szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyre nő a kereslet a felsőfokú végzettségűek iránt az osztrák munkapiacon, ami előreláthatóan jelentős változást fog előidézni a foglalkoztatottak összetételében a következő években - állapította meg a bécsi Kutatási és Technológiafejlesztési Tanács megbízásából készült tanulmány.

A jelentés szerint 2004-ben még több segédmunkásra volt szüksége az osztrák gazdaságnak (331 ezerre), mint amennyi diplomás munkaerőre (285 ezerre), de a megfigyelhető irányzat azt mutatja, hogy míg az előbbieknél a foglalkoztatottság évi 0,6 százalékkal növekszik, az utóbbiaknál 2,3 százalékkal. Az adatok kivetítése alapján 2004 és 2010 között a diplomásokra jut majd a munkaerő-gyarapodás egynegyede. Abszolút értékben 42 ezer fővel lesz nagyobb a felsőfokú végzettségű alkalmazottak száma a vizsgált időszak végére 2004-hez képest.

Különösen a természettudománnyal foglalkozó kutatók, fizikusok, kémikusok és matematikusok, informatikusok és adatfeldolgozók, illetve az egészségügyi szakma képviselői iránt nagy az igény. Az ő esetükben a kereslet növekedési üteme évi 4,5-4,9 százalék között mozog.

A tanulmány felhívta a figyelmet arra is, hogy az osztrák lakosságnak csupán 37 százaléka rugaszkodik neki felsőfokú tanulmányoknak, ami mélyen alatta van a fejlett országokat tömörítő szervezet, az OECD 54 százalékos átlagának. A nagy arányú kihullási hányad miatt ráadásul a diplomások - tehát a felsőfokú iskolát elvégzettek - aránya még kisebb, 19,6 százalékos, szemben például a finnországi (47,8 százalékos) vagy az ausztráliai (46,4 százalékos) mutatóval.

Az osztrák kormány tavaly olyan módosítást hagyott jóvá a külföldiek foglalkoztatását szabályozó törvényhez, amelynek értelmében külföldi kutatók és tudósok idéntől korlátozás nélkül vállalhatnak munkát Ausztriában.

Kutatóintézetek becslése szerint az osztrák gazdaságnak pótlólag 350 ezer foglalkoztatottra lesz szüksége 2020-ig, ám a belső kapacitásból csak 200 ezer igény tűnik fedezhetőnek, a maradék kielégítésére külföldről kell embereket toborozni, illetve a hiányt bevándorlókkal pótolni.

MTI Karrier

Teljes foglalkoztatásra törekszenek az osztrákok

Rekordszámú betöltetlen munkahelyet tartott nyilván az idei első negyedévben az osztrák Munkaerőpiaci Szolgálat: 113 300 állásra kerestek jelentkezőt a vállalatok január és március között.

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Alig találtak fertőzötteket az óbudai és pesterzsébeti óvodákban, bölcsődékben

Alig találtak fertőzötteket az óbudai és pesterzsébeti óvodákban, bölcsődékben

Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet

Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet