szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A norvégok, a dánok, a svédek és a svájciak jelentős része akkor is dolgozna, ha nem lenne rákényszerülve, míg a volt szocialista országokban, Kelet-Németországot és Magyarországot kivéve kisebbségben vannak azok, akik szívesen dolgoznának a pénztől függetlenül is.

2005 novemberében az ISSP (International Social Survey Programme) megbízásából TÁRKI által végzett Work Modul 2005 kutatás többek között arra kereste a választ,  vajon az emberek csupán pénzkereseti lehetőségnek, vagy örömforrásnak tekintik munkájukat, amely a pénztől függetlenül is életük fontos részét képezi.

Az eredményekből kiderül, hogy Nyugat-Európában, Skandináviában és a két angolszász országban viszonylag kevesen értenek egyet azzal a kijelentéssel, hogy a munka csak pénzkereseti lehetőség, semmi több. Norvégiában a megkérdezettek 13 százaléka, Svájcban 18 százaléka, Írországban, Nagy-Britanniában, Nyugat-Németországban és Finnországban a lakosság körülbelül harmada értett egyet ezzel a kijelentéssel.

Ehhez képest Dél-Európában és a poszt-szocialista országokban rosszabb a helyzet, különösen Bulgáriában és Spanyolországban magas a munkát csupán pénzkereseti lehetőségnek tekintők aránya, itt a megkérdezettek kétharmad vélekedett így. Magyarországon a kutatásban részt vevők 38 százaléka értett egyet az állítással.

Legkevésbé Bulgáriában értenek egyet azzal a kijelentéssel, hogy akkor is szeretnének dolgozni, ha nem lenne szükségük a pénzre. Spanyolországban a megkérdezettek 41 százaléka választotta az „egyetértek” vagy a „teljesen egyetértek” alternatívákat.

Finnországban hasonló (36 százalék) volt az aránya azoknak, akik akkor is szeretnének dolgozni, ha nem lenne szükségük a pénzre. A többi skandináv országban azonban kiemelkedően sokan (69-76 százalék) értenek egyet a fenti kijelentéssel, és a svájciak háromnegyede szintén dolgozna akkor is, ha nem lenne rákényszerülve.

A volt szocialista országokban, Kelet-Németországot és Magyarországot kivéve kisebbségben vannak azok, akik szívesen dolgoznának a pénztől függetlenül is. Kelet-Németországban a megkérdezettek bő háromnegyede, Magyarországon 57 százaléka értett egyet a kijelentéssel.

hvg.hu Karrier

Hét mesés állás, amire mindenki vágyik

Mi leszel, ha nagy leszel? A közkedvelt kérdés a mai napig a legelképesztőbb válaszokra sarkallja a gyerekeket. Fagylaltárus, főgonosz, hercegnő? És mire vágynak a felnőttek? Utánanéztünk, melyek azok az álomszakmák, amelyek az amerikaiak többségét lázba hozzák.

hvg.hu Plázs

Mik válthatnak ki stresszt?

A munkaszervezésben végbemenő változások új kockázatokat teremtenek, amelyek fokozott mértékű stresszhez, majd végső soron a szellemi és fizikális egészség súlyos romlásához vezethetnek - állítja egy új uniós jelentés.

hvg.hu Karrier

Miért nem tudják eladni magukat a magyar álláskeresők?

Egy friss nemzetközi munkahelyi felmérés szerint a magyarországi álláskeresők több mint fele úgy véli, önéletrajza nem a lehető legjobb képet nyújtja róla a potenciális munkaadó felé, több mint egyharmaduk pedig attól tart, hogy nem szerepel jól a személyes állásinterjúk során.

Egy 25 éves magyar is belehalt a fertőzésbe Thaiföldön

Egy 25 éves magyar is belehalt a fertőzésbe Thaiföldön

Egyharmadával esett vissza a gazdaság az euróövezetben

Egyharmadával esett vissza a gazdaság az euróövezetben

Jön az első bírósági ügy, amit jó eséllyel a YouTube kalózfilmesei fognak megnyerni

Jön az első bírósági ügy, amit jó eséllyel a YouTube kalózfilmesei fognak megnyerni