Kiket vonz a csehországi munka?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megugrott a Csehországban munkát vállaló külföldi állampolgárok száma az idei első negyedévben. A január-márciusi időszakban 15 400-al nőtt a Csehországban munkát vállaló külföldiek száma.

Március végén összesen 255 610 külföldi állampolgár dolgozott engedéllyel Csehországban - közölte  a cseh munkaügyi és a népjóléti minisztérium.

A külföldiek érdeklődése a csehországi munkavállalás iránt folyamatosan emelkedik. Tavaly összesen 55 200 külföldi állampolgár vállalt munkát a csehországi cégeknél, amelyek egyre inkább munkaerőhiánnyal küzdenek. Az idén még nagyobb növekedésre számítanak.

A külföldi munkaerő nagyobbik része - 101 ezer ember - Szlovákiából származik. A szlovákok számára vonzó, hogy a csehországi átlagbérek mintegy 25 százalékkal magasabbak, mint a szlovákiaiak.

A második legnépesebb csoportot az ukrán vendégmunkások alkotják. Március végén 66 400 ukrán állampolgár dolgozott Csehországban, 5 ezerrel több, mint a tavalyi év végén. A vietnami vendégmunkások száma egy év alatt gyakorlatilag megduplázódott: március végén 11 100 vietnami dolgozott Csehországban, míg egy éve csak 5400. A mongol, a bolgár és a román vendégmunkások száma ugyan alacsonyabb, de egy év alatt megháromszorozódott.

A szomszédos Lengyelországból 23 446 személy dolgozik Csehországban. Ez a szám, hasonlóan a szlovákokéhoz, az utóbbi hónapokban gyakorlatilag nem változott.