szerző:
MTI

Közös munkaügyi ellenőrzésekről szóló együttműködési megállapodást írt alá Marianna Basuc, a Román Munkaügyi Felügyelőség vezetője és Papp István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke.

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) államtitkára elmondta: a megállapodás kiterjed a foglalkoztatás- és a munkahelyi biztonság növelésére, az egészségvédelemre vonatkozó együttműködés kiszélesítésére, fejlesztésére, elsősorban a határmenti megyék helyi munkaügyi felügyeletei között.

Simon Gábor azért is fontosnak nevezte a megállapodást, mert több magyar gazdasági szervezet létesít telephelyet, kirendeltséget Románia területén, és nagy számban vállalnak Magyarországon munkát román állampolgárok. Külön figyelmet érdemelnek - a felelősség kérdésének szempontjából - a külföldön bejegyzett, de Magyarországon, magyar munkavállalókat kiközvetítő, kölcsönbe adó cégek.

Derzsi Ákos, a román Szociális, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium államtitkára közölte, hogy a munkavállalók illetve munkáltatók hatékonyabb ellenőrzéséhez elengedhetetlen a két ország illetékes hatóságának együttműködése. A felek fontosnak tartják, hogy az egymás területén dolgozó hatóságok a hatályos törvényekről, rendelkezésekről szóló információkkal segítsék egymás munkáját.

A találkozót - a román fél kérésére - egy szakmai találkozó előzte meg. A konzultáció fő témái a különösen az építőiparra jellemző mobil munkahelyek, a mezőgazdaságban folyó munka ellenőrzési gyakorlata és tapasztalatai, valamint a foglalkoztatás adatainak nyilvántartási rendszerei voltak.

A közös munkaügyi ellenőrzések azt jelentik, hogy együtt, magyar és román felügyelők végeznek a határmenti megyékben revíziókat - mondta Papp István. Ezek célja elsősorban az, hogy a munkavállalók ne váljanak kiszolgáltatottá a munkaadóknak, és a munkaadók tartsák be a munkavédelmi előírásokat. Másrészt fontos az ellenőrzések, a számonkérések és a szankciók egységesítése.

Marianna Basuc emlékeztetett arra, hogy Romániában a régebbi magyar gyakorlathoz hasonlóan, a megyei felügyelőségeken keresztül látják el az ország munkaügyi, illetve munkavédelmi hatósági feladatait. A megyei felügyelőségeken belül külön szervezeti egységek foglalkoznak a munkaüggyel és a munkavédelemmel, a munkáltatókat illetve munkavállalókat külön tájékoztatási osztály segíti mindkét részről.

MTI Karrier

Kémkedett dolgozói után a Lidl

Ismét a bírálatok kereszttüzébe került a Lidl német élelmiszerkereskedelmi diszkontlánc, miután a német sajtó kiderítette, hogy számos üzletében módszeresen megfigyelték a dolgozókat.

MTI Gazdaság

Kikelet hadművelet: 318 milliós bírság

A Kikelet hadművelet fogyasztóvédelmi ellenőrzési akció első tíz napján a hatóságok mintegy 4900 ellenőrzést végeztek, és 1500 esetben szabtak ki bírságot 318 millió forint összegben.

MTI Gazdaság

Kikelet: eddig 900 millió forintnyi bírságot róttak ki

A Kikelet nevű tavaszi fogyasztóvédelmi akciósorozat félidejéhez érkezett, a hatóság emberei eddig 17 700 ellenőrzést végeztek és csaknem 900 millió forintos bírságot vetettek ki - közölte a kormányszóvivő csütörtökön Perbálon, egy húsüzemben tartott állatorvosi ellenőrzés utáni sajtótájékoztatón.

MTI Karrier

Hogyan csökkenthető a munkahelyi megbetegedések száma?

A rendszeres egészségügyi tv-program a munkahelyen csökkenti a kieső munkaórák számát, fokozza a termelékenységet és ezért értékelhetően növekszik a vállalat nyeresége - derül ki egy vizsgálatból, melynek eredményét Texasban ismertették.

Ködös, felhős idő lesz a hétvégén, de legalább nem lesz annyira a hideg

Ködös, felhős idő lesz a hétvégén, de legalább nem lesz annyira a hideg

 Egyre szorultabb helyzetben a NATO, de Orbán örül, és magyar sikerről beszél

Egyre szorultabb helyzetben a NATO, de Orbán örül, és magyar sikerről beszél

Milliókért kelt el egy falra felragasztott banán

Milliókért kelt el egy falra felragasztott banán

Nem tett vallomást a letartóztatott fideszes képviselő

Nem tett vallomást a letartóztatott fideszes képviselő

Medvét vettek videóra az Aggteleki Nemzeti Parkban

Medvét vettek videóra az Aggteleki Nemzeti Parkban

Munkacsoportot hoznának létre a bulinegyed szabályozására

Munkacsoportot hoznának létre a bulinegyed szabályozására