szerző:
MTI

A rendszeres egészségügyi tv-program a munkahelyen csökkenti a kieső munkaórák számát, fokozza a termelékenységet és ezért értékelhetően növekszik a vállalat nyeresége - derül ki egy vizsgálatból, melynek eredményét Texasban ismertették.

A kísérleti tv-programot a Harvard Egyetem kutatóival együttműködve állította össze az egyik amerikai tv-csatorna vezetősége. A kutatók három évig tanulmányozták, melyek azok a betegségek, egészségügyi panaszok, melyek a legkifejezettebben rontják a munka eredményességét. Korábban ezzel kapcsolatban a leggyakoribb, legsúlyosabb betegségeket emlegették, tehát a rosszindulatú daganatokat, a szívbetegséget, a cukorbajt, de amikor megvizsgálták a vállalati teljesítményt legjobban rontó egészségügyi tényezőket, egészen más képet kaptak.

A termelékenységet csökkentő betegségek tényleges listája nem a halálozás okaként fölsoroltak sora. A listát a hát- és nyakfájás vezeti, aztán a depresszió és a fáradékonyság következik, alvászavarok, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, elhízás és nyugtalanság.

A kutatók olyan céget választottak vizsgálatuk színhelyéül, amely 58 ezer alkalmazottat foglalkoztatott és a statisztikák szerint a dolgozók évente átlag nyolc napot estek ki a munkából betegség miatt. Ebből a tényleges távollét átlagosan 1,8 nap volt, ami 22 százalékot jelentett, a hiányzási idő 78 százaléka közben (6,2 nap) az alkalmazott ott volt a munkahelyen, de betegsége miatt rosszul teljesített.

A vizsgálat helyszínéül szolgáló vállalat évi bevétele 2,1 milliárd dollár és számítások szerint a termelékenységnek betegségek okozta csökkenése 153 millió dollárnyi veszteséget jelentett. A vizsgálat kezdetén úgy számolták, hogy ha az átlagos 8 napi munkaidő-kiesés már csak 7 nap lenne, ami 12 százalék javulásnak felel meg, azzal a cég bevétele 76 millió dollárral növekedne.

A kutatók 50 dollár jutalmat ajánlottak azoknak, akik részt vettek a részletes vizsgálatokkal kezdődő, egészségvédő programban, majd ezt egyéb biztosítási költségjóváírások követték. Hamar kiderült, hogy a vizsgálatok, az életmód-váltás eredményeként a három- vagy annál több kockázati tényezőjű alkalmazottak száma jelentősen csökkenthető és a harmadik év végén ezeknek az aránya már tíz százaléknál kisebbre csökkent. Kiinduláskor a dolgozók 19 százaléka volt kövér - ezek létszáma egyötödével csökkent.

MTI Karrier

Melyek a munkahelyi megbetegedés leggyakoribb formái?

A munkahelyi váz- és izomrendszeri megbetegedésekkel foglalkozik a munkahelyi biztonság és egészségvédelem európai hete, amelyet 2007. október 22-26. között rendez meg az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség.

MTI Karrier

Betiltották a munkahelyi dohányzást, kevesebb az infarktus

Írországban mintegy tíz százalékkal csökkent az infarktusok száma egy évvel azt követően, hogy a munkahelyeken az egész országban betiltották a dohányzást - hangzott el az Európai Kardiológusok Társaságának konferenciáján Bécsben.

Magyarországon a vadonatúj Ford Kuga, amiből már hibrid is kapható

Magyarországon a vadonatúj Ford Kuga, amiből már hibrid is kapható

Kim Dzsong Un óvodásként csúfolja Trumpot

Kim Dzsong Un óvodásként csúfolja Trumpot

Az Országgyűlés attól autonóm, ha nem kell határidőre válaszolnia

Az Országgyűlés attól autonóm, ha nem kell határidőre válaszolnia

Eltűnt egy 13 éves kislány Budapesten

Eltűnt egy 13 éves kislány Budapesten

Baleset miatt lezárták az M1-est Budapest felé, torlódik a forgalom

Baleset miatt lezárták az M1-est Budapest felé, torlódik a forgalom

hvg360: három hónap, 9000 előfizető, és megyünk tovább

hvg360: három hónap, 9000 előfizető, és megyünk tovább