szerző:
hvg.hu

Munkahelyeden minden a legjobban alakul: érdekes feladatokkal bombáznak, élvezed a kihívásokat, kiegyensúlyozott kapcsolatot alakítottál ki kollégáiddal, amikor nem várt kellemetlenséggel szembesülsz? Egykori ellenséged, riválisod kopogtat az ajtón: munkát keres. Elszánt és rátermett, főnököd pedig fölveszi, mit sem sejtve a közöttetek feszülő ellentétről. Hogyan viselkedj újdonsült kollégáddal? Tippek.

A döntés megszületett: új taggal bővül a csapat, mégpedig olyasvalakivel, akivel egykor komoly nézeteltéréseid oltak, nem szívelhettétek egymást. Joggal merül föl a kérdés, hogyan viselkedj az újonccal? Mi a jó taktika? Ha úgy teszel, mintha nem ismernéd föl, vállalva a kockázatot, hogy fűnek-fának elmeséli, ti már ismeritek egymást, és nem vagytok puszipajtások - a te hibádból -, vagy feledve a múlt sérelmeit, őszintén elbeszélgettek, megpróbálkozol a lehetetlennel: szó nélkül együtt dolgozol egykori ellenségeddel?

Hallgatni arany?

Mielőtt lépsz, alaposan gondold át, egykor mi volt a probléma közted és riválisod között. Az érzelmeidet háttérbe szorítva sorold fel az okokat, miért fújtatok egymásra. Ha együtt dolgoztatok, és előző munkahelyeden keresztbe tett neked, esetleg azért kellett fölmondanod, mert nem tudtatok együtt dolgozni, fontold meg, érdemes-e hallgatnod! Ha nem vagytok beszélőviszonyban, és képtelen vagy kezdeményezni, vond félre főnöködet és őszintén meséld el neki a történteket.

Megelőznéd a bajt?

Kézzelfogható eredmény.
© sxc.hu
Ha még azelőtt tudomást szerzel riválisod felbukkanásáról, hogy eldőlt volna, megkapta a megpályázott állást, objektíven, anélkül, hogy a másikat elásnád főnököd előtt, számolj be múltbéli kapcsolatotokról. Ugyan nem valószínű, hogy megakadályozhatod riválisod felvételét, de elbeszélésedből főnököd képet kaphat leendő alkalmazottjáról, így az állásinterjú következő körében olyan kérdésekkel is szembesítheti, amelyek fényt derítenek jellemére, addig titkolt jó és rossz tulajdonságaira.

Kiteregeted a szennyest?

Félrevonod főnöködet, és elmeséled neki, hogy éppen amiatt jöttél el előző munkahelyedről, mert a legújabb jelölttel, aki a cég állásajánlatára jelentkezett, utáltátok egymást? Gondolj arra, hogy te kezdtél hamarabb, így lépéselőnyben vagy: elmondhatod, hogy mi volt a problémád leendő kollégáddal. Ám arra ügyelj, hogy mindent az igazságnak megfelelően tálalj, önös érdekből ne akard elásni vetélytársadat főnököd előtt. Ha az illetővel nem volt köztetek munkahelyi konfliktus (szakmai féltékenység, versengés), nézeteltéréseitek a kölcsönös ellenszenvből adódtak, igyekezz magad megoldani a helyzetet!

Távol a kíváncsi tekintetektől!

Ha a múltban nem volt drasztikus a helyzet, mindössze arról volt szó, hogy nem bírtátok egymást kollégáddal, ülj le vele egy kávéra, vagy húzd félre az alkalmas pillanatban és beszéljétek meg a dolgokat. Ahhoz, hogy zökkenőmentesen tudjatok együtt dolgozni, kompromisszumot kell kötnötök. Közhely, de igaz, hogy mindenki megérdemel még egy esélyt. Tisztázzátok az erőviszonyokat, és az ellenszenveteket leküzdve próbáljatok arra törekedni, hogy munkátok ne lássa kárát a feszült viszonynak!

Az elkerülés nem megfutamodás!

Úgy érzed, kollégád múltbéli viselkedésével megbántott, és ezt azóta sem tudod neki megbocsátani? Nem tudod megbeszélni vele a dolgokat, mert túl indulatos vagy, és az érzelmeid vezérelnek, nem a józan ész? Amíg nem vagy képes arra, hogy hideg fejjel átgondold a dolgokat, az a legjobb, ha elkerülöd kollégádat, és a találkozásotokból adódó esetleges konfliktushelyzeteket.

Hol van a tiszta lap?

Hogyha az illető bocsánatot kér múltbéli viselkedéséért, ne légy haragtartó! Természetes, hogy nem fogsz azonnal a nyakába borulni, és elfelejteni a régi sérelmeket, ám nem érdemes a múlton rágódni. Add meg régi-új kollégádnak az esélyt, hogy bebizonyíthassa: megváltozott. Ha észreveszed, hogy mindez csak ügyes trükk, hogy visszaél bizalmaddal, és a hátad mögött kibeszél, kérj segítséget főnöködtől!

Arra különösen figyelj, hogy ne kösd minden kolléga orrára: ti már ismeritek - sőt utáljátok - egymást. Személyes problémáitokat ne a nyilvánosság előtt tisztázzátok! Nem kell a kollégákat bevonni, és arra kényszeríteni, hogy valamelyőtök mellett állást foglaljanak, mert ezzel megbomlik a csapat egysége és romlik a munkamorál.

hvg.hu Karrier

Négy trükk, hogyan alkudd ki a fizetésemelést

Évek óta keményen dolgozol a cégnél? Megbízható, hozzáértő munkatárs vagy, akire mindig lehet számítani, még akkor sem berzenkedsz, ha túlórázni kell, vagy helyettesíteni a beteg kollégát? Erőfeszítéseidet mégsem honorálják? Íme néhány ötlet, hogyan hívd fel főnököd figyelmét az elmaradt javadalmazásra!

hvg.hu Karrier

Szabadulnál munkahelyedről? Válaszolj hat kérdésre!

Újabb unalmas tárgyalás, rutinfeladatok és végeláthatatlan munkaidő? Úgy érzed, hogy csak idődet - és tehetségedet - pazarlod, nincs semmi keresnivalód munkahelyeden? Mielőtt hirtelen felindulásból felmondasz, válaszolj néhány kérdésre! Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Tetovált munkatársak: mikor kell elrejteni a kígyót?

A tetoválás manapság már nem kölcsönöz extrém külsőt viselőjének, egy kis lepke a dekoltázson, kígyó a köldök körül vagy nonfiguratív ábra a karon keveseket botránkoztat meg. Ám akadnak olyan helyzetek - tárgyalás egy kiemelten fontos ügyféllel vagy egy állásinterjú -, amikor a testdíszt jobb elrejteni. Tippek.

hvg.hu Karrier

Fertőző munkamánia: a legfeltűnőbb jelek és a megoldás

Rájár a rúd a munkamániásokra: emberi kapcsolataik lassan leépülnek, magánéletük és egészségük előbb-utóbb megsínyli az állandó hajtást. Hogyan szállhatsz ki a mókuskerékből? Ismerd fel a munkamánia jeleit, és változtass életeden!

hvg.hu Karrier

Hat nyomós ok, miért nem találsz állást

Az álláskereséssel járó stresszt, elutasítást és az ebből fakadó kiábrándultságot nem mindenki tudja kezelni. Önmarcangolás helyett gondold át, hogyan mászhatsz ki a gödörből, és ezért mit kell tenned! Tippek.

Szingapúriak vásárolták be magukat a magyar hátterű MET Csoportba

Szingapúriak vásárolták be magukat a magyar hátterű MET Csoportba

Király Viktor a színpadi csillogás mellé egy másikat is választott

Király Viktor a színpadi csillogás mellé egy másikat is választott

A Honvédkórház nem fogad végtagtörötteket, miközben csúsznak az utak és a járdák

A Honvédkórház nem fogad végtagtörötteket, miközben csúsznak az utak és a járdák

Bővült a sertéspestis miatti fertőzött terület Pest megyében

Bővült a sertéspestis miatti fertőzött terület Pest megyében

Idén is a Szigetet választották a legjobb külföldi fesztiválnak

Idén is a Szigetet választották a legjobb külföldi fesztiválnak

Egészségügyi központot épít tao-támogatásból Tállai András focicsapata Mezőkövesden

Egészségügyi központot épít tao-támogatásból Tállai András focicsapata Mezőkövesden