. Kiver a veríték, hallod magadat, amint hebegve mentegetőzöl, és rádöbbensz: stresszinterjún vagy.

A felkészülés a magabiztosság alapja

Minden esetben érdemes alaposan felkészülni az interjúra. Minél több információd van, annál magabiztosabb leszel, és annál kisebb a valószínűsége, hogy kellemetlen meglepetés ér. Amikor megtudod, hogy állásinterjúra hívtak, derítsd ki, hogy pontosan hol lesz az interjú, ki(k) lesz(nek) ott, ki dönt a felvételedről, ki lesz a főnököd, ha felvesznek, meddig tart az interjú, hány kör lesz, hogyan zajlik a felvételi? Az ezekre kapott válaszok (esetleg a válasz hiánya) sokat elárul a vállalatról és a rád váró interjúról. 

Maradsz vagy mész? Ne stresszelj az állásinterjún!
© scx.hu
Ismerd fel a helyzetet!

A helyzet felismerése és tudatosítása az első lépés. Ilyenkor a legkifizetődőbb, ha saját magadat adod, és nem próbálsz szerepek mögé bújni. Vegyél egy mély levegőt, és döntsd el, hogy hajlandó vagy-e velük játszani. Ha igen, akkor tegyél úgy, mintha ez egy üzleti megbeszélés lenne, egy nehéz természetű vevővel. Lassan, határozottan beszélj. Válaszolj a kérdésekre a legjobb tudásod szerint.

Tedd helyre az interjúztatót!

Előfordulhat, hogy figyelmeztetned kell az interjúztatót az udvariasság szabályaira, például „ha nincs kifogása ellene, befejezem az előbb elkezdett mondatot, történetet...”. Ha egyértelmű, hogy fel akarnak bosszantani, vagy megaláznak, akkor – továbbra is nyugodtan – beszélj az ezzel kapcsolatos érzéseidről. Mint minden konfliktushelyzetben, itt is elveheti a dolog élét, ha tárgyilagosan tisztázod, hogy a másik viselkedése hogyan érint téged.

A legjobb védekezés...

Elméletileg a stresszinterjú célja az, hogy lássák, mennyire tudod megőrizni az önuralmadat, hogyan viselkedsz feszült helyzetben. Másrészt ez egy „felvételi beszélgetés”, azaz te is kérdezhetsz. Vedd át az irányítást, kérdezz vissza. Ebben van némi kockázat, de hatásos, ha azt mondod: „Most, hogy válaszoltam, kíváncsi lennék, hogy Ön mit válaszolna ugyanerre a kérdésre”. Megoldás lehet az is, ha, miközben beszélsz, felállsz és elkezdesz fel-alá sétálni. Ha szóvá teszik, mondd, hogy a komoly és nehéz kérdéseik fokozott koncentrációt igényelnek, és állva ez neked jobban megy.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Kell ez neked?

Munkavállalóként sokszor elfelejtjük, hogy a munkaviszony kétoldalú kapcsolat, amelyben mindkét félnek elégedettnek kell lennie ahhoz, hogy hosszabb távon együttműködhessenek. A vállalatnak is el kell adnia magát, hiszen azt várják el tőled, hogy lelkesen, lojálisan végezd majd a feladataidat.

Tedd fel magadnak a kérdést: vajon hogyan fognak veled viselkedni, ha már a kapcsolat kezdetén stresszelnek (pláne ha megaláznak)? Mi lesz, ha már aláírtad a munkaszerződést és tényleg a „kezük közé” kerülsz?

Állj fel, ha nem bírod!

A stresszinterjúnak csak nagyon kivételes esetekben, ellenőrzött körülmények között van létjogosultsága, akkor, ha szakember van a közelben, és ha a munkavégzés során valóban várható, hogy állandóan feszült, stresszes helyzetekben kell dolgoznod.

Más esetekben a stresszinterjú csak az interjúztató szaktudásának hiányával magyarázható jóindulatúan. Különösen, ha ez az interjúztató a leendő főnököd. Ilyen esetben érdemes megköszönni a lehetőséget, és udvariasan távozni.

Gerlei Béla, karrier-tanácsadó
karrierintezet.hu

hvg.hu Karrier

Bizarr kérdések az állásinterjún

A legtöbb álláskereső, akit felvételi beszélgetésre hívnak, számít az olyan, már-már tipikus kérdésekre, mint a „milyen állat/növény lenne?”, vagy „Ötévesen mire vágyott?” Hogyan kerekedhetsz felül zavarodon, és hengerelheted le leendő fönöködet? Szokatlan kérdések, nyerő taktikák.

hvg.hu Karrier

A négy legtrükkösebb állásinterjú

Az állásinterjút irányító HR-es egy-egy tipikus kérdezői magatartást felvéve szinte mindent megtudhat a jelentkezőről. Melyek a főbb stratégiák? Hogyan tudhatsz meg minél többet leendő alkalmazottadról – gyengeségeiről, félelmeiről, személyiségéről –, illetve jelentkezőként mire kell ügyelned, ha sikerrel akarod venni az akadályokat?

hvg.hu Karrier

Praktikák tapasztalatlan állásvadászoknak

Eljött a pillanat, kezedben a diploma, amelyért megdolgoztál, és már csak az utolsó lépés van hátra, hogy a védett burokból kilépj az „életbe”: állást kell találnod. Hogyan fogj hozzá? Hol érdemes kezdeni a keresgélést? Ötletek zöldfülűeknek és csüggedt állásvadászoknak.

hvg.hu Karrier

Mivel húzhatod ki a gyufát az állásinterjún?

Mint bikának a vörös posztó, olyan az irritáló, provokatív vagy éppen tudatlan jelentkező az interjúztatónak. Neked áll feljebb, vagy csak így jelzed a felvételi beszélgetést vezető kekeckedő munkatársnak: amilyen az adjisten, olyan a fogadjisten? Íme néhány idegesítő körülmény, amelytől az interjúztatókat kirázza a hideg!

hvg.hu Karrier

Zavarbaejtő botlások az állásinterjún

Úgy érzed, hogy fölkészültél az állásinterjúra? Néha akkor is beteljesülnek rémálmaid, amikor biztos vagy benne, hogy semmi rossz nem történhet: egyetlen kínos kérdéssel sem hozhatnak zavarba. Lebőgések márpedig mindig adódhatnak! Tanácsok.

Olyan nagy bajban van a Nagy-korallzátony, hogy már az ENSZ is lépne

Olyan nagy bajban van a Nagy-korallzátony, hogy már az ENSZ is lépne

A kánikula mellé szaharai port is kapunk a nyakunkba

A kánikula mellé szaharai port is kapunk a nyakunkba

Nagyobb a szakemberhiány a vendéglátásban, mint korábban

Nagyobb a szakemberhiány a vendéglátásban, mint korábban