szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mi leszel, ha nagy leszel? A közkedvelt kérdés a mai napig a legelképesztőbb válaszokra sarkallja a gyerekeket. Fagylaltárus, főgonosz, hercegnő? És mire vágynak a felnőttek? Utánanéztünk, melyek azok az álomszakmák, amelyek az amerikaiak többségét lázba hozzák.

Koncertszervező

Csillogás, hírnév, pénz, mosolygós sztárok - a legtöbb ember azt képzeli, a koncertszervezők élete kellemes és kényelmes. Hogy emellett állandó nyomás alatt élnek - elkészül-e minden határidőre, sikerül-e egyeztetni a résztvevőkkel (énekesekkel, táncosokkal, hátérszemélyzettel) és kielégíteni a fellépők igényeit - már elsikkad. Ahogy a gyakran 70 órás munkahét is. Mindezért cserébe viszont évente több százezer dollár is ütheti a kezdők markát is, attól függően, hogy vannak-e jó kapcsolataik, hol sikerül elhelyezkedniük és kivel dolgoznak együtt.

Luxusutazás-szervező

Forróság, paradicsomi környezet
© sxc.hu
Ki ne képzelné el, hogy milyen lenne naphosszat pálmafák alatt heverészni, koktélt szürcsölni az azúrkék tenger partján, és csak azzal törődni, hogy le ne égjen a bőrünk, eleget együnk és aludjunk? Az utazásszervezők mindezt át is élhetik. Ám az a pár nap, amit a csodás helyeken eltöltenek, leginkább rohanással telik: letesztelik a szolgáltatásokat, a személyzet munkáját, felmérik a lehetőségeket, amelyeket ügyfeleiknek kínálhatnak, és tárgyalnak a partnerekkel.  Mindezért átlagosan évi 20 ezer dollárt keresnek (1 dollár körülbelül 175,6 forint).

Divatszakértő

Sztárok között mozognak, puccos partikra járnak, ínyencfalatokat fogyasztanak, és ha úgy tartja kedvük, csak délben másznak ki az ágyból. Nos, a felkapott stylistoknak, akik sztárokkal dolgoznak, nap mint nap meg kell küzdeniük az emberi természettel: a hisztis, követelőző, maximalista ügyfeleket akkor is mosolyogva kell kiszolgálniuk, ha bal lábbal keltek föl, és a pokolba kívánják a fölösleges szeszélyeket. Ennek fejében viszont busás összeg üti a markukat. Egy hétköznapi ügyfelekkel foglalkozó divatszakértő hetente akár 5-10 ezer dollárt is megkereshet.

Képregényrajzoló

Megelevenedett misztikus alakok: emberfeletti képességekkel megáldott szuperhős, méltó ellenfele, a főgonosz, akit gigászi lények segítenek abban, hogy világuralomora törjön, csaták, áldozatok, és végül a jó győzelme - mindez munkaidőben, jó pénzért. Aki gyermeki énjét, és kézügyességét ezen a területen szeretné 'kamatoztatni', készüljön fel az évekig tartó nélkülözésre. Az igazán nívós munkákat ugyanis többnyire a befutott rajzolók kapják. A kezdő fizetés - pozíciótól és szakmai tapasztalatoktól függően - átlagosan évi 20 ezer dollár.

Fagylaltgyáros

Jeges élvezet
© sxc.hu
Egész nap nyalánkságokon dolgozni, új ízeket kitalálni, kóstolgatni, jól belakmározni a jeges édességből, tudva, hogy a hűtő mindig tele lesz: ez az, ami a legvonzóbb a legtöbb ember számára, ha elképzelik a fagylaltkészítők munkáját.  Mindez azonban papírmunkával, kutatással, vizsgálatokkal is jár: fel kell mérni a piacot és a fogyasztók igényeihez igazítani a kínálatot. Évente körülbelül 56 ezer dollárért.


Videojáték-tervező

Játszani, újabb és újabb ötleteket megvalósítani, bevetve kreativitást, találékonyságot - a videojátékok kiötlőinek más dolguk sincs, legalábbis az általános vélekedés szerint. Pedig ennek a munkának ugyanezek a hátulütői is: fantázia, türelem és kitartás nélkül ugyanis ezen a területen nehéz boldogulni. A kezdő fizetés átlagosan évi 25 ezer dollár, felső határ a csillagos ég.

Vendéglátó egy kaszinóban

Rulett, póker, nyerőgépek, izgalom. Szerencsés, pénzes emberek, akik költséges szórakozásra vágynak. És az érem másik oldala: kifosztott balekok, szerencsejáték-függők. Akik a kaszinóban dolgoznak, olykor napi 24 órát talpalnak, elvégzik a papírmunkát, felügyelik a rendet, vagyis mozgásban tartják a gépezetet. Mindezért - munkakörtől függően - 15 dollártól több száz dollárt is kereshetnek óránként.

hvg.hu Karrier

A tíz legveszélyesebb szakma

A világ minden tájáról naponta érkeznek a hírek, hogy beomlott egy bánya, leszakadt az állvány valamelyik építkezésen, lezuhant egy vadászgép, kisiklott egy tehervonat. Hogyan alakult a halálos munkahelyi balesetek száma itthon és Amerikában?

hvg.hu Karrier

A tíz legszexibb szakma

Zord tekintetű cowboy? Hosszú lábú szupermodell? Kisportolt testű atléta? Az egyik vezető amerikai karrieroldal olvasói véleménye alapján összeállította tízes listáját a legszexisebbnek tartott foglalkozásokról.

Magyarország megkapta a vám- és áfamentességet a szájmaszkok és egyéb védőfelszerelések behozatalára

Magyarország megkapta a vám- és áfamentességet a szájmaszkok és egyéb védőfelszerelések behozatalára

Elvtársi puritánság: Rákosiék a Várba költöztették volna a pártvezetőséget is

Elvtársi puritánság: Rákosiék a Várba költöztették volna a pártvezetőséget is

Bulgária nem engedné külföldre mezőgazdasági idénymunkásait

Bulgária nem engedné külföldre mezőgazdasági idénymunkásait